Web Analytics

Zo vind je inspiratie voor nieuwe posts

Het valt niet mee: elke week weer een onderwerp voor een nieuwe post op je blog, op Substack of op LinkedIn verzinnen (of misschien zelf wel vaker?). Vandaag geef ik je een paar tips gebaseerd op hoe ik zelf inspiratie voor nieuwe posts vind.

1. Actualiteit

Actualiteit is een van de eerste dingen waar ik naar kijk. Is er misschien iets in het nieuws waar ik wat mee kan? Als je een post over een actueel onderwerp kunt schrijven, dan heb je meteen wat tractie bij het promoten ervan.

Inhaken op onderwerpen in het nieuws vereist ook een andere aanpak. Je moet bereid zijn om je wekelijkse schrijfstructuur om te gooien. Zo plaats ik normaal gesproken nieuwe content op vrijdag, maar als ik daar bij actuele onderwerpen op ga wachten, is het nieuws er misschien al wel vanaf.

Inhaken vereist dus snel schakelen en kunnen afwijken van je reguliere publicatieschema. Natuurlijk kun je met korte social posts wel wat flexibeler zijn en op andere dagen dan die in je contentkalender staan vermeld de publiciteit opzoeken.

2. De contentkalender

Over de contentkalender gesproken… Ik vind het altijd wel fijn om iets te doen met het seizoen of bijzondere dagen. Dat geeft toch wat houvast.

Zo heb ik aan het einde van het jaar altijd mijn jaaroverzicht en wat einde-van-het-jaar-lijstjes. Aan het begin van het jaar komen de goede voornemens en trends.

Maar ook met de start van de zomervakantie of met Hemelvaart kan ik wel uit de voeten. Ik wil me niet te strak aan een vooraf bepaalde contentkalender houden, maar een blik op de kalender helpt me wel uit de brand als ik nog naar een haakje zoek.

Deze onderwerpen hebben natuurlijk ook vaak met actualiteit te maken, maar kunnen ook bredere trends blootleggen. Van tijd tot tijd gebruik ik Google Trends om juist die thema’s te vinden die in populariteit stijgen.

Soms is dat het nieuws van de dag (zie Bianca Censori bij de Grammy’s), maar interessanter zijn langdurige trends. Voor content creators is dat voor de afgelopen maanden bijvoorbeeld een onderwerp als AI (kunstmatige intelligentie).

Google Trends van de afgelopen week (bron: GT)

Natuurlijk wordt hier al heel veel content over gemaakt. Je moet dan ook goed kijken hoe je hier nog iets vanuit jouw perspectief en ervaringen aan toe kunt voegen. Maar zulke thema’s zijn zeker iets om in de gaten te houden.

Op Google Trends kun je resultaten zien van het afgelopen uur tot de afgelopen 20 jaar. Leuk om eens mee te spelen.

4. Wat anderen plaatsen

Content creators volgen ook anderen die posts schrijven. Ik ben geabonneerd op Substacks, volg wat er gebeurt op X en lees posts van mensen die ik volg op LinkedIn. Uiteraard worden die ook weer geïnspireerd door de bovenstaande punten, maar het komt ook veelvuldig voor dat ik iets origineels lees.

De input van andere schrijvers en content creators is van essentieel belang om zelf zuurstof voor inspiratie te krijgen. Ik laat me dan ook regelmatig inspireren door wat anderen posten.

Overigens moet je dat ‘posten’ breed lezen. Ik laat me ook inspireren door nieuwe YouTube-video’s van creators die ik volg en door nieuwe artikelen die bijvoorbeeld op Frankwatching verschijnen.

5. Vanuit je eigen ervaringen

Jouw volgers vinden het mooi om over jouw eigen ervaringen te lezen. Hele volksstammen volgen content creators die niets anders doen dan filmen of opschrijven wat ze meemaken.

Zeker als je een groep volgers hebt die geïnteresseerd is in dezelfde onderwerpen als jij, kun je goed schrijven over ervaringen met bijvoorbeelden bedrijven, software, winkels, opleidingen, worstelingen, je werk en meer wat een link heeft met het overkoepelende thema.

Belangrijk is dat je de basistechnieken van storytelling beheerst om ‘gewone ervaringen’ op een interessante manier te brengen. Jouw eigen ervaringen in video of in schrift kun je ook goed combineren met punt 1 tot en met 4 uit deze lijst.

Een voorbeeld? Zelf schreef ik eens een blogartikel over hoe ik inspiratie haalde uit mijn bijbaantje bij een nietjesfabriek. Het mooie is: je kunt altijd wel een link liggen tussen jouw persoonlijke ervaringen en het onderwerp waarover je content maakt.

6. Uit het archief

Regelmatig haal ik ook inspiratie uit mijn eigen archief. Het grote voordeel van regelmatig bloggen of een actieve Substack is dat je ook vanzelf een archief opbouwt van onderwerpen waar je het eerder over hebt gehad.

Sommige onderwerpen worden na een tijdje vanzelf weer actueel. Dan kun je daar bijvoorbeeld een vervolg op schrijven. Andere onderwerpen zijn na een tijdje hopeloos verouderd. Dan kun je jouw post mogelijk helemaal vernieuwen.

Gewoon wat bladeren door onderwerpen waarover je maanden geleden of zelfs jaren geleden geschreven hebt, geeft me al snel weer inspiratie voor een nieuwe post.

Zo kwam ik een post tegen over marketinglessen die je van Boer zoekt vrouw zou kunnen leren. Anno nu zou ik misschien prima een soortgelijke post over B&B Vol Liefde of Winter Vol Liefde kunnen maken (ware het niet dat ik deze programma’s nog nooit heb gezien, sorry!).

7. De vragen waar jouw doelgroep mee worstelt

Dit is een punt dat je altijd hoog op je lijstje zou moeten hebben staan. Jouw doelgroep heeft vragen die jij kunt beantwoorden vanuit jouw kennis of ervaring.

Hoe weet je waar jouw doelgroep mee worstelt? Als je al wat langer meeloopt, heb je vast weleens reacties op jouw content gekregen. Mailtjes ontvangen, comments op je LinkedIn-posts gelezen. Maar je kunt ook heel goed kijken naar data uit analyseprogramma’s voor zoekwoorden zoals SEMrush, Ahrefs en SE Ranking.

Content creëren zou eigenlijk altijd moeten beginnen bij de vraag: wie is mijn doelgroep en wat houdt ze ’s nachts wakker?

Wat voor mij goed gewerkt heeft is een mailtje te sturen bij inschrijving op mijn nieuwsbrief waarin ik vraag om het belangrijkste dat ze willen leren. Soms krijg je door een mailtje terug al direct een idee voor een nieuwe post.

8. Inspiratie vanuit je producten of diensten (of je vakgebied)

Je kunt het ook omdraaien: wat heb je te bieden en wat kun je daarover melden? Schrijven vanuit het probleem van je doelgroep is natuurlijk sterker, maar ook vernieuwingen in je producten of een aanpassing in je diensten kan nieuwe inspiratie opleveren, vooral als je dit weet te koppelen aan de behoefte van je doelgroep (en dat weet je natuurlijk te doen als slimme schrijver).

Hetzelfde geldt voor ontwikkelingen in jouw vakgebied. In het vakgebied van copywriters, tekstschrijvers en andere contentmakers is er veel veranderd door de komst van AI. Dit is dan ook een dankbaar onderwerp om over te schrijven en te publiceren.

9. Hou een documentje bij met ideeën

Ik gebruik Google Keep, maar je kunt er elke notitie-app op je smartphone voor gebruiken. Noteer het meteen als je iets opvalt, als je een idee te binnen schiet, als je onderweg een billboard ziet of als je op vakantie ineens de schrijfkriebels krijgt.

Zo’n swipe file met talloze al dan niet gecategoriseerde kattebelletjes (ik geef ze verschillende kleuren) is al vaak een life saver geweest als ik weer eens zonder inspiratie kwam te zitten.

Ten slotte

1% inspiratie gaat vaak gepaard met 99% transpiratie, maar andere momenten lijk je in de flow te zitten. Van dat soort (zeldzame) momenten probeer ik gebruik te maken door wat in het voren te werken.

Vaak heb ik wel een paar half affe ideetjes liggen, sommige al in concept uitgewerkt in WordPress en/of Substack. Het is erg fijn om in wat drukkere tijden te kunnen teruggrijpen op werk dat je eerder al hebt voorbereid.

Lees ook deze blogtips voor als je weinig tijd hebt.

Heb je zelf nog goede tips waarmee jij inspiratie opdoet? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder.

Foto: Randalyn Hill/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties