Bijgewerkt op 30 november 2021
Veel schrijvers (en ongetwijfeld ook mensen in andere beroepen) hebben er last van: uitstelgedrag. Ik ben zelf de eerste om toe te geven dat dit ook mij niet vreemd is. Er is meestal genoeg te doen als copywriter, maar toch zijn er van die dagen dat ik maar wat loop te lummelen. Blogs bezoeken, Facebook checken, even twitteren, nog maar eens een rondje blogs… En het echte werk blijft liggen.
Herkenbaar? Lees dan even verder voor 5 nuttige tips (plus één bonustip) om uitstelgedrag tegen te gaan.
Het slechte nieuws is dat uitstelgedrag menselijk is. Het zal nooit overgaan. Maar je kunt er wel aan werken om uitstelgedrag tijdelijk te doorbreken, in de flow te komen en zo bergen werk te verzetten.
1. Doe het belangrijkste als eerste
Typerend voor iedereen die met uitstelgedrag kampt: je houdt je bezig met zaken op je to-do-lijst die er bij nader inzien niet zoveel toe doen.
Zo hou je jezelf voor dat je nuttig bezig bent, terwijl je eigenlijk alleen maar tijd en energie aan het verspillen bent. Het is belangrijk om juist als eerste die nummer één op je lijstje aan te pakken.
2. Deel het werk op in kleinere taken
Een van de redenen dat je kunt opzien tegen die ene belangrijke taak die op je wacht, is dat het allemaal nogal veel werk lijkt.
Om het voor je brein makkelijker te maken, kun je die ene grote taak dan ook veel beter verdelen in kleinere, behapbare taken.
Zo hou ik me zelf nooit bezig met dat ik ‘een boek af moet schrijven‘, maar schrijf ik in plaats daarvan gewoon elke dag een paar honderd woorden aan een manuscript.
En voor commerciële opdrachten zoals het schrijven van blogs, maak ik eerst een ruwe opzet in koppen en alinea’s, die ik op een later moment uitwerk tot een echt artikel.
Ook het doen van research en de eindredactie van stukken kun je zien als losse taken die het uiteindelijke werk wat minder massief lijken te maken. Natuurlijk werkt dit iets minder goed als je al tegen een deadline zit aan te hikken…
3. Zorg voor een deadline (en hou je eraan!)
Veel van mijn klanten hebben een deadline waarop ze mijn werk willen hebben. En dat is alleen maar goed. Een deadline zorgt ervoor dat je in de juiste modus komt om het werk gedaan te krijgen.
Tijdsdruk is vaak nodig om de dingen aan te pakken en af te rekenen met uitstelgedrag. Daarom ben ik vaak het meest productief vlak voordat de deadline verstrijkt.
Als je dit van jezelf weet, en niemand heeft je een tijdsbestek opgelegd waarbinnen je je taak af moet hebben, dan kan het slim zijn om toch zo’n moment af te spreken.
4. Werk geconcentreerd met tussenpozen
Als je het moeilijk vindt om voor langere tijd geconcentreerd te blijven, dan kan het helpen om het alarm op je smartphone of computer in te stellen op bijvoorbeeld 15 minuten.
Probeer dit kwartiertje aan één stuk door te werken. Neem daarna 5 minuten pauze om toe te geven aan je uitstelgedrag. Maar ga na strikt 5 minuten weer voor een kwartier aan het werk, zonder onderbrekingen.
Na een tijdje oefenen zul je merken dat deze focus voor een korte tijd helpt. Soms ben je zelfs zo geconcentreerd aan het werk, dat je na 15 minuten door zult willen gaan.
Na verloop van tijd kun je de tijd dat je gefocust aan het werk bent uitbreiden. Maar zorg er wel voor dat je regelmatige pauzes erin houdt!
5. Zorg ervoor dat je uitgerust bent
Als je weinig (nacht)rust hebt gehad werkt je brein trager en is het sneller afgeleid. Rust nemen, juist in drukke periodes, zorgt ervoor dat je geconcentreerder aan het werk kunt.
Soms is het daarom beter om het werk aan het eind van de dag neer te leggen, even te ontspannen en op tijd naar bed te gaan. De volgende ochtend kijk je er weer fris tegenaan en maak je het in een paar uurtjes af.
Bonustip: sluit jezelf af van uitstelgedrag
Het lijkt een extreme maatregel. Maar je weet net zo goed als ik dat internet de nummer één oorzaak voor uitstelgedrag is.
Er zijn simpelweg te veel kattenfilmpjes en andere onweerstaanbare verleidingen die op je wachten. Trek die kabel uit je internetverbinding en probeer het een tijdje zonder als je echt aan de slag moet!
Dat waren mijn 5 tips om uitstelgedrag tegen te gaan. Mogelijk heb je er zelf ook een paar. Laat het me weten in een reactie hieronder!
Foto: Melinda Seckington (Flickr).