Web Analytics

Crisistijd! Hoe zorg je als freelancer snel voor extra omzet?

Het zal je niet zijn ontgaan: het is crisistijd! Misschien doet het je niks, misschien word je er toch een beetje zenuwachtig van. Kom je de komende winter wel door? Welnu, hier ik wat tips voor je (vanuit mijn eigen jarenlange ervaring als freelancer).

Een crisis op financieel gebied kun je in principe op 2 manieren bestrijden:

  1. Besparen op je uitgaven
  2. Je inkomsten verhogen

In dit blogartikel wil ik het vooral met je hebben over het verhogen van de inkomsten, omdat dat meestal meer zoden aan de dijk zet.

Wil je besparen? Kijk dan vooral naar al die terugkerende abonnementen, die soms nauwelijks iets toevoegen. Of die je makkelijk door een goedkoper alternatief kunt vervangen. Zo schetste ik hier onlangs nog 7 maandelijkse abonnementen waarop je flink kunt besparen.

Tot zover de besparingen. Hoe verhoog je nu snel je omzet in tijden van crisis? Kijk maar even mee naar mijn tips.

1. Extra werk aannemen

Eerst maar de open deur uit de weg ruimen: je zou meer klussen aan kunnen nemen. Ook in tijden van crisis hebben freelancers als tekstschrijvers, webbouwers en fotografen het druk. Zeker als je een goede reputatie hebt opgebouwd.

De kans is groot dat de opdrachtgevers voor je in de rij staan en dat je makkelijk extra werk aan kunt nemen, mits dit in je planning past.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben er geen voorstander van dat je meer werk aanneemt, dan je aankunt. Maar als je nu tijd over hebt, is dit zeker een optie. En zelfs als je geen tijd over hebt, maar je jouw processen wel slim hebt ingericht.

Want dan kun je extra werk aannemen dat je doorspeelt naar derden die zelf nog ruimte in hun agenda hebben. Om deze reden is het handig als je een netwerk hebt van freelancers die hetzelfde werk doen als jij. Zo heb je elkaar die barre winter door!

Hoe krijg je extra werk als je klanten niet weten dat je extra werk aan kunt nemen? Simpel. Stuur je klanten (met wie je eerder hebt gewerkt) een update via e-mail met daarin de projecten waar je de laatste tijd aan hebt gewerkt en laat weten dat je in de komende tijd ruimte hebt voor nieuwe projecten.

Hetzelfde kun je doen in een post op sociale media (LinkedIn). Soms word je gewoon niet benaderd omdat mensen ervan uitgaan dat je wel druk zult zijn.

2. Focus op een niche

Werk je nu voor een breed klantenpalet in verschillende branches? Mogelijk is dit het moment om te kiezen voor focus. Niet alleen maakt een specialisme jou gewilder als freelancer, het is ook makkelijker om hogere tarieven te vragen. Je bent dan tenslotte een specialist in plaats van een generalist!

Zelfs als je je niet in een specifieke dienst wilt specialiseren of alleen in een bepaalde branche wilt werken, is het slim om helderheid te scheppen in wat je precies levert… en wat niet. Hoe meer opdrachten je aanneemt die goed in jouw straatje passen, hoe gewilder je wordt.

Denk na over je aanbod: is het niet te breed? Met meer focus kun je meer verdienen (foto: Unsplash)

3. Zoek een ‘vaste’ klant

In crisistijd is het een geruststellende gedachte om een vaste klant te hebben. Zo’n klant voor wie je meerdere blogartikelen per maand kunt schrijven. Of die elke week met een te schrijven vacaturetekst bij je langskomt. Die steeds nieuwe medewerkers op de foto wil laten zetten door jou. Of die jou in wil schakelen voor het dagelijks beheer van de website.

Als alternatief zou je ook voor een deel van de week in loondienst kunnen gaan. Er zijn altijd bedrijven die geen fulltimer kunnen betalen, maar graag 8 of 16 uur per week van jouw expertise gebruik willen maken.

4. Verhoog je tarieven

Het is crisistijd, dus je hebt de mailtjes met ‘prijswijzigingen’ (altijd verhogingen) ongetwijfeld ook ontvangen. Gestegen kosten, inflatie, blabla. Je kent het wel.

Dit is het moment om zelf ook je tarieven te verhogen. Het is een van de snelste manieren om direct je omzet te verhogen. Maar het is ook geoorloofd: je hebt nu meer ervaring dan toen je begon als freelancer. Dat maakt je waardevoller voor je klanten en die waarde moet tot uiting komen in een hogere prijs.

Voor nieuwe klanten kun je simpelweg nieuwe tarieven op je website zetten. Bestaanden klanten moet je inlichten over de nieuwe tarieven die ze moeten betalen.

Het kan ongemakkelijk voelen om zo’n bericht uit te doen, maar bedenk je dat alle prijzen ten opzichte van vorig jaar met zo’n 13% zijn gestegen. Als je je tarieven niet verhoogt, heb je de komende winter flink minder te besteden.

Waar het op neerkomt: heb je meer werk dan je aankunt, dan vraag je niet genoeg geld.

5. Focus je op beter betalende klanten

Wat hebben een klus van € 100 en een klus van € 1.000 met elkaar gemeen? Ze vergen allebei ongeveer dezelfde hoeveelheid administratie.

Om 1.000 euro te verdienen kun je 10 projecten van 100 euro doen of één project van 1.000 euro. Waarschijnlijk kost de intake en de (financiële) afhandeling je evenveel administratieve tijd.

Je begrijpt het: als je je richt op de wat duurdere projecten, kun je je omzet verhogen zonder dat het je extra tijd kost.

Hier past ook een minimum projectbedrag bij. Zelf hanteer ik € 250 als minimum. Dat betekent dat ik geen copywriting-klussen onder dit bedrag aanneem. Maar je zou net zo goed een hoger bedrag kunnen hanteren.

In het begin van je carrière als freelancer is het misschien eng om zo werk uit te sluiten, maar als je al wat ervaring hebt zul je merken dat het noodzakelijk is om je op de betere klussen te kunnen focussen.

6. Duik in je blog

Als het goed is heb je al een blog. Zo niet, dan is dit het moment om er eentje te starten. Waarom? Met een blog positioneer je jezelf als scherp waarnemer van alles wat in jouw vakgebied gebeurt.

Als je blogartikelen over actuele zaken, tips en je ervaringen als freelancer op regelmatige basis publiceert, presenteer je jezelf als autoriteit in je vakgebied. Precies zoals ik met de artikelen op mijn copyblog doe.

Juist degenen die bloggen, hebben een continue stroom bezoekers en daarmee ook opdrachtgevers. Want reken maar dat die opdrachtgevers jou zullen herinneren vanwege die aantrekkelijke blogartikelen. Pak onderwerpen in de breedte aan, zodat je doelgroep groter is dan alleen collega-copywriters.

Om die crisis door te komen, was je bij voorkeur al begonnen met bloggen. Maar ook nu is het nog niet te laat om te beginnen (al is het wel moeilijker, zoals ik je een vorige keer al liet zien).

Als freelancer met een blog heb je verschillende manieren om extra omzet te vergaren (foto: Unsplash)

7. Doe méér met je blog

Als je al een tijdje met een blog bezig bent, dan is dit misschien de tijd om het commercieel uit te gaan nutten. Enkele mogelijkheden:

  • Advertentieverkoop op je blog
  • Gesponsorde artikelen
  • Ingaan op verzoeken van linkbuilders

Advertentieverkoop: je kunt banners op je blog plaatsen. Natuurlijk wil je jouw bezoekers niet wegjagen, maar de meesten zullen gewend zijn aan een paar banners op websites waar ze gratis kennis kunnen halen.

Je zou advertenties kunnen plaatsen van producten of diensten die gerelateerd zijn aan die van jou. Hierover kun je afspraken maken met bedrijven of andere freelancers.

Het hoeft je trouwens niet veel tijd te kosten. Je kunt er ook voor kiezen de automatische advertenties van Google te laten plaatsen (AdSense) of om banners of tekstlinks te plaatsen via TradeTracker, Daisycon, bol.com of een van de vele andere affiliateprogramma’s. Als je een goedbezocht blog hebt, kan zo’n strategische zet je zomaar enkele honderden euro’s per maand extra opleveren.

Gesponsorde artikelen: geen zin in banners? Geen probleem. Je kunt ook artikelen van adverteerders op je blog plaatsen. Bij voorkeur schrijf je deze artikelen zelf, omdat je de kwaliteit van je blog hoog wilt houden. Er zijn altijd adverteerders die geïnteresseerd zijn in jouw doelgroep en die graag een artikel in jouw blog zouden willen sponsoren.

Ingaan op verzoeken van linkbuilders: als je al een tijdje een blog hebt, ken je de mailtjes van linkbuilders wel. Ik zal je zeker niet adviseren om op elk verzoek in te gaan (zie ook mijn blog over de ergernissen van deze mailtjes), maar sommige samenwerkingen kunnen lucratief zijn.

Je moet bedenken dat een link vanaf jouw blog met veel autoriteit in je vakgebied een grote waarde voor een bedrijf kan vertegenwoordigen. Ook al is Google is niet zo’n fan van, deze praktijken zullen wel altijd blijven bestaan en ook zal er geld mee te verdienen zijn.

Let erop dat verplicht bent om aan te geven wat gesponsorde content of andere vormen van reclame zijn. Dat is ook wel zo netjes naar de lezers van je blog toe.

8. Geef een e-book uit

Deze tip zou ook onder het kopje ‘doe meer met je blog’ kunnen staan. Want als je al een tijdje een succesvol blog hebt, dan heb je ook veel materiaal dat interessant kan zijn om in een e-book te verwerken.

Een e-book is gewoon een gestructureerde vorm van enkele blogartikelen, die je iets kunnen leren. Dat is ook de reden dat mensen best bereid zijn om hiervoor te betalen, zelfs als deze informatie gratis toegankelijk is op internet.

Juist het afgebakende geheel van een e-book maakt het dan van waarde. Via deze website heb ik ook e-books aangeboden (nu focus ik me op cursussen, waarover zo meteen meer).

Het zijn geen grote bedragen ineens, maar met een gestage stroom verkopen kom je die crisis ook wel door. Alternatief zou je je e-book ook weg kunnen geven in ruil voor een e-mailadres, dat ook een zekere waarde vertegenwoordigt. Naar die e-maillijst kun je tenslotte later je aanbod mailen.

Bedenk je eens: wat voor probleem zou ik voor mijn doelgroep op kunnen lossen met een e-book?

9. Maak een online cursus

Oké, het is niet de makkelijkste manier om extra omzet te verdienen. Maar heb je die kennis van je eenmaal in de vorm van een e-book, dan zou je dit ook om kunnen zetten in een heuse online cursus.

Een cursus bestaande uit video, audio, tekst, afbeeldingen en die je lezers van punt A naar punt B brengt op het gebied van kennis.

Heb je er weleens over gedacht om een online cursus te maken (foto: Unsplash)

Kun je goed fotograferen? Dan kun je mensen in een online cursus de basis hiervan bijbrengen. Weet je alles van opvoeding en kinderen? Dan kun je ouders mogelijk helpen met een online cursus. Ben je een WordPress-expert? Dan kun je met jouw kennis mensen een eigen website laten bouwen.

Zo bied ik zelf inmiddels meerdere cursussen aan:

Bedenk dat een cursus zeker niet al je kennis over je vakgebied hoeft te omvatten. Liever niet, zelfs. Een cursus moet – net als dat e-book – een probleem oplossen en liefst in zo weinig mogelijk tijd. Wellicht kun je dus zelfs meerdere cursussen over jouw vak maken.

Conclusie

Je ziet het aan bovenstaande voorbeelden: het is niet moeilijk om je omzet als freelancer te verhogen. Beschouw het als een proces, waar je steeds aan blijft werken.

Je doet gedurende je loopbaan meer kennis en ervaring op en je bouwt aan je expertise en je zichtbaarheid. Alles wat je hebt opgebouwd (inclusief je blog) kun je op een gegeven moment te gelde maken.

In plaats van dat je achter klanten aan jaagt, gebeurt dan het tegenovergestelde.

Heb je zelf nog andere omzetverhogende ideeën die freelancers kunnen helpen in crisistijd? Laat hieronder een reactie achter!

Foto boven: Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties