Bijgewerkt op 18 maart 2022
Na mijn succesvolle blogs over De Luizenmoeder en We zijn er bijna! kon een blog over dat andere mateloos populaire tv-programma niet uitblijven. Op dit moment loopt het 10de seizoen alweer. Hoe kan het dat een nagenoeg ongewijzigd tv-format ons al sinds 2004 massaal – miljoenen kijkers per aflevering – aan de buis gekluisterd houdt? 10 lessen die je kunt leren over communicatie en marketing van Boer zoekt Vrouw.
Het format
Even een korte recap, voor het uitzonderlijke geval dat je Boer zoekt Vrouw niet mocht kennen.
Het format van Boer zoekt Vrouw is simpel en is in de loop van de seizoen vrijwel ongewijzigd gebleven. Een nieuw seizoen begint steevast met een voorstelronde, waarna kijkers een brief kunnen schrijven aan hun favoriete boer.
Enkele maanden later mogen de 5 boeren die de meeste brieven hebben ontvangen doorgaan met de serie op tv (er kwam ook een afgeleide serie op internet voor de afvallers).
De 5 boeren beperken het aantal brieven tot 10 personen, met wie ze een speeddate van 5 minuten hebben. Dan is het tijd om er 5 weg te sturen. Met dit vijftal gaan ze een dagje uit, waarna weer 2 kandidaten afvallen.
De 3 overgebleven mannen of vrouwen mogen vervolgens een paar dagen op de boerderij komen logeren. Tijdens deze zogenoemde logeerweek valt er nog één kandidaat af, zodat de boer uiteindelijk uit 2 van zijn gasten moet kiezen.
Op kosten van KRO-NCRV mag het stel een korte vakantie maken om elkaar nog beter te leren kennen.
Meestal volgen we boeren (zowel mannen als vrouwen en zowel hetero- als homoseksueel) die in Nederland wonen. De series 7 en 9 waren internationale edities, waarin de programmamakers Nederlandse boeren in het buitenland volgden.

Wat kunnen we leren van Boer zoekt Vrouw?
Op het eerste gezicht lijkt het misschien een simpele datingshow. Maar dat is te kort door de bocht en verklaart ook niet het enorme succes van de serie onder leiding van presentatrice Yvon Jaspers.
Het is bijna onmogelijk dat je het programma nog nooit hebt gezien. Maar waarom stemmen 3,5 miljoen kijkers dan elke zondagavond om 20.25 uur weer af op NPO1?

Het format is bedacht door FremantleMedia (onder de naam: Farmer Wants a Wife), de Britse productiestudio die tot de RTL Group behoort. RTL in Nederland zal zich wel een paar keer voor de kop hebben geslagen dat ze het zelf niet naar Nederland hebben gebracht. Maar de KRO heeft het opgepikt en gelokaliseerd.
Boer zoekt Vrouw lijkt heel ongedwongen en simpel, maar is in feite opgebouwd met slimme communicatie en (consumenten-)psychologie. Laten we eens kijken wat we voor lessen kunnen leren. En ja, een deel van deze lessen komt overeen met die van die andere populaire programma’s. En dat is natuurlijk geen toeval.
Les 1: hou het dichtbij
Het zijn Hollandse boeren die met hun poten in de boerenklei van de lage landen staan. Goed, we hebben weliswaar 2 internationale edities gehad, maar ook daar hadden we te maken met Hollandse boeren en hun kneuterige Hollandse gewoonten.
En hoewel we niet alle boeren altijd even goed verstonden, voelde het wél heel Hollands. Heel dichtbij, heel lokaal. Dat is een belangrijke succesfactor die veel bedrijven succesvol hebben toegepast. Zelfs een reus als Google doet aan glokalisering.

Les 2: nostalgie werkt
Behalve dichtbij is het ook nostalgisch. Hard werken op het boerenland, de koeien en de varkens te eten geven, melken, op de trekker rijden. En ’s avonds aan de Hollandse boerenkost. Het is oer-Hollands, heerlijk huiselijk en het heeft een zekere romantiek.
Les 3: romantiek werkt altijd
Over romantiek gesproken. Boer zoekt Vrouw is óók een datingprogramma. Daarbij komt romantiek kijken. En uiteindelijk is iedereen gevoelig voor romantiek.
Je móet gewoon weten of de boerin haar prins op het witte paard vindt. Of de boer zijn prinses. Of de prins zijn boer. Nou ja, je snapt wel wat we bedoelen. Komen ze bij elkaar en blijven ze nog lang gelukkig? Dat boeit ons al sinds onze peutertijd.

Les 4: hou het simpel – alweer!
Dit was ook al een les uit We zijn er bijna! Maar dat is logisch. Keep it simple is zo ongeveer de belangrijkste les uit het vak van communicatie en marketing. Boer zoekt Vrouw brengt mensen bij elkaar, registreert en interviewt de deelnemers over hun emoties. Dat is het wel zo’n beetje. Je hoeft als kijker alleen maar te kijken.
Les 5: hou het positief
Deze les kunnen we ook rechtstreeks overnemen van We zijn er bijna! Ook Boer zoekt Vrouw is ver weg van alle ellende in de wereld. De problemen concentreren zich op de keuze voor de juiste boer en vrouw. Of boerin en man. En verder op wat zich in en op de boerderij afspeelt. Als iemand het even niet ziet zitten zijn er de bemoedigende woorden, het schouderklopje of de glimlach van Yvon.

Les 6: hou het authentiek
Daar is-ie weer: authenticiteit. Boer zoekt Vrouw komt echt over. Niet gespeeld, niet in elkaar gezet. De boeren komen soms niet uit hun woorden of zeggen onaardige of onbedoeld grappige dingen. Er gaan dingen fout. Emoties krijgen de vrije loop. Dat is wat we zoeken in een tv-programma, in mensen én in relaties die we met organisaties aangaan.
Les 7: zorg voor een spanningsboog
De spanningsopbouw van Boer zoekt Vrouw zit slim in elkaar. Vanaf het moment dat de boeren hun brieven krijgen, wil je weten voor wie hij of zij kiest. Daarnaast zie je door de loop van het programma heen allerlei interviews waarin boeren laten weten we ze leuk vinden en wie niet. En ook de kandidaten doen hun verhaal.
Als kijker wil je weten hoe dit uitpakt. En natuurlijk is het ‘keuzemoment’ aan het einde van de aflevering weer reuzespannend. Door slim te monteren zorg je ervoor dat de kijkers ook de volgende aflevering weer ‘moeten’ zien.

Les 8: toon je kwetsbaarheid
Het is wat de boeren doen door zich op te geven voor het programma. Het is wat de kandidaten doen door een brief te schrijven. Het is wat alle deelnemers doen door zich te laten filmen, inclusief de ongemakkelijke gesprekken en situaties.
Door jezelf te laten zien, met al je goede en zwakke punten, kun je de sympathie van het publiek winnen. Als je jezelf bent en je openstelt win je daar meer mee dan alleen een datingprogramma voor boeren.

Les 9: vertel je verhaal
De deelnemers aan het programma (zowel de boeren als de brievenschrijvers) hebben een verhaal. Een verhaal over ongelukkige keuzes in de liefde. Over een partner die hen verlaten heeft of die overleden is. Misschien over een liefde die ze nog nooit hebben gekend.
Iedereen brengt een verhaal met zich mee en maakt duidelijk dat het leven niet altijd makkelijk is. Toch houdt iedereen hoop op nieuw geluk in de toekomst. Hiervan kun je als merk of organisatie leren dat jouw verhaal krachtiger wordt als je vertelt over de strubbelingen die je hebt overwonnen.
Les 10: het gaat over mensen
Maar misschien nog wel de belangrijkste les om te leren is dat Boer zoekt Vrouw overduidelijk over mensen gaat. En wat vinden mensen het interessantst? Precies, andere mensen.
Mensen om je mee te identificeren, om mee te huilen, om mee te lachen, om de draak mee te steken. Dit programma is bij uitstek een menselijk programma. Een niet te onderschatten les als je met communicatie en marketing aan de slag gaat.
Wat leer jij van Boer zoekt Vrouw?
Heb je zelf nog aanvullingen op deze lessen? Heb je iets geleerd over communicatie of marketing wat we nog niet hebben genoemd? Laat dan hieronder jouw reactie achter.
Bronnen:
- Boer zoekt Vrouw op Wikipedia
- Boer zoekt Vrouw – officiële website
- Psychologie Magazine
- Communicatie Uitgelegd – Waarom is Boer zoekt Vrouw zo populair?
- Dit is waarom elke week miljoenen mensen naar Boer zoekt Vrouw kijken
Beeld: KRO-NCRV (Linelle Deunk).