Web Analytics

7 voordelen van een kantoor aan huis

Bijgewerkt op 11 november 2020

Als freelancer met een kantoor aan huis profiteer je van een aantal voordelen. In dit blogartikel laat ik je zien welke 7 voordelen ik ervaar en waar ik eigenlijk elke dag van geniet.

1. Geen files

Ik heb ook jarenlang bij bureaus gewerkt en daarvoor stond ik dan regelmatig in de file. Als jou datzelfde lot ook beschoren is, hoef ik je niet te vertellen hoe vervelend het is. Al die verloren tijd… Dat heb je niet als je werkt in een kantoor aan huis.

Afspraken met klanten maak ik nooit vóór tien uur ’s ochtends. Nee, van files hoef je als freelancer met een thuiskantoor geen last meer te hebben. Des te vervelender is het trouwens als je dan wél weer eens in de file staat, omdat je bijvoorbeeld met je gezin naar het strand wilt.

2. Lekker snel op het werk en weer thuis

Het tweede voordeel komt gedeeltelijk voort uit het eerste. Maar zelfs als je tijdens het woon-werkverkeer niet in de file staat, ben je bij werk op locatie nooit zo snel thuis als met een kantoor aan huis.

Als wilt beginnen met werken, dan ben meteen op je werkplek. Als je wilt stoppen met werken ben je meteen thuis. Tegelijkertijd kan dat voordeel ook een nadeel zijn: privé en zakelijk willen nog weleens in elkaar overlopen.

3. Je bepaalt je eigen tijden

Een lekker lange lunchpauze, even een frisse neus halen, eerder stoppen, later beginnen. Niemand die je vreemd aankijkt of rancuneuze opmerkingen maakt (‘Zo, had je de ochtend vrij genomen?’). Je bepaalt zelf wanneer je begint met werken en wanneer je ophoudt met werken. En zelfs of je die dag wel plaatsneemt in je kantoor aan huis.

4. Lekkere lunches

Klaar met die kleffe broodjes kaas uit de kantine of een lunchtrommeltje met een boterham pindakaas! Als je een kantoor aan huis hebt, loop je even naar buiten voor een vers belegd broodje (mits je in de buurt van een broodjeszaak woont). Of stop je dat lekkere kliekje van gisteren in de magnetron. Je kunt het gewoon opeten achter je bureau, maar ook buiten op het terras of in de woonkamer. Net wat je wilt.

5. Je geniet meer van je huis

Zonde eigenlijk, om veel geld uit te geven aan een huis en daar vervolgens alleen te slapen en in de weekends te zijn. Met een kantoor aan huis heb je veel meer plezier van je duurbetaalde huur of hypotheek! Een bijkomend voordeel is dus de kostenbesparing. Het scheelt veel geld dat je anders aan externe kantoorruimte uit had moeten geven.

6. Geen vervelende collega’s

In een kantoor aan huis werk je over het algemeen alleen. Tenzij je zelf natuurlijk ook weer iemand in dienst neemt. Het voordeel is duidelijk: je hoeft je niet te ergeren aan luidruchtige, vieze of ronduit irritante collega’s.

Maar goed, elk voordeel heb z’n nadeel. Werken zonder collega’s kan ook wel saai zijn. Je doet er daarom als ondernemer goed aan om regelmatig een (lunch)afspraak met collega-ondernemers te maken of anderszins in contact te komen met gelijkgestemden, niet zijnde klanten.

7. Meer tijd voor het gezin

Thuiswerken kan een verrijking van je gezinsleven betekenen. Zo kan ik gewoon pauze nemen als mijn kinderen en/of mijn vrouw thuis zijn en ik kan bijvoorbeeld eerder stoppen of later beginnen als dat goed uitkomt met de planning van de rest van het gezin. Met een kantoor aan huis ben je letterlijk en figuurlijk dichter bij je gezin.

Bonus: fiscale voordelen?

Reken je niet te gauw rijk met de fiscale voordelen van een kantoor aan huis. Hiervan profiteer je alleen als de kantoorruimte een een zelfstandige ruimte is met een eigen ingang en eigen sanitaire voorzieningen. Volgens de Belastingdienst zou je de ruimte moeten kunnen verhuren.

Maar als jouw kantoor aan huis aan deze eisen voldoet, dan profiteer je wel van een flink belastingvoordeel. Een financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen van een kantoor aan huis?

Natuurlijk wel. De meeste heb ik hierboven tussen de regels door al vermeld. En ja, ik zou net zo goed een blogartikel kunnen schrijven met de 7 nadelen van een kantoor aan huis. De grootste nadelen zijn volgens mij:

  • De moeilijke scheiding tussen privé en werk.
  • Het gebrek aan grappige collega’s (ja, soms kunnen ze best geinig zijn).
  • En dat het lastiger kan zijn om klanten of eventuele stagiairs te ontvangen.

Al hangt dat laatste eigenlijk helemaal af van de situatie ter plekke.

Werk je ook in je eigen kantoor aan huis? Wat ervaar jij als de voordelen van hier werken? En wat als de nadelen?

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties