Web Analytics

7 tips om de aandacht van lezers vast te houden

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Schrikbarend: gemiddeld leest slechts 20% van je ‘lezers’ verder dan de kopregel. De kans is dus groot dat je deze regel niet eens leest 😉

Maar er is wel wat aan te doen. En of je nu een blogartikel schrijft, een advertentie of een reportage in een tijdschrift, het is altijd jouw taak als schrijver om ze verder te laten lezen.

Een paar tips (en lees zeker tip 7!) vind je hieronder.

1. Grijp je lezer bij de kladden

Het eerste wat je zou moeten doen, is je lezer je verhaal intrekken. Dat begint bij de eerste paar zinnen. Als die niet boeien, haakt hij af en ben je ‘m kwijt.

De aloude AIDA-formule (Attention, Interest, Desire, Action) is nog steeds goed bruikbaar.

De inleiding moet intrigeren. Daarna wek je de interesse op, zorg je voor verlangen en laat je jouw lezer tenslotte actie ondernemen.

Vind je het lastig om je schrijfsel pakkend te beginnen? Er een paar goed toepasbare en simpele formules die je kunt gebruiken:

  • Kom dit je bekend voor?
  • Je kent het wel…
  • Uit onderzoek blijkt…
  • In dit artikel ga je ontdekken waarom…
  • Jarenlang deed ik dit verkeerd. Totdat ik ontdekte dat…
  • Eindelijk is het mogelijk om…
  • Als je dit leest heb jij er ook last van.
  • Vandaag laat ik je precies zien hoe je de aandacht van lezers vasthoudt.

Of begin met een korte anekdote (mensen zijn voorgeprogrammeerd om op te gaan in verhalen, mits een beetje goed verteld).

Maak je inleiding in geen geval lang. Een paar zinnen zou genoeg moeten zijn om de interesse van je lezer te triggeren.

2. Varieer in zinslengte

Ik schreef er eerder al over. Als je je lezers wilt laten doorlezen, moet je zorgen voor een spannend ritme. Maak korte en lange zinnen. En dan een paar heel korte. Varieer in zinslengte en je maakt lezen al veel aantrekkelijker.

3. Hou je alinea’s kort

Grote blokken tekst zien er intimiderend en onaantrekkelijk uit. Daarmee kom je alleen in een fictieboek weg. Zeker niet op een beeldscherm.

Zelfs lange artikelen (die over het algemeen goed scoren in Google), kun je makkelijk leesbaar maken door simpelweg vaker een witregel toe te voegen.

4. Zorg voor een goede structuur

Artikelen die goed gestructureerd zijn, worden vaker gelezen. 

Zorg voor een begin, een midden en een conclusie. Gebruik veel tussenkoppen die scanners helpen te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Gebruik gekleurde vlakken, cursieve tekst en vette tekst, opsommingen en dergelijke om belangrijke zaken op te laten vallen.

Kleed je artikel aan met afbeeldingen, diagrammen, infographics, video’s. 

En vergeet je call-to-action niet.

5. Schrijf zoals je praat

Nog te vaak gaan schrijvers in de schrijfmodus. De truc is om te schrijven alsof je een gesprek met één persoon voert. Je spreekt hem of haar direct aan. Zonder schrijftaal, zonder hoogdravendheid.

Gebruik simpele woorden en bekwaam je in B1-schrijven.

Een goede tip is om je artikel voor publicatie hardop voor te lezen. Als het onnatuurlijk klinkt, is het nog niet goed genoeg.

6. Vertel een spannend verhaal

Maak het spannend, hint naar wat er zou kunnen gebeuren, doe beloftes over het einde, zet een flash forward in, gebruik een cliffhanger of een plottwist.

Zet de hele trukendoos in die de thrillerschrijver ook gebruikt. 

Mensen houden van spanning, zelfs in doodgewone artikelen.

via GIPHY

7. Schrijf wat je lezers willen lezen

Natuurlijk, dit is de beste tip van allemaal. Je moet schrijven wat je lezers willen lezen. Nog te vaak schrijven schrijvers wat ze willen schrijven en proberen ze de lezer daarin te interesseren.

Maar onthoud dit (zeker als copywriter of tekstschrijver): lezers weten al wat ze willen lezen. Als je het goede onderwerp kiest, blijven ze van het begin tot het einde bij de les.

Een goede manier om erachter te komen wat je lezers willen lezen is door te kijken naar andere artikelen over hetzelfde onderwerp, naar je concurrentie en door vooraf goed zoekwoorden-onderzoek te doen.

Meer tips om betere teksten te schrijven die écht gelezen worden?

Lees dan dit artikel met 29 tips:

En deze complete handleiding om het beste artikel te schrijven dat in je zit:

Nog meer ondersteuning en inspiratie nodig?

Schrijf je dan in voor voor mijn cursus copywriting vol praktische tips en oefeningen. Nu voor een ongelooflijk laag bedrag als één handzame pdf te bestellen.

Hopelijk haal je uit de tips in dit artikel inspiratie om aantrekkelijker te gaan schrijven. Laat het me weten in een reactie hieronder als je zelf nog tips of juist vragen hebt.

Beeld: Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties