Web Analytics

Zo werkt Google Search Console aan een turboboost voor je website

Bijgewerkt op 3 oktober 2023

Als je nieuwe content gaat creëren, weet je nog niet hoe die gaat scoren. Je kunt je echter wel goed voorbereiden aan de hand van Search Console (voorheen: Webmasterhulpprogramma’s) van Google. Als je het goed is, heb je de code hiervoor al op je website geïnstalleerd staan. Uit Search Console haal je namelijk veel nuttige info die je anders niet kunt krijgen. Heb je nog geen toegang tot Search Console? Regel dat dan meteen bij je webbeheerder!

Wat doet Search Console?

Zo geeft Search Console inzicht in de zoekwoorden waarmee je website wordt gevonden, in het aantal vertoningen van jouw website bij die zoekopdrachten, in de doorklikratio en in jouw positie op de resultaatpagina. Informatie die je niet uit Google Analytics kunt halen, tenzij je adverteert met AdWords. Ook leer je via Search Console welke websites links naar jouw website hebben aangemaakt en krijg je tips over de mobielvriendelijkheid van je websites en het aantal geïndexeerde pagina’s.

Handig is het om te zien of je positie in de zoekmachine van Google bijvoorbeeld vooruit gaat. Na al die die content die je hebt geproduceerd is het wel zo prettig als je resultaat ziet van je gedane arbeid! Belangrijk is ook dat je meldingen krijgt op het moment dat er iets mis is met je website. Bijvoorbeeld dat je website offline is of dat er malware is geïnfiltreerd.

Gebruik Search Console voor contentmarketing

Als je relevante content voor je website wil maken, biedt Search Console een schat aan informatie. Zo kun je artikelen gaan schrijven over onderwerpen waarop je hoger wilt scoren. Of je biedt extra informatie over een onderwerp waarop je al hoog scoort, maar eigenlijk nog geen goede antwoorden geeft. Zo zie ik in mijn eigen dashboard van Search Console dat ik een positie binnen de top tien heb op het zoekwoord ‘copywriter’, maar pas ergens op resultaatpagina zes beland op het zoekwoord ‘tekstschrijver’. Als ik op dat laatste woord hoger wil scoren, zal ik dus iets moeten doen. Daarnaast verschijnt mijn site vaak bij de zoekopdracht ‘hoe word je copywriter?‘, maar op die vraag bied ik eigenlijk geen antwoord (edit 17 juni 2016: nu wel!).

Branded vs non-branded

Zoekwoorden die met je bedrijfsnaam of productnamen te maken hebben, scoren altijd hoger op doorklikratio. Om de simpele reden dat wanneer iemand zoekt op bijvoorbeeld ‘Doyoucopy’, hij of zij waarschijnlijk ook echt op zoek is naar het bedrijf Doyoucopy. Net zoals hij naar jou op zoek is als hij zoekt op jouw naam of je bedrijfsnaam. De echte uitdaging zit ‘m daarom meestal in de zogenoemde ‘non-branded zoektermen’. Dat zijn de zoektermen waarop je concurreert met anderen die soortgelijke producten of diensten aanbieden. Tenzij jouw product of dienst uniek is en ook een unieke naam heeft…

Het interessantst zijn meestal de ’non-branded zoektermen’ waarmee je nu al binnen de top tien of de top vijf scoort. Als deze een lage doorklikratio hebben, dan kun je experimenteren met de paginatitels en de meta descriptions. Mogelijk zijn die niet optimaal (want anders zouden je potentiële klanten wel doorklikken). Je kunt ook denken aan gestructureerde data zoals reviewsterren. Deze kunnen helpen om jouw zoekresultaten meer te onderscheiden van de concurrerende resultaten.

Uitbreiden van je content

Het uitbreiden van je succesvolle content is ook een goede strategie. Bestudeer de artikelen die goed scoren en bedenk welke uitbreidingen en aanvullingen je hierop kunt verzinnen. Zo kun je al doende jouw bereik verbreden en meer verkeer (en daarmee potentiële klanten) naar je website trekken.

Als ik mijn eigen resultaten analyseer, zie ik dat er nog veel te winnen is op de thema’s ‘SEO-tekstschrijver’ en ‘SEO-copywriter’. Zoektermen waarop veel wordt gezocht, maar waarop mijn website eigenlijk veel te laag in de ranking eindigt. Terwijl ik deze diensten toch echt aanbied. Maar ja, de concurrentie is natuurlijk ook hoog. Daarom kan ik er ook voor kiezen om bepaalde thema’s te laten zitten en de thema’s die al binnen handbereik liggen verder uit te breiden. En ik beloof je: binnenkort plaats ik hier een blogartikel over hoe je copywriter wordt!

Wat zijn jouw ervaringen met Search Console? En hoe gebruik jij deze tool als je nieuwe content wilt creëren én wilt boosten?

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties