Bijgewerkt op 14 september 2023
AI kun je nog net niet inzetten om direct geld naar je bankrekening over te boeken, maar er zijn wél wat aantrekkelijke opties om geld te verdienen met AI. In dit blogartikel helpt ik je graag met een paar ideeën. Want geef maar toe: ook jij bent op zoek naar een manier om AI te gelde te maken!
Wat is AI?
Als je de revolutie van AI niet mee hebt gekregen, heb je de afgelopen maanden onder een steen doorgebracht. Maar goed.
AI staat voor Artificiële Intelligentie, in beter Nederlands ook wel Kunstmatige Intelligentie genoemd. Het draait allemaal om de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een vorm van intelligentie in machines of software.
Een simpel voorbeeld is de schaakcomputer, die de afgelopen 30 jaar zo goed is geworden dat geen mens ‘m meer kan verslaan.
Afgelopen jaar heeft AI een kritische massa weten te bereiken met ChatGPT, de ‘chatbot’ die graag al je vragen en opdrachten beantwoordt, waarop hij een schriftelijk antwoord kan geven. Denk aan het schrijven van blogartikelen, het geven van een recept voor een lasagneschotel of het opsommen van de paklijst voor je vakantie naar Frankrijk.
Eerder waren er al ‘schrijfrobots’, die ingezet werden voor specifieke taken zoals corrigeren of om eenvoudige content voor sociale media of persberichten te schrijven. Al enkele jaren terug schreef een bot zelfs een complete Nederlandstalige sciencefictionroman met behulp van schrijver Ronald Giphart.
Nu strekt het werkterrein van AI zich uit naar alle content: tekst, audio, foto, video…
Het is duidelijk dat AI steeds geavanceerder wordt en dat de toepassingen razendsnel toenemen. Daardoor rijst als vanzelf de vraag: wat kunnen we ermee om (makkelijk) geld te verdienen?
Immers, een robot die het werk voor je doet, zodat jij vanuit de hangmat de euro’s op je bankrekening binnen ziet komen, dat is toch wel de ultieme ‘snel-rijk-worden’-hack?

Kun je geld verdienen met AI?
Om als eerste die hamvraag maar eens uit de weg te helpen: ja, je kunt geld verdienen met AI. Kunstmatige intelligentie is een hulpmiddel om sneller en makkelijker content te genereren, waaronder blogartikelen, video’s, podcasts en hele online cursussen. Die kun je verkopen aan particulieren, bedrijven of online platforms.
Iedereen kan leren om te werken met AI-tools en zo zelf content creëren waarmee je geld kunt verdienen. Juist omdat iedereen dat kan, moet je je onderscheiden van de concurrentie. Dat kan betekenen dat je je richt op een specifieke niche, op een branche waarin je nu ook al opereert, op AI-content met een persoonlijke touch of een andere manier om je te onderscheiden.
Om je op weg te helpen zijn hier enkele ideeën waarop je AI in kunt zetten om nu al geld te verdienen.
1. AI-artikelen als content voor websites verkopen
Sinds de introductie van tools als Jasper.ai en ChatGPT heeft dit een hoge vlucht genomen. Met de juiste ‘prompts’ (opdrachten die je aan de AI geeft) kun je ze artikelen laten maken over – ik noem maar eens wat – toeristische bestemmingen.
Voer een opdracht in als: ‘Geef een overzicht van de 10 beste bezienswaardigheden van Parijs, schrijf het in de stijl van een reisblog en gebruik minimaal 1.000 woorden en aantrekkelijke tussenkoppen.’ Binnen enkele seconden heb je een door AI gegenereerd artikel voor je neus.
De kans is groot dat je er nog wel wat aan moet sleutelen. Het komt nog weleens voor dat AI bij langere artikelen herhaling toepast. Of dat er simpelweg dingen in staan die niet kloppen. Maar als je hier wat mee gaat oefenen, dan ontdek je al snel wat de (on)mogelijkheden zijn.
Door AI artikelen over subonderwerpen te laten schrijven, verzamel je binnen een paar uurtjes zomaar 100 artikelen over een bepaald thema (bijvoorbeeld ‘Parijs’). Gooi die artikelen op een WordPress-website, voeg wat afbeeldingen toe en je hebt een complete website met content die je kunt ruilen tegen harde cash.

Op platforms als SiteDeals vind je volop websites die op deze manier zijn opgezet. Natuurlijk kun je de artikelen ook los verkopen.
Is dit ethisch? Dat moet je voor jezelf uitmaken. Ik zou er in ieder geval altijd bij vermelden dat de artikelen door AI zijn geschreven en dus niet door een mens.
Je zou ook moeten controleren of de door AI geschreven teksten wel natuurlijk genoeg geschreven zijn om de ‘Google-proef’ te doorstaan. Er zijn verschillende online tools waarmee je de ‘menselijkheid’ van AI-teksten kunt checken, zoals de AI Content Checker van Writer.
2. Teksten herschrijven en opnieuw publiceren
AI-tools kun je ook inzetten om bestaande teksten – door mensen geschreven – te laten herschrijven.
Je gebruikt dan de structuur en de boodschap van het originele artikel, maar je maakt er met andere woorden een nieuw artikel van. De bron kan natuurlijk ook een artikel in een andere taal zijn. Je kunt zelfs meerdere bronnen aandragen en AI vragen om daarmee een nieuw artikel te schrijven.
Zo heb je in een handomdraai een artikel dat je op je eigen website kunt plaatsen en waarvoor je bijvoorbeeld inkomsten uit advertenties of affiliate kunt ontvangen.
Kom je hiermee niet in de problemen met het auteursrecht? Als je niet oppast kan dat zeker, maar een maker heeft geen auteursrecht op het idee achter de tekst, de genoemde feiten en ook niet op eenvoudige, losse zinnen.
Een nieuwsbericht door AI laten herschrijven en daarbij netjes de bron vermelden, levert dan ook vrijwel nooit problemen op. Zeker niet als je nog even je eigen draai eraan geeft. Zo kun je met AI razendsnel een groot aantal nieuwe artikelen voor je blog of nieuwssite genereren.
Nieuwssites en blogs doen dit zelf ook massaal. Tegelijkertijd is dit wel een nadeel van het gebruik van AI. Te verwachten is dat er nog veel meer content op internet zal verschijnen die door AI alleen in de andere bewoordingen is gegoten.
Een andere toepassing is om je eigen teksten te laten herschrijven door AI, maar dan in een andere taal. Deze machinevertalingen door neurale netwerken scoren (nog) niet zo goed als een professionele vertaler, maar maken een tekst wel leesbaar voor doelgroepen die het Nederlands niet machtig zijn.
Op mijn Italië-blog laat ik AI de artikelen automatisch vertalen in het Duits en Engels en daarmee vergroot ik mijn doelgroep en ook direct mijn advertentie-inkomsten.
3. Logo’s creëren met AI en die verkopen
Een andere slimme manier om geld te verdienen met AI is door die logo’s te laten creëren. Vervolgens kun je de logo’s verkopen aan klanten die voor weinig geld een logo of zelfs een complete huisstijl zoeken.
AI een logo laten maken door AI is supersimpel. Er zijn verschillende websites voor. Op Looka.com voer je gewoon de naam van het bedrijf in, kies je enkele voorbeeldlogo’s die je wel passend vind, geef je nog een kleur en wat bijpassende iconen aan en het systeem genereert in no time een stuk of 20 logo’s. En met één druk op de knop krijg je nog meer varianten.

Ik heb het ook voor Doyoucopy geprobeerd. Hoewel er zeker meuk tussenzit, zijn er best wat ontwerpen die in de basis bruikbaar zijn. Uiteraard kun je zelf nog aanpassingen aan de designs doen.

4. Kunst creëren met AI
Ja, het is wel een beetje valsspelen. Creativiteit – tot voor kort voorbehouden aan mensen – door kunstmatige intelligentie laten invullen. Maar ja, we zijn nu eenmaal in een tijdperk beland waarin dit kan.
Heb je al van Midjourney gehoord? Ook dit is een AI-tool, die voornamelijk wordt ingezet om ‘kunst’ mee te genereren. Van fotorealistische portretten tot dystopische landschappen of zelfs abstracte kunst. Ook hier geldt: het hangt allemaal van de prompt af wat je ermee bereikt.

Je kunt je afvragen of ‘kunst’ gecreëerd met AI wel echte kunst is. Een bekende definitie van kunst is dat het ‘de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie’ (Willem Kloos) is. Maar emotie kent intelligente software als Midjourney natuurlijk niet…
Wat maakt het ook uit. Je kunt er geld mee verdienen. Door het met een lijst eromheen te verkopen bijvoorbeeld. Door werk in opdracht te doen via platforms als Fiverr of Upwork.
Maar ook simpeler: door de afbeeldingen te gebruiken op je website, in je blog, in e-books of in andere middelen waarmee je inkomen genereert. Dan hoeft het er zelfs helemaal niet kunstzinnig uit te zien. Je bespaart op zoekwerk naar die ene passende foto, op dure stockfoto-abonnementen en je voorkomt claims vanwege oneigenlijk gebruik van foto.
Let wel: door Midjourney te gebruiken, heb je geen enkel auteursrecht op de werken die je hiermee genereert. Iedereen kan het door jou gemaakte werk (her)gebruiken.
5. Foto’s verbeteren met AI
Er zijn verschillende online tools waarmee je je foto’s kunt verbeteren. Met AI kun je onscherpe foto’s scherper maken, foto’s die out-of-focus zijn in-focus maken, korrelige foto’s ontkorrelen, oude foto’s verbeteren of inkleuren enzovoorts.

De mogelijkheden om foto’s te verbeteren zijn vrijwel onbeperkt en je hebt geen fotolab nodig om het te kunnen doen. Een simpele digitale foto (of een scan van een papieren foto) en de juiste software volstaat. Bouw hier simpelweg je business omheen of adverteer op sites als Fiverr, Upwork of SiteDeals.
Bekende tools om foto’s te verbeteren zijn fotor.com en VanceAI.
6. Online cursus maken met AI
Hier op Doyoucopy bied ik verschillende online cursussen aan, onder andere over online geld verdienen. Ze zijn stuk voor stuk gemaakt door een mens (door mij), maar ik had ze ook door AI kunnen laten ontwikkelen.
Je kunt AI op verschillende manieren inzetten om je online cursus mee te ontwikkelen. Je kunt een basisstructuur laten maken door een tool als ChatGPT. Dat doe je bijvoorbeeld op basis van de doelen of de onderwerpen die je wilt behandelen.
Maar ook de inhoud van de cursus kun je met een paar simpele opdrachten door AI laten maken.
Video’s inclusief voice-over genereer je op basis van een simpel script met Lumen5 of Wave.video. Er zijn zelfs platforms die je een complete cursus uit de grond laten stampen, zoals Easygenerator.com of Mini Course Generator.
7. Video’s maken met AI
Over video’s gesproken: die kun je natuurlijk ook verkopen om geld te verdienen met AI. Vraag je klanten simpel om een blogartikel of een kort script op basis van een briefingsformulier en jij maakt er met een druk op de knop een video van, compleet met muziek, rechtenvrije bewegende beelden en een voice-over in elke gewenste taal.

Een video maak je in een handomdraai via een tool als Wave.video of Lumen5. Vanzelfsprekend moet je de video nalopen, teksten aanpassen en ongewenste beelden verwijderen. Als je in het Engels werkt, doen de AI-tools het in eerste instantie vaak beter, omdat ze de Nederlandse taal niet altijd helemaal doorgronden.
Je kunt de video’s ook zelf op een zogenoemd faceless YouTube-kanaal zetten en daarmee advertentie-inkomsten genereren. Het helpt je kanaal enorm als je een onderwerp kiest en daar in korte tijd veel video’s over plaatst.
Veel ideeën voor video’s die je als ‘prompts’ voor de AI kunt gebruiken vind je hier.
8. Spelling en grammatica corrigeren
Bied jezelf aan als corrector van webteksten, scripties , blogartikelen of advertentieteksten. Je hoeft zelf echt geen neerlandicus te zijn om zo geld te kunnen verdienen. Je roept simpelweg de hulp in van je nieuwe beste vriend, de schrijfrobot. Tools als Grammarly, Jasper.ai en ChatGPT helpen je om alle plooitjes in een tekst glad te strijken.

Teksten corrigeren is een van die dingen waarin tekstgebaseerde AI-tools echt uitblinken. Moeten correctoren zich zorgen gaan maken? Ik denk het wel, als je tenminste niets toevoegt maar alleen spelling- en grammaticafouten uit een tekst haalt.
Uiteraard geldt hier ook weer dat je de tekst niet ongezien naar je klant moet doorsturen, maar dat je even checkt of de AI wel haar best heeft gedaan. Een klein beetje kennis van zaken helpt dus wel als je hiermee een business op wilt bouwen.
9. Geld verdienen met AI als copywriter
Ik moet het toegeven: ook mijn vak (copywriting) heeft in grote mate te maken met AI. Hoewel ik zelf copywriting-cursussen geef, kan ik er niet omheen: met behulp van AI kun je ook landingspagina’s, advertenties en complete blogartikelen creëren.
Een tool die hiervoor een van de beste resultaten geeft is Copy.ai. Hier kies je eerst het medium waarvoor je copy nodig hebt, daarna kies je de boodschap en wat steekwoorden en de tool helpt je uit de brand.

9. Een betaalde tool bouwen met AI
Je kunt de verschillende AI-tools die er zijn ook gebruiken als basis om je eigen tool te bouwen. Zo zijn er al verschillende tools die je helpen met copywriting of het schrijven van blogartikelen, die weer op andere tools zijn gebaseerd.
Ja, je hebt hier wel wat programmeervaardigheden voor nodig (of je moet een programmeur inhuren), maar mogelijk kun je dat ook deels weer uitbesteden aan AI. Want ook programmeren kan AI als de beste!
Vervolgens kun je de tool verkopen, of beter nog, abonnementen op het gebruik van de tool aanbieden. Een ideale manier om passief inkomen te verdienen!
Denk eens na binnen jouw vakgebied: wat is het waar mensen behoefte aan hebben? En zou er een oplossing voor zijn in de vorm van AI? Er hoeft nog geen kant-en-klare oplossing te zijn, beter zelfs van niet. Met die oplossing kom jij namelijk door je eigen AI-tool te ontwikkelen! De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe ga jij geld verdienen met AI?
Ga jij een van deze manieren gebruiken? Of pas je al een (andere) manier met AI toe om geld verdienen? Heb je vragen of bedenkingen? Ik hoor graag van je. Laat hieronder jouw reactie achter, zeker ook als je kritisch bent op AI.
Afbeelding boven gegenereerd met Midjourney AI.