Als freelancer moet je continu op ‘jacht’ naar nieuw werk, je bouwt geen pensioen op en als je met vakantie wilt, heb je geen inkomen. Toch zijn de meeste freelancers blij en gelukkig met hun status als zelfstandige. Waarom weegt het ondernemerschap op tegen de vertrouwdheid van werk in loondienst, ondanks alle nadelen van freelance tekstschrijven?
Nadat ik afgestudeerd was, vond ik mijn eerste baan op een marketingafdeling van een verzekeringsbedrijf. Ik verdiende een goed salaris, werd gerespecteerd en deed veel ervaring op.
Na een tijdje maakte ik de overstap naar de reclame. Ik werkte in de 10 jaar daarna bij 3 reclamebureaus, totdat ik het klappen van de zweep wel kende en besloot om het maar eens zelf te proberen.
Ik verlangde naar onafhankelijkheid. Geen toestemming meer vragen om een dag vrij te nemen of om iets later te komen of eerder weg te gaan.
Niet aan het werk gaan omdat je op je werk wordt verwacht, maar omdat je je klant wilt helpen. Direct verantwoordelijk zijn wat je voor je klanten doet.
Achteraf gezien had ik veel eerder uit die 9 tot 5-baan moeten stappen. Hier zijn namelijk 7 redenen waarom je als freelancer veel beter af bent dat als iemand in loondienst.
Om er een gebalanceerd verhaal van te maken, reken ik meteen ook even af met de mythes. Want elk voordeel heb z’n nadeel, zoals een groot Nederlands filosoof placht te zeggen.
1. Je bent je eigen baas
Als freelancer heb je de mogelijkheid om je ideale werkomstandigheden te creëren. Als je wilt, kun je in je pyjama achter je laptop plaatsnemen of pas ’s middags uit bed komen.
Een biertje nemen om 4 uur ’s middags (of 2). Uitklokken wanneer je geen zin meer hebt. Of helemaal niet inklokken. Over klokken gesproken: niemand kijkt hoelang je aan het werk bent.
Je klanten moeten zich aan jouw schema aanpassen in plaats van dat jij de beloftes van je baas moet uitvoeren.
Hoe je je werk doet en wanneer dat je het doet, het is helemaal aan jou. Desnoods in je pyjama. En dat is heerlijk.

Maar daar komen meerdere bazen voor terug
Nee, als freelance tekstschrijver heb je geen ‘baas’. Maar je moet wel verantwoording afleggen aan je klanten. Omdat die je betalen om werk voor hen te doen, moet je beschikbaar en responsief zijn, deadlines halen en hun richtlijnen volgen.
Jazeker, je geniet van je onafhankelijkheid als freelancer. Maar als je met 5 klanten werkt, heb je eigenlijk 5 kleine bazen. Dat maakt het uitdagender dan het hebben van slechts één manager.
Alle opdrachtgevers zijn stuk voor stuk individuen met specifieke ideeën over hoe zij willen dat hun projecten worden uitgevoerd.
Om een succesvolle freelancer te zijn en persoonlijk te groeien, moet je soms je ego opzij zetten en echt luisteren naar wat anderen zeggen.
Bij elke klant moet je volgens een andere set regels spelen. Natuurlijk kun je altijd af van klanten die minder goed bij je passen. Het is alleen een illusie dat je aan niemand meer verantwoording hoeft af te leggen.
2. Ja, kunt meer verdienen
Dit is zeker geen onbelangrijke. Iedereen die in loondienst werkt, ziet meteen dat er een plafond is aan wat je kunt verdienen. Al ga je extra uren werken en ook al krijg je een opslag, je gaat nooit 2x zo veel verdienen.
Als freelancer is er ook een grens aan wat je kunt verdienen, als je met uurtarieven werkt. Daarom moet je dat zo snel mogelijk loslaten en daarnaast andere inkomstenstromen opzetten.
Het goede nieuws is dat je dit als freelancer makkelijk kunt doen. Als je hiermee wilt beginnen, raad ik je de volgende artikelen aan:
En dit is het eerlijke verhaal
Het eerlijke verhaal is dat je als freelancer een goed inkomen kunt verdienen. Mits je bereid bent om hier eerst veel tijd en energie in te steken.
Simpelweg stoppen met je baan en overgaan op freelance-werk levert niet van de ene op de andere dag 3 keer zo veel op.
En ja, je hebt als freelancer ook meer kosten, dus je moet wel meer gaan verdienen om er niet op achteruit te gaan.
3. Minder werken
Brengt me bij het volgende punt. Als je het goed doet, hoef je minder te werken. Ja, als je het goed doet. Want veel freelancers steken in eerste instantie véél meer tijd in hun eigen zaak.
Maar na verloop van tijd weet je precies waar je kracht ligt en van welk werk je gelukkig wordt. Dat is het werk dat je minder tijd kost en dat je zelfs minder als werk ervaart.
Samen met inkomsten uit passief inkomen kun je uit de ratrace van 40 uur per week stappen, terwijl je je inkomen toe ziet nemen.

Maar je houdt geen zeeën van tijd over
Op een gegeven moment kan het mogelijk zijn om die 4 uur durende werkweek te werken, waar Tim Ferriss het over had. Maar die heb je zeker niet wanneer je net begint.
Als je niet wilt dat klanten in je nek hijgen, moet je opschieten. Je moet continu schakelen tussen verschillende klanten, terwijl je ook je boekhouding en marketing moet doen.
Freelance tekstschrijven heeft alles te maken met prioriteit geven aan wat belangrijk is en leren hoe je zo efficiënt mogelijk kunt zijn.
Om succes te bereiken, moet je uitstelgedrag zien te overwinnen en afleiding voorkomen op momenten dat het belangrijk is.
Heb je dat onder de knie, dan besteed je je tijd efficiënter en kun je gaan denken aan het automatiseren van delen van je business. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een online cursus.
Voor je zover bent, heb je er heel wat uren in zitten. Verkijk je dus niet.

4. Doen wat je leuk vindt
Ook deze kwam bij het vorige punt al even voorbij. Als freelancer kun je je richten op wat je leuk vindt.
Ja, je moet leren om ‘nee’ te zeggen. Maar als je die vaardigheid eenmaal bezit, doe je (bijna) alleen nog maar werk waar je blij van wordt.
Vergelijk dat eens met al dat werk in loondienst dat je alleen maar hebt gedaan om er je boterham mee te verdienen!
Er moet wel brood op de plank
Dat willen we allemaal wel. Alleen nog dingen doen die je leuk vindt. Als je freelancer wordt, zul je jezelf erop betrappen dat je soms alleen maar ‘ja’ zegt vanwege de euro’s. Er moet tenslotte ook brood op de plank.
Meer ervaren freelancers beheersen de kunst om vaker ‘nee’ te zeggen en zo steeds vaker dingen te doen die ze leuk vinden. Maar daarmee begint het zeker niet.
5. Minder stress
Voor sommige mensen is het freelancebestaan niet weggelegd. Ze kunnen niet tegen schommelende inkomsten en het feit dat je eigenlijk continu moet solliciteren naar nieuwe opdrachtgevers.
Voor anderen – onder wie ikzelf – zorgt het freelancebestaan juist voor minder spanningen. Je deelt je eigen tijd in je bepaalt zelf wat je doet en hoe je het doet.
Maar… Maar!
Als je als freelancer begint, werk je harder dan ooit tevoren om klanten te krijgen, waardevolle contacten te leggen en projecten te beheren. Maar ook om het werk zelf te doen.
In werkelijkheid, vooral in het begin, betekent dit: hoe drukker je het hebt, hoe beter je bezig bent.
Als je, wanneer je begint met freelance tekstschrijven, je werk voor de week al op de woensdagmiddag af kunt ronden, voel je dat je harder had moeten werken om je prille freelance-carrière een kickstart te geven.

6. Betere werk-privéverhouding
Minder stress staat in direct verband met de grotere flexibiliteit die je als freelancer hebt. Je kunt een lunchpauze van 2 uur nemen of het om 2 uur ’s middags helemaal voor gezien houden.
Afspraken met de (tand)arts maak je wanneer je wilt. Sporten doe je als het jou uitkomt. Vakantie neem je op wanneer je er behoefte aan hebt. En pakketjes kun je gewoon onder werktijd aannemen.
Zeker als je kinderen hebt, is deze flexibiliteit ideaal.
De keerzijde van de medaille
Het bovenstaande is allemaal waar, maar er zullen vaak genoeg momenten zijn dat je met weemoed terugdenkt aan je werk in loondienst.
De deur trek je achter je dicht en tijdens de rit naar huis laat je de werkdag van je af glijden.
Als freelance tekstschrijver loopt het allemaal in elkaar over en lopen je huisgenoten ook nog eens om de haverklap je thuiskantoor in.
7. Jezelf zijn
De laatste reden is misschien wel de belangrijkste. Je hoeft geen schone schijn op te houden als freelancer.
Je hoeft geen rol te spelen bij de koffieautomaat. Geen geforceerde glimlach, geen vervelende collega’s, geen kledingcodes of onbegrijpelijke tradities.
In je eigen freelancepraktijk kun je zijn zoals je bent.

Maar…
Freelance tekstschrijven kan ook een eenzaam beroep zijn. Soms heb je er nu eenmaal behoefte aan om wél die rol te spelen en hardop te kunnen lachen met je collega’s.
Conclusie: freelance tekstschrijven of in loondienst?
Is het een geweldige mogelijkheid die je meer persoonlijke vrijheid en autonomie geeft over wat je doet? Zeker.
Al met al ben ik als freelancer gelukkig. Het leven als freelancer is zeker niet perfect, maar terug naar werk in loondienst hoeft voor mij niet meer.
Maar het is ook ander type carrièrepad. En zoals bij elke baan, zijn er voor- en nadelen. Alleen omdat je gaat freelance tekstschrijven betekent nog niet dat je alle dagen zonneschijn, regenbogen, eenhoorns, zes cijfers en glazen champagne tegemoet kunt zien.
En hoe zit dat bij jou? Denk je erover om freelance tekstschrijver te worden? Wat zijn je overwegingen en wat zijn je twijfels? Ik hoor graag van je.
💡Pro-tip: wil je beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter, maar weet je niet waar? Lees dan dit artikel eerst.
Heb je het gevoel dat je nog te weinig weet van freelance tekstschrijven, kijk dan eens naar mijn gratis en betaalde cursussen in de Doyoucopy Academy.
Foto boven: het clichébeeld van de freelance tekstschrijver, Pixabay.