Web Analytics

9 productiviteitshacks voor als je te druk bent om content te maken

We kennen het allemaal: je hebt content nodig voor je (online) business, maar je hebt het te druk om er mee bezig te gaan. Wat nu? Hier zijn 9 productiviteitshacks die je meteen toe kunt passen.

Hack #1: doe een interview

Regel een interview van 30 minuten met een bekende naam in jouw vakgebied. Als je het interview goed voorbereid en goede vragen stelt, haal je uit dit halfuurtje content voor zeker 5 blogposts.

Je kunt het interview opnemen en uit laten werken door een transcribent, een virtual assistent of door artificiële intelligentie. Ook het maken van de blogartikelen aan de hand van het uitgewerkte interview zou je uit kunnen besteden.

Hack #2: gebruik je content op meerdere manieren

Het zou een gemiste kans zijn om het interview alleen uitgeschreven te gebruiken, ook al maak je er 5 artikelen van. Als je het interview hebt opgenomen (audio en/of video), kun je opvallende uitspraken en fragmenten op je socials plaatsen. Zo heb je behalve content voor je blog, ook nog content voor YouTube, Instagram, Facebook en wat al niet meer!

Hack #3: recycle je oude content

Weinig tijd om nieuwe content te maken? Kijk eens naar wat je al hebt! In mijn geval een blogarchief van 367 gepubliceerde artikelen en een totaal van 460.788 woorden! Me dunkt dat je daar meer mee kunt dan ze alleen in een WordPress-archief stof te laten happen.

Met een programma als Wave.video zet je blogartikelen makkelijker om in onderhoudende video's
Met een programma als Wave.video maak je makkelijk onderhoudende video’s (beeld: wave.video)

Wat dan zoal? Nou, je kunt bijvoorbeeld denken aan het recyclen van content om er:

  • Podcasts van te maken.
  • Een e-mailserie mee te schrijven.
  • Een online cursus mee samen te stellen.
  • Infographics mee te maken.
  • Video’s van te maken, bijvoorbeeld met behulp van AI.

💡Pro-tip: als je door die oude content heen gaat, vergeet dan niet die meteen te actualiseren of van nieuwe voorbeelden te voorzien. Hiermee creëer je als snel een belangrijk SEO-voordeel.

Hack #4: leg een ideeënmap aan (of gebruik een contentkalender)

Als ik voor mezelf spreek, wil ik altijd ruim in de ideeën zitten om content te kunnen maken. Iets moeten maken zonder te weten wat dat moet zijn, is killing voor mijn productiviteit. Daarom ben ik blij met mijn virtuele ideeënmap. Hiervoor gebruik ik Google Keep, maar je kunt in feite elke app gebruiken waarmee je even snel en makkelijk een notitie kunt maken.

Google Keep
Google Keep (bron: keep.google.com)

Ideeën voor nieuwe content krijg ik meestal niet achter mijn Mac, maar eerder als ik in de auto of op de fiets zit of een lunchwandeling maak. Op zo’n moment pak ik snel mijn smartphone erbij om het idee voor later te noteren.

Als ik krap in de tijd zit, pak ik mijn ideeën (op kleur gesorteerd voor verschillende projecten) erbij en kijk ik welk idee ik in korte tijd uit zou kunnen werken. Je kunt je ideeën er natuurlijk ook goed bij pakken als je eens wat ruimer in de tijd zit, om wat in het voren te gaan werken.

Je content voor langere tijd in het voren maken, is trouwens een productiviteitshack op zich (je moet er alleen wel even voor gaan zitten).

Wat ook kan helpen, is een contentkalender. Dat hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn als dat je een heel jaar elke dag vooruit moet plannen.

Maar je kunt ook voor jouw vakgebied vast wat data of periodes aanwijzen, waarmee je wat moet. Door deze vooraf in te plannen, weet je al geruimte tijd van tevoren dat je die content moet maken en kom je ook minder snel zonder ideeën te zitten.

Hack #5: neem afstand van je werk

Dit lijkt misschien in tegenspraak met productiviteit, maar soms is het nodig om even afstand te nemen van je werk om de productiviteit een nieuwe impuls te geven.

Een goede werk-privébalans is belangrijk om op te laden, maar ook even andere dingen doen kan helpen de creativiteit te laten stromen. Heb je weleens gedacht over een workation, remote werken of een tijdelijk bestaan als digital nomad?

Werk eens vanaf een andere plek voor nieuwe inspiratie
Werk eens vanaf een andere plek voor nieuwe inspiratie (foto: Kornél Máhl/Unsplash)

Op dagelijkse basis doe je er goed aan te zorgen voor voldoende pauzes en lichaamsbeweging om je brein op te frissen en de creativiteit door je lijf te laten stromen.

Hack #6: experimenteer met nieuwe vormen van content

Heb je last van blogmoeheid? Ben je het zat om iedere woensdagmiddag een video te moeten uploaden? Niks meer te vertellen op je wekelijkse podcast?

Steeds dezelfde content maken of content in dezelfde vorm maken kan voor een ‘contentburnout’ zorgen. Je bent ongeïnspireerd en ziet op tegen het maken van nieuwe content.

Probeer eens een andere vorm en kijk of dat je creativiteit prikkelt. Dus als je altijd blogt, maak dan eens een video of andersom. Je bent dan nog steeds bezig met het maken van content, maar niet meer op de manier waarop je dat altijd doet. Grote kans dat je een nieuwe bron van creativiteit aanboort!

Hack #7: zet AI in voor het zware werk

Een nieuwe bestemming vinden voor oude content wordt makkelijker met gebruik van AI
Zet AI in om het werk makkelijker en sneller te maken (beeld: Midjourney)

Je kunt de opmars van kunstmatige intelligentie hekelen, omdat je je bedreigd voelt in je werk. Maar je kunt er ook handig gebruik van maken voor het saaie, geestdodende werk.

Zelf zet ik AI (Midjourney, DALL-E) bijvoorbeeld in om beeldmateriaal te genereren bij mijn blogartikelen (dat scheelt weer uren zoeken naar de juiste rechtenvrije foto). Ook laat ik AI artikelen samenvatten, aanvullen met actuele informatie of herschrijven (ChatGPT, Google Bard) als ik ze in een andere vorm of op een andere plek wil gebruiken.

Je kunt AI ook prima inzetten om je ideeën aan te reiken voor nieuwe artikelen over jouw onderwerpen, door de chatbot bijvoorbeeld een populair artikel van jou te voeren en te vragen om op basis daarvan nieuwe artikelideeën te genereren.

Als je eenmaal hebt ontdekt wat AI aan jouw productiviteit als content creator bij kan dragen, is er een goede kans dat die creatieve vlam weer oplaait. En dat is precies waar je juist weer mensen voor nodig hebt.

Hack #8: vind een systeem dat voor jou werkt

Productiviteit ziet er voor iedereen anders uit. Het is belangrijk dat je het systeem ontdekt dat voor jou werkt.

Voor mij werkt het goed om ideeën op te slaan, er research naar te doen, een grove structuur op te zetten in alinea’s en dan het artikel te schrijven (de structuur invullen), het een dag te laten weken en dan de puntjes op de i te zetten. En bij voorkeur in het voren te werken. Ik schrijf ook het liefst blogartikelen en dan in wat langere vorm.

Voor jou kan dat weer heel anders zijn. Maar als je eenmaal een systeem hebt dat voor jou werkt, dan houd je daar maar beter aan vast. Totdat je weer verveeld raakt, in ieder geval… zie hack 5 en 6.

Hack #9: weet wanneer je moet uitbesteden

Het is natuurlijk super om zelf je content te maken (of de content voor je klanten). Je weet waarschijnlijk veel van het onderwerp en je blogt, podcast of filmt er makkelijk over. Als je de tijd maar zou hebben.

Als je dit werk ook leuk vindt, dan moet je er misschien gewoon mee doorgaan. Maar als je je tijd eigenlijk beter zou willen/kunnen besteden, dan moet je misschien aan uitbesteden gaan denken.

Uitbesteden kan goed als je het proces van het maken van content voor jouw medium goed hebt gedocumenteerd. Wat moet de boodschap van je content zijn? Wat is de stijl van schrijven? Hoe ziet het eruit? Waar komen de ideeën vandaan?

Besteed het maken van je content uit een een contentspecialist of breng het onder bij een contentbureau. Ja, dat kost geld. Maar als je daarvoor een gestage stroom kwalitatieve content terugkrijgt, waarmee jij je business kunt laten groeien, is dat het zeker waard.

Conclusie

Het is niet altijd makkelijk om goede content te (blijven) maken. Het helpt wel als je concrete doelen aan je content verbindt. Dan weet je waar je naartoe werkt. Verder helpt het om content op vaste dagen te publiceren, een contentkalender te hanteren en een ideeënmap aan te leggen voor als je het even niet meer weet.

Vergeet niet dat het ook handig kan zijn om altijd een voorraad content op de plank te hebben liggen, die je op ieder moment in kunt zetten. Werk aan deze contentvoorraad op het moment dat je in de flow zit, en je juist geïnspireerd bent om meer te doen.

Ben je een contentburnout nabij, dan zou je eens kunnen kijken of andere vormen van content creëren niet beter bij je passen. Of dat je misschien toch het een en ander zou moeten uitbesteden, al dan niet aan AI, omdat je er geen energie meer van krijgt.

Wat zijn jouw beste tips voor contentcreatie in drukke tijden?

Foto boven: Magnus Andersson/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties