Het begon allemaal – jaren geleden – als een laagdrempelig dagboek, dat weinig inhoudelijke waarde hoefde te hebben. Je weblog. Gewoon 300 woordjes krabbelen over wat je bezighield in werk en privé en klaar was je. Maar zo makkelijk is bloggen niet meer en dit is waarom.
1. Concurrentie van sociale media
Sociale media hebben een deel van de ‘blogwereld’ opgesnoept. Je hebt ‘microblog’ Twitter, je hebt Medium, LinkedIn en zekere zin ook de ‘visuele blogs’ als Instagram en YouTube. ‘Vroegah’ moest je je wel uiten via je eigen website. Nu kan dat allemaal via allerlei platforms.
Brengt ons meteen bij het tweede punt.
2. Bloggen is altijd lastiger dan posten
Bloggen in html was indertijd nog veel lastiger dan nu in WordPress, maar toch: een post op LinkedIn of Instagram zetten is nog altijd veel makkelijker.
Je hoeft je niet druk te maken om domeinnamen, hosting, plugin-updates, hackers en allerlei andere technische rompslomp. Het kan altijd en overal via je mobiele telefoon.
Veel meer mensen zijn de afgelopen jaren gaan ‘posten’ op sociale media, juist omdat de drempel zo laag is.
Hebben we meteen de derde reden te pakken.
3. De concurrentie is moordend
Als je een blog had in de nineties van de vorige eeuw (laat dit even op je inwerken), was je een hele pief. En een van de weinigen met überhaupt een blog. Al noemden we dat toen nog meestal een ‘homepage’…
Maar nu kun je op elke vraag die je Google stelt wel een passend antwoord vinden. Dagelijks komen er zo’n 7,5 miljoen blogposts bij. En het aantal posts op social media is al helemaal niet te vatten. Alleen al op Facebook komen er 300.000 updates voorbij, per… minuut!
De blogosphere is gedemocratiseerd. Iedereen heeft een stem. Dat is mooi, maar zie er als beginnende, onbekende blogger nog maar eens tussen te komen!
De bovenstaande 3 punten maken bloggen al lastig genoeg. Maar er spelen meer dingen mee die bloggen anno 2022 tot een flinke uitdaging maken.
4. Er wordt meer van je blogposts verwacht
Tegelijkertijd zou dat laatste juist een reden kunnen zijn om het comfort van je eigen blog op je eigen website op te zoeken. Geen hysterische algoritmes om tegen op te boksen, geen ongeduldige scrollers die jouw updates niet eens voorbij zien komen en geen concurrentie van socialmediaexperts die het allemaal beter weten dan jij.
Maar dat geeft ook druk. Want een post op LinkedIn is vluchtig. Even snel plaatsen, een paar likes scoren en dan weer nadenken over de volgende update.
Nee, dan een blog: daar moet je echt even voor gaan zitten. Het moet een begin, een midden en een eind hebben. En het moet toch wat tijdlozer zijn. Het moet écht waarde bieden, want mensen klikken er speciaal voor naar je website.
En dan verwachten ze wat. Ga er maar aanstaan.
5. Bloggen kost véél tijd
In een jaar of 10 tijd zijn we van blogs van gemiddeld 300 woorden naar blogs van gemiddeld 1.269 woorden gegaan. Dit cijfer van Orbit Media klopt bijna exact met het gemiddelde van mijn eigen blogartikelen over de laatste 10 jaar: dat is 1.267 woorden (met dank aan de plugin WordCount).
(En dan hebben we het nog niet eens over de talloze SEO-onderzoeken die ons vertellen dat de ideale blogpost eigenlijk tussen de 1.760 en de 2.400 woorden zou moeten tellen.)
Al die woorden kosten ons per blogartikel gemiddeld bijna 4 uur om te produceren. Ofwel: wekelijks een halve werkdag als je eens per week een blog wilt plaatsen.
Je moet er zogezegd écht even voor gaan zitten. En als je er als ondernemer niet van overtuigd bent dat bloggen je core business is, maak je er dan die tijd voor vrij?
6. Het wordt moeilijker goede onderwerpen of insteken te vinden
Met al die blogposts die dagelijks verschijnen, komen er ook veel bij in jouw vakgebied. Een origineel artikel met een frisse insteek wordt steeds lastiger te schrijven.
De laatste 2 redenen uit dit lijstje zijn ook de redenen dat ik vorig jaar minder heb geblogd. Het kostte me simpelweg te veel tijd om interessante, nieuwe artikelen te schrijven.
De reden dat ik nu toch weer op een wekelijks schema zit, legde ik in een van de laatste artikelen van vorig jaar uit. Nu maar kijken of ik dit de rest van het jaar ook volhoud.
Lees ook: hoe kom je op goede blog-ideeën?
7. Een publiek opbouwen duurt lang
Als blogger heb je nu écht voor langere tijd veel goede content nodig om een publiek op te bouwen. Je bent beslist niet de enige die over jouw onderwerpen schrijft.
Neem mijn blog: ik schrijf over copywriting, (online) marketing, communicatie en aanverwante zaken. Dat is een van de meest competitieve niches in cyberspace (dat woord wilde ik graag nog een keer gebruiken), dus ik had een lange adem nodig.
Hoelang precies lees je in mijn blogserie over dit onderwerp.
Zeker in het begin is het lastig om het vol te houden. Alle begin is moeilijk en je kijkt bij bloggen steeds maar naar die statistieken die nauwelijks lijken op te lopen.
Bedenk je dan dat niet elke blogpost een hit hoeft te zijn. Zorg er gewoon voor dat je af en toe een artikel publiceert waar je écht trots op bent. Tussendoor publiceer je de ‘gewone’ posts waar je wél je eigen stem aan toevoegt.
Waarom moet je dan toch bloggen?
Je ziet het. Bloggen is nu zó lastig dat je het makkelijk op zou kunnen geven. Of er niets eens aan begint. Dat je besluit om je louter op LinkedIn of Instagram te richten met je business.
Maar dat alleen is geen goed idee:
- Je voegt waarde toe aan een platform dat niet van jou is (in plaats van aan een eigen stek op internet).
- Je bouwt geen ‘eigen’ publiek op (behalve als je je volgers op de een of andere manier op je e-maillijst zou kunnen krijgen).
- Je moet je voegen naar de spelregels van het platform (je speelt in iemand anders’ zandbak), met alle risico’s van dien.
- Sociale media zijn vluchtig en gericht op de korte termijn en bieden niet de langetermijnvoordelen van bloggen. Stop je met sociale media, dan zak je snel weg in de algoritmes.
Kortom: gebruik sociale media om de aandacht op je business te vestigen, maar gebruik je blog om het verkeer naar toe te leiden. Bouw aan je online zichtbaarheid voor de langere termijn. Je hebt je prospects dicht bij je business nodig om ze te converteren naar klanten, nietwaar?
💡 Pro-tip: probeer mensen te helpen en tegelijkertijd te entertainen met je blog. Gebruik een originele insteek en je eigen stem. Praat zeker niet alleen maar over jezelf of over de producten die je wilt verkopen.
Nog een pro-tip: hou je niet van schrijven, ga dan vooral niet geforceerd bloggen. Er is óók een publiek voor video’s, podcasts of alleen foto’s met een bijschrift.
Meer tips voor zakelijk bloggen vind je hier.
Mocht je écht geen tijd kunnen vinden om te bloggen, maar wil je wel meer potentiële klanten op je website, dan zou je ook kunnen kijken of je dit kunt uitbesteden aan een goede copy- of contentwriter.
Bronnen: letter.ly, bernardmarr.com, orbitmedia.com en hookagency.com, foto: Unsplash