Web Analytics

7 maandelijkse abonnementen (ook zakelijk!) waarop je flink kunt besparen

Ik betaal graag een abonnement op nuttige diensten die je meer opleveren dan ze je kosten. Maar we zijn in de subscription economy aanbeland, waardoor je inmiddels ongemerkt voor honderden euro’s per maand aan abonnementen kwijt bent, die lang niet altijd hun geld waard zijn.

Hier zijn 7 maandabonnementen (zowel privé als zakelijk gebruikt) die je makkelijk kunt vervangen door een (veel) goedkoper alternatief. Doe er je voordeel mee in deze dure tijden!

1. Microsoft Word (of de hele Office-rambam)

Vroeger kocht je eenmalig Microsoft Word om daar vervolgens jaren mee te doen. Nu betaal je € 10 per maand voor een eenvoudig Microsoft 365-abonnement.

Jawel, je kunt dan ook andere (voormalige) Office-apps gebruiken, zoals PowerPoint en Excel.

Maar heb je deze echt allemaal nodig? Ik ben zelf tekstschrijver en ik gebruik eigenlijk alleen nog maar de gratis tools van Google, zoals Google Docs en Google Sheets.

Bijkomend voordeel is dat je makkelijk documenten en feedback met klanten kunt delen (en vanaf elke plek kunt werken). Dat scheelt een hoop gemail over en weer.

2. Beeldbanken als Shutterstock

Een duur abonnement, waar je ook makkelijk zonder kunt, is een abonnement op een beeldbank.

Zeker, je hebt foto’s en illustraties nodig voor op je marketingmateriaal en in je blogs. Maar abonnementen zoals die van Shutterstock of Getty Images kosten je klauwen met geld per maand als je er écht gebruik van wilt maken. En kies je voor een beperkt abonnement, dan kun je slechts een handvol foto’s per maand gebruiken.

Daarom gebruik je maar beter de gratis rechtenvrije beeldbanken zoals Pixabay, Pexels en Unsplash. Het beeld boven dit artikel komt ook van zo’n gratis beeldbank.

Of nog beter: je maakt zélf foto’s of illustraties voor bij je artikelen. Dat kost wat meer werk, maar je maakt je content meteen een stuk unieker.

3. Netflix en andere streamingdiensten

Ja, dit gaat een beetje belerend klinken, want Netflix is natuurlijk ook gewoon leuk.

Maar het kost je ook geld (een standaard-abonnement kost je € 12), elke maand weer. Je kunt je ook beperken tot het kopen van enkele goede dvd’s van series of films per jaar. Dan ben je goedkoper uit, kijk je niet alle meuk (omdat je ervoor hebt betaald) én hou je tijd over.

Wat je zeker niet moet doen is naast een Netflix-abonnement ook abonnementen op Videoland, HBO Max, Amazon Prime, Disney Plus en wat dies meer zij te nemen.

We hebben minder schermtijd nodig, niet nóg meer. Lees in plaats hiervan eens een goed boek. Of ga bijvoorbeeld een cursus copywriting doen, zodat je je in je vrije tijd bijschoolt.

4. SEO-software als Ahrefs, Semrush en Majestic

Veel freelancers hebben veel te dure abonnementen op software. Als copywriter heb je niet veel software nodig, zou je denken (of je kunt de alternatieven zoals geschetst onder punt 1 gebruiken).

Maar een tool om zoekwoorden te vinden en te analyseren, concurrentie en rankings bij te houden is toch vaak het minste.

Clubs als Ahrefs, Semrush en Majestic bieden uitgebreide tools waar je allerlei analyses uit kunt halen. Maar dat heeft dan ook zo z’n prijs. Deze pakketten kosten al snel meer dan € 100 per maand.

Misschien niet zo’n probleem als je er dagelijks mee werkt en er direct je brood mee verdient, maar voor veel freelancers is het een overkill.

De tools van Mangools (KWFinder, SERPWatcher, SERPChecker, LinkMiner, SiteProfiler) doen eigenlijk alles wat je nodig hebt, voor minder dan de helft van de prijs.

💡 Pro-tip: bekijk alle mogelijkheden van KWFinder – de belangrijkste tool voor copywriters – in mijn uitgebreide review van KWFinder op deze website.

5. Mobiele telefoon

Een flauwe misschien, maar ook voor je mobiele telefoon betaal je al snel te veel.

Kies voor een sim only-abonnement en koop de telefoon los. Dan kun je er net zo lang mee doen als je zelf wilt en zijn de kosten ervoor niet in je abonnement verweven.

En heb je echt al die data onderweg nodig? Of zit je toch een groot deel van de dag op je eigen wifi of die van de zaak?

Maak je eigenlijk al die belminuten wel op?

Grote kans dat je maandelijks goedkoper uit bent met een voordeliger abonnement. Mocht je eens een keer extra minuten of data nodig hebben (zoals in de vakantie op de camping), dan kun je die voor dat moment ook even bijkopen.

O ja, het loont ook de moeite om af en toe even met je provider te bellen of je abonnement misschien voordeliger kan.

6. Boekhouding

Dure accountants, boekhoud- of factuurpakketten? Niet nodig. Ik betaal slechts € 12 per maand voor mijn boekhoudpakket (Acumulus), waarmee ik mijn complete administratie bij kan houden.

Ik doe zelf de aangiftes omzetbelasting en mijn boekhouder doet de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Zo bespaar ik elke maand veel geld.

7. Spotify

Ja, Spotify Premium is leuk en handig. Maar het is weer € 10 per maand (voor een individueel abonnement op Spotify Premium) op die toch al lange trits aan abonnementen.

En het overgrote deel van die miljoenen nummers zul je nooit beluisteren.

Het kan ook anders. Kopieer de muziek van je favoriete cd’s naar je telefoon om onderweg te kunnen luisteren. Zet de radio aan of beluister muziek via YouTube.

Op welke (zakelijke) abonnementen bespaar jij?

Dat waren 7 abonnementen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer (zakelijke) abonnementen waar je op kunt besparen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan hosting, abonnementen op tijdschriften en aan andere software waarvoor je maandelijks betaalt, maar die je nauwelijks gebruikt.

Wat zijn jouw tips voor alternatieven voor dure abonnementen? Laat hieronder een reactie achter!

Beeld: Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nathan Veenstra

Naast de Google-alternatieven voor Microsoft Office kun je ook licenties kopen voor Microsoft Office. Kost je dan enkele tientjes eenmalig en heb je er verder geen kosten meer aan. In ieder geval voor de komende jaren. Zo schafte ik laatst zo’n pakket aan voor gebruik op 5 pc’s voor maar 49,99. En dat terwijl een enkele licentie voor Office 365 zo’n 100,- per jaar kost.

Wat muziek betreft ben ik het deels met je eens. Streamingdiensten (ik gebruik zelf trouwens Deezer, dat toen ik eraan begin meer tracks had dan Spotify) zijn ook tof om muziek te kunnen ontdekken of muziek te kunnen beluisteren als je die zelf (nog) niet hebt aangeschaft. Nu ben ik wel een fanatiek verzamelaar en heb ik enkele duizenden cd’s, lp’s en 12″es, en Deezer is daar dan een mooie aanvulling op.

Met als belangrijk aandachtspunt dat lang niet alle muziek nog op de streamingdiensten te vinden is. Vooral de meer obscure muziek staat er niet op en het is de vraag of dat ook ooit zal gebeuren.

Als je toch bepaalde software of tools nodig hebt, loont het de moeite om AppSumo in de gaten te houden. Daar komen regelmatig interessante lifetimedeals voorbij, bijvoorbeeld voor de distributie van podcasts, projectmanagement, AI-copywriting of SEO. Het schijnt dat Ahrefs daar zelfs ooit op stond. Als je die deal toen toch had kunnen pakken …

Nathan Veenstra

Helemaal eens Edward. Lang leve het wereldwijde web, dankzij het www hebben we ook meer opties tegenwoordig. 🙂

Bart Drost

Ubersuggest is voor mij een hele goede SEO tool en erg goedkoop. Als je een lifetime subscription neemt ben je al voor ongeveer 300 euro (eenmalig) klaar. Misschien iets minder features maar zeker voor de beginners meer dan genoeg opties.