‘Remote werken’ bestond natuurlijk al veel langer, maar als begrip explodeerde het gedurende en na de coronacrisis. Dat wat het moment waarop velen het inzicht kregen: remote werken is zo gek nog niet! Maar is remote werken niet gewoon hetzelfde als freelancen, al dan niet met een baas?
Wat is remote werken?
Jaren geleden plaatste ik op mijn blog al een artikel over digital nomads, ofwel digitale nomaden. Ook al zo’n hip begrip. Het komt er op neer dat je niet op de locatie van je klant of je werkgever werkt, maar ergens waar je werk op een prettige manier combineert met leven.
Digitale nomaden doen dat dan vaak vanuit een cafeetje in Zuidoost-Azië, maar remote workers kunnen dat net zo goed vanaf hun thuiswerkplek doen.
Remote werken is dus simpel gezegd locatieonafhankelijk werken. Het is in trek omdat op locatie werken steeds onaantrekkelijker wordt. Huizen zijn duur en je vindt niet snel een woning in de buurt van je werk. En als dat wel lukt, krijg je ook weleen ander werk en heb je dan niet zomaar een ander huis. Bovendien willen we met z’n alleen een betere werk-privéverhouding en niet meer standaard 32 tot 40 uur per week werken.
Remote werken kun doen vanaf een plek die jou geschikt lijkt en op het moment dat het jou uitkomt. Je kunt het in loondienst doen, maar er zijn natuurlijk ook veel freelancers die remote werken (en die deden het al veel langer).
En zeg nu zelf: als je je werk net zo goed – of nee, beter! – op het terras van een kleurrijk huisje in de Toscaanse heuvels kunt doen, waarom zou je dan op een grauw en verregend industrieterrein in Zoetermeer gaan werken?
De voordelen van remote werken
Dat brengt ons meteen bij de voordelen van remote werken. Waarschijnlijk kun je die zelf ook al wel benoemen, maar de mensen achter Buffer (software) hebben wereldwijd 3.000 remote workers ondervraagd en dit waren hun antwoorden:
Als grootste voordelen worden genoemd:
- Flexibiliteit om zelf je tijd in te delen
- Kunnen wonen waar je wilt
- Geen tijd aan reizen kwijt te zijn
- Zelf je werkplek kiezen
- Financieel is het interessanter
De populariteit van locatieonafhankelijk werken
Logisch dat remote werken populair is. Lange tijd werkten werkgevers tegen (‘hier werkt iedereen op kantoor!’), maar een van de goede dingen die corona heeft gebracht, is het besef dat veel werk ook prima op afstand gedaan kan worden (en dat werknemers dan helemaal niet de hele dag gaan netflixen op kosten van de zaak).
In mijn recente blogartikel over 7 grote veranderingen sinds ik begon met freelancen schreef ik al dat het in de loop der jaren naast makkelijker ook veel gewoner geworden om ‘remote’ te werken.
Puur kijkend naar mijn eigen praktijk: dagjes meedraaien op de zaak van de opdrachtgever komen bijna niet meer voor en zeker kennismakingen hoeven niet meer live. Na de pandemie is het ook heel gewoon geworden om dit via Teams/Zoom/Meet en dergelijke te doen. En dat is zeker een stuk efficiënter als je nog niet weet of de klus wel doorgaat.
Bij de Millennials (ook wel generatie Y, geboren van 1980-1999) en Generatie Z (2000-2015) staan die genoemde vrijheid en flexibiliteit hoog op het wensenlijstje. Ze willen liever niet elke dag om dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor.
Deze generaties, vooral Gen Z, werkt om te leven en niet omgekeerd. Maar ook bij oudere generaties is er nu het besef dat er méér is dan kantoor. Want we hebben het hier natuurlijk wel vooral over kantoorbanen, die dankzij internet en technische snufjes niet per se aan een locatie zijn gebonden. Leraren, politieagenten en verplegers kunnen hun werk nog altijd maar moeilijk op afstand doen…
Zijn er dan geen nadelen aan remote werken?
Zeker wel. De nadelen komen grotendeels neer op de nadelen die ik al aanhaalde in mijn artikel over de voor- en nadelen van freelancen. Laten we het onderzoek van Buffer er nog eens bij pakken om een breed beeld te krijgen.
Vaak genoemd worden:
- Te vaak thuis blijven omdat er geen reden is de deur uit te gaan
- Eenzaamheid
- Gemotiveerd blijven
- Grenzen stellen (bewust offline gaan)
- Werken in een andere tijdzone
Vraag naar remote vacatures
Uit het onderzoek van Buffer komt verder nog naar voren dat 82% van de remote workers dit werk vanuit huis doet. Daarmee vormen zij dus een heel andere groep dan de digital nomad, die vooral vanaf (vakantie)adresjes het werk oppakt. 64% werkt overigens volledig remote, waardoor het waarschijnlijk is dat deze groep dat als freelancer doet.
Hoewel 71% van de bedrijven positief staat ten opzicht van thuiswerken, is er slechts een klein percentage waarbij alle werknemers volledig remote werken. Het gaat dan vaak om online bedrijven die wereldwijd gevestigd zijn en bijvoorbeeld medewerkers over de hele wereld in de klantenservice hebben.
Hoewel veel freelancers (zoals tekstschrijvers, ontwerpers en webdesigners) al lange tijd remote werken, wordt de huidige trend vooral veroorzaakt door werknemers in loondienst die graag remote willen werken. En als dat niet binnen hun huidige job kan, gaan ze wel op zoek naar een nieuwe. Dat blijkt ook wel uit de sterk toegenomen zoektrends naar termen als ‘vacature remote werken’.
In Nederland is het nog wel met een lampje zoeken naar de mogelijkheden voor volledig locatieafhankelijk werken in loondienst. Veel Nederlandse bedrijven bieden wél de mogelijkheid om hybride te werken. Bijvoorbeeld 3 dagen op kantoor, 2 dagen thuis. Of in ieder geval de mogelijkheid om één dag in de week vanuit huis te werken.
Vacaturesites spelen in op de trend door de mogelijkheid te bieden om te filteren op remote werken, hybride werken of thuiswerken.
Is remote werken wat voor jou?
Remote werken is niet voor iedereen. Als je het mij vraagt, vergt werken op afstand veel discipline en aanpassingsvermogen. Of je nu in loondienst of freelance werkt, je moet veel zelf regelen en voor sommigen is dat niet iets waar ze blij van worden.
Hierbij spelen ook de andere genoemde nadelen een rol. Zoals vereenzaming, motivatie en het stellen van grenzen voor jezelf.
Voor anderen is het de ideale manier om werk en vrij tijd te combineren. Of dat nu vanuit huis is of op locatie in misschien wel een heel ander land. Door remote te werken kun je goed (nieuwe) inspiratie opdoen.
Om te ontdekken of het wat voor jou is kun je ook prima naast je bestaande baan in loondienst remote gaan werken. Door bijvoorbeeld heel simpel te beginnen met het schrijven van teksten in opdracht. Dit doe ik al zo’n 15 jaar en het grote voordeel is: het kan vanaf overal waar je internet hebt!
Heb je zelf nog goede tips over remote werken? Deel ze dan hieronder in een reactie! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.