Web Analytics

Als je geen zin hebt om te schrijven…

Bijgewerkt op 7 juli 2021

Deze week had ik niet zo veel ‘zin’ om te schrijven. Goed, een van de grootste voordelen van freelancen is natuurlijk dat je niemand je verplicht om wat te doen. Of zelfs maar tussen 9 en 5 ergens aanwezig te zijn. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel. En tóch weer een voordeel. Ik zal je uitleggen waarom.

Waarom had ik geen zin? Ik weet het niet precies. Ja, de temperaturen liepen afgelopen week flink op. Dat zal je niet zijn ontgaan.

Ik hing achterover in mijn bureaustoel, mijmerde wat over vakantie (misschien toch maar wat boeken?), bekeek de statistieken van mijn websites, bezocht mijn favoriete blogs, volgde een webinar, werkte wat in de tuin, pufte tenslotte uit in de schaduw met een Radler (met limoensmaak).

Tussen het naar school brengen van de kinderen (en het van de BSO en bij vriendinnetjes ophalen) en eten koken door, lukte het maar niet om echt in mijn schrijfwerk te komen.

via GIPHY

Uitstelgedrag

Je kent het wel: uitstelgedrag. Ik deed wel iets, maar aan het ‘harde werk’ – datgene waarmee ik mijn boterham verdien – kwam ik de afgelopen week niet veel toe.

Ik bemerkte dat ik geen zin had om te schrijven. Geen zin om een blog te schrijven, geen zin om webteksten te schrijven, geen zin om in een campagne te duiken. Zelfs geen zin om aan een boek te schrijven.

Een dagje geen zin is over het algemeen geen probleem als freelancer. Dan doe je het toch de volgende dag. Of ’s avonds. Of in het weekend. Als je geen keiharde deadline hebt, is er geen man overboord.

Maar dat is het hem nou juist. Als je in je kantoor aan huis zit, dan hoef je ook niks te doen waar je geen zin in hebt. 

Ook SpongeBob heeft weleens geen zin (bron: memecrunch.com)

Maar wanneer je als loonslaaf naar je werk gaat, dan móet je wel met die ene klus aan de slag. Jezelf ziek melden is ook weer zoiets…

Dat is het voordeel van de spreekwoordelijke stok achter de deur, wanneer je je tijd ruilt voor geld in loondienst.

Ik weet dat elke klus wel meevalt, als je er maar eenmaal aan begint. Aan dat project dat bovenaan je to-do-lijstje staat, maar dat je steeds maar weet op te schuiven omdat je nog even iets anders moet doen.

En ja, ik ken ook al die tips om uitstelgedrag te doorbreken. Ik heb ze nota bene zelf weleens opgeschreven.

Maar hoe krijg je nou weer zin om wat te gaan doen? Zonder té lang te wachten op zin?

Want laten we wel wezen: die tijd die ik verlummel is mijn eigen tijd. En die krijg ik als freelancer niet betaald…

Ik heb gemerkt dat de volgende dingen helpen. Misschien helpen ze jou ook.

1. Elimineer het schrijven

Soms is schrijven zelf het probleem. Ik wil wel iets doen, maar niet schrijven.

Een tijdje terug heb ik video’s ontdekt. Met een programma als Lumen5 of InVideo giet je simpelweg je bestaande blogartikelen in de vorm van een video.

Kijk maar eens wat ik inmiddels op mijn YouTube-kanaal heb staan (en abonneer je meteen even).

Het is leuk om je erin te verdiepen, je blijft zijdeling met schrijven bezig en voor je het weet heb je weer zin om wél wat te schrijven.

Een alternatief is mogelijk dat je jouw verhaal dicteert of in de vorm van een podcast opneemt.

Zo hebben mijn copycollega’s Michiel Brand en Rutger Steenbergen een tijdje terug een SEO Podcast opgezet. Weer eens wat anders dan bloggen!

2. Ga wat anders schrijven

Soms heb ik gewoon geen zin in die ene klus voor een klant. Om weer in de schrijf-mood te komen, helpt het dan om iets anders te gaan schrijven. Iets waar ik wél zin in heb.

Artikelen zoals datgene wat je nu leest vind ik meestal wel leuk om te schrijven. Ik plaats ze op vrijdag, maar heb ze vaak al een paar dagen eerder geschreven.

En sommige artikelen die geen actualiteit bevatten, heb ik al veel langer op de plank liggen. Een artikel als dit zou ik kunnen schrijven en het pas over een paar maanden kunnen plaatsen.

Bijkomend voordeel: ik heb nog wat liggen als ik weer eens geen zin heb om te bloggen!

via GIPHY

3. Ga ergens anders schrijven

Ik moet toegeven dat ik het niet heel vaak probeer. Maar de keren dat ik het deed, werkte het goed.

Laptop in de tas en de deur uit om te schrijven op een andere plek. Bijvoorbeeld tijdens het wachten op de sportles van mijn dochter. Om twee afspraken te overbruggen. Of gewoon, omdat je te veel afleiding hebt als je thuis achter de computer zit.

Verlaat je gebruikelijke werkplek en schrijf in de bibliotheek, in de kantine van de voetbalclub, in een koffietentje, in de trein of op een flexibele werkplek voor ondernemers.

Je werk eens in een andere omgeving doen, kan heel goed werken.

4. Ga iets heel anders doen

Natuurlijk, wat anders? In plaats van je energie te verspillen aan iets waarvoor je op dit moment niet te motiveren bent, kun je beter iets compleet anders gaan doen.

Weg met de stress en weg met het schuldgevoel.

Wat goed helpt is dat ik mijn bureau verlaat en naar buiten ga. Ik hoef maar een eindje te wandelen of te fietsen of de ideeën schieten door mijn hoofd.

Ik maak dan snel aantekeningen op Google Keep, een van die online tools waar ik als copywriter niet meer zonder kan.

Na een tijdje kom ik met nieuwe ideeën terug op kantoor en is de schrijfzin (soms) ook terug. Of is het in ieder geval makkelijker om me weer tot schrijven aan te zetten.

via GIPHY

5. Open het document

Niet altijd ben je in de gelegenheid om iets anders te gaan doen of het werk uit te stellen. Soms moet het werk gewoon af.

Wat dan kan helpen is een klein stapje naar het schrijfwerk te nemen. Open het document. Bijvoorbeeld je manuscript of verhaal in Scrivener.

Of je blogartikel in Word, Pages of een andere tekstverwerker. Je zult zien: als je eenmaal tegen dat geopende bestand aankijkt, voelt het al anders.

Lees een paar woorden. Kijk wat je eerder geschreven hebt en je vingers beginnen bijna weer te jeuken.

6. Doe wat aan zelfpromotie

Dit werkt ook goed als ik even geen zin in echt schrijfwerk heb. Ik ga aan de slag met zelfpromotie, juist om die fout die bijna alle freelancers maken te voorkomen.

Want misschien heb je wel geen zin omdat je even geen harde deadline hebt. Als je je werk vandaag niet af krijgt, kan het morgen ook nog. Of overmorgen.

Door vandaag te werken aan de marketing van je eigen zaak, bouw je aan een doorlopende stroom aan opdrachten in de toekomst. En kun je het je waarschijnlijk beter veroorloven eens geen zin te hebben.

7. Bouw aan een neveninkomen

Ik heb al eerder geschreven over hoe je aan een slim passief inkomen kunt werken. Juist als je vaker geen zin hebt om te werken, zou je je hier eens in moeten verdiepen.

Passief inkomen verdienen is niet slapend rijk worden, maar is simpelweg een inkomen dat je verdient door er op dat moment niet voor te werken. Het werk heb je namelijk al eerder gedaan.

Voorbeelden zijn:

  • Geld dat je met advertenties op je blog verdient.
  • Inkomsten uit de verkoop van een online cursus.
  • Royalty’s over een boek dat je eerder hebt geschreven.

Hoe meer passief inkomen je op weet te bouwen, hoe minder je tijd voor geld hoeft te ruilen en hoe meer vrijheid en onafhankelijkheid!

En dat motiveert enorm om je passieve inkomen verder uit te bouwen.

via GIPHY

Als niks werkt

De bovenstaande tips helpen me vaak als ik geen zin heb. Maar: soms heb ik ook weer geen zin om zin te krijgen. En dan geniet ik er stiekem toch een beetje van dat ik heer en meester ben over mijn eigen tijd. Ook al kost ‘geen zin’ me tijd en dus geld.

Want bedenk je altijd: de weg naar succes en naar het verwezenlijken van je dromen en ambities leidt niet louter langs hard werken. Integendeel, hoe meer je jezelf pusht, hoe vermoeider en ongeïnspireerder je zult worden. Om uiteindelijk nóg meer tijd te verspillen.

Kortom: je moet jezelf af en toe eens tijd gunnen om te lanterfanten, om iets te doen wat niet gerelateerd is aan je werk en om jezelf stomweg toe te staan geen zin te hebben.

Dat is makkelijker als je geen baan in loondienst hebt.

En daarom beschouw ik freelancen – ondanks de nadelen ervan – toch als een groot voorrecht.

Ben je zelf freelance tekstschrijver of copywriter (of iets anders)? Laat me weten of jij ook weleens geen zin hebt. Of vertel me jouw tips om weer zin in schrijven te krijgen.

Laat hieronder jouw reactie achter.

Beeld Nope. Not. Today.: Design By Humans.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties