Bijgewerkt op 12 juli 2019
Iedereen met een website wil bezoekers. Dat is logisch. Bezoekers trek je met goede verhalen, verhalen die engageren. Artikelen en blogs waarvoor mensen terugkomen, om te kijken of er nog iets nieuws is verschenen. Natuurlijk heeft deze inhoud te maken met het onderwerp van de site. Daarvoor ben je tenslotte ook je blog begonnen. Laat dat maar aan jou over. Maar er zijn meer zaken waarmee een goede ondernemer of contentspecialist rekening houdt. Ik geef je tien tips voor het maken van ‘killercontent’. Als je hierop let, ben je al een heel eind op weg!
1. Gebruik eenvoudige woorden
Dat je je publiek serieus neemt, geloof ik graag. Maar dat betekent niet dat je moeilijke taal hoeft te gebruiken. Te vaak neigen mensen naar schrijftaal, wanneer ze beter met hun publiek kunnen praten. (Zie ook het artikel over ‘de copywriter die niet schrijft‘.)
2. Gebruik het woord ‘jij’ (of ‘u’)
Spreek de lezer aan, dan voelt hij zich aangesproken. Zeg dus gerust jij, of, als je het iets formeler wilt houden: u. Dit is een van de magische woorden die je in je content kunt gebruiken.
3. Schrijf artikelen over hoe je iets doet
Mensen zijn op internet op zoek naar oplossingen. Jij ook. Bijvoorbeeld over hoe je je webteksten of je blogtechniek kunt verbeteren. Daarin passen heldere ‘how-to’s’. Artikelen waarin wordt uitgelegd hoe je iets maakt of aanpakt. Niet voor niets zijn receptenblogs zo populair. Dat willen we zelf ook doen!
4. Schrijf gedetailleerd
Natuurlijk kost het schrijven van een artikel tijd. Dat weet ik maar al te goed. Daarom verschijnen er hier ook lang niet zo veel blogs over schrijven, copywriting en marketing als ik zou willen. Neem daarom extra de tijd als je wel aan het schrijven van een artikel toekomt. Zoek er feiten bij, breid het uit. Maak het extra gedetailleerd en daarmee des te interessanter! Jouw volgers houden ervan.
5. Trek je lezers in je verhaal
Al bij de eerste paar zinnen beslist de lezer of hij verder wil lezen. Die eerste zinnen kunnen maar beter heel goede zinnen zijn. Besteed hier extra aandacht aan, net als aan de kop van je artikel. Dat is het grootste ‘lokwapen’ voor je artikel.
6. Start een gesprek
Het houdt natuurlijk niet op bij jouw verhaal. Sterker nog, nadat de lezer jouw verhaal heeft gelezen, begint het pas. Dán is namelijk het moment dat hij moet beslissen om iets op jouw site te kopen, zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief of iets anders wat je graag voor elkaar zou willen krijgen. Daarom doe je er goed aan de lezer in jouw verhaal te betrekken. Wat vindt hij er zelf van? Niet alleen kun je veel leren van reacties op jouw stukken, maar het helpt je ook om hoger in de zoekresultaten van Google te komen.
7. Geef argumenten
Misschien kun je zaken heel overtuigend brengen. Maar waarom zouden je lezers jou op je woord geloven? Je verhaal wordt sterker als je bewijzen hebt. Geef voorbeelden, anekdotes, verhalen waaruit onomstotelijk blijkt dat je gelijk hebt. Overdrijf het niet. Begin met het sterkste bewijs en voer daarna nog één of twee punten aan. Dat zou genoeg moeten zijn.
8. Laat zien dat je een autoriteit bent
Waarom zouden je lezers iets van jou aannemen? Omdat jij de autoriteit op dat gebied bent. En dat blijkt uit de vele blogs die je over een onderwerp kunt schrijven. Jij weet er tenslotte alles van!
9. Wees een verhalenverteller
Waar ook ter wereld, mensen houden van verhalen. Het zit in onze genen. Een goed verhaal, daar smullen we van. Oefen jezelf in het vertellen van verhalen. (Zie ook: Wat de copywriter van de thrillerschrijver kan leren.)
10. Leer van wat werkte in het verleden
Iedere goede site heeft statistieken die je kunnen vertellen hoe goed jouw content heeft gescoord. Hoeveel likes en reacties waren er? Hieruit kun je veel leren over wat jouw publiek interessant vindt. Haal je tien populairste artikelen er eens bij. Wat valt je op? Leer en schrijf de artikelen die jouw publiek wil lezen!
Wat zijn jouw ervaringen met het maken van content? Wat werkte goed en wat juist helemaal niet? Ik hoor graag van je!