Web Analytics

2025: waar gaan we met copywriting naartoe?

Met elk jaar dat verstrijkt, hebben ook copywriting-trends de neiging om te veranderen, al dan niet aangejaagd door veranderingen in algoritmes van zoekgiganten als Google. Maar ook voorkeuren van consumenten zijn aan veranderingen onderhevig en goede copywriters willen graag boven op het spelletje blijven zitten.

Hier zijn 10 vragen en mijn antwoorden daarop over de trends in copywriting voor dit jaar.

1. Naar welke vorm van copywriting is nu veel vraag?

We hebben allemaal kunnen zien dat copywriters concurrentie hebben gekregen van AI. Als je als tekstschrijver aan de onderkant van de markt opereerde, dan heb je het nu moeilijk. Als je überhaupt nog werk hebt.

Dat wil niet zeggen dat de vraag naar goede copywriters is afgenomen. De lat is alleen veel hoger komen te liggen. Bedrijven hebben nu behoefte aan copywriters die een merkconsistent verhaal kunnen schrijven, die storytelling-technieken beheersen en die steeds bewustere consumenten kunnen bereiken met authentieke copywriting.

Dit is de belangrijkste reden waarom AI nooit goede copywriters zal vervangen die in de huid van bedrijven kunnen kruipen om te vertellen waar ze het beste in zijn. Ware authenticiteit laat zich niet makkelijk in een taalmodel proppen, waarvan de teksten op basis van waarschijnlijkheid worden gegenereerd.

Qua middelen moet je denken aan sociale media, webteksten, e-mailmarketing en SEO.

Lees ook: het verschil tussen middelmatige en geweldige copywriting.

2. Moeten bureaus en bedrijven copywriting zelf in huis hebben?

Freelancers inhuren voor copyklussen kan nog steeds de voordeligste manier zijn voor bureaus en andere bedrijven, maar er is een trend naar het binnenhengelen van in-house copywriters.

Dat heeft alles te maken met deze trend naar authentieke en transparante copywriting. Elk bedrijf heeft een eigen stem en een copywriter die voor het bedrijf zelf werkt, heeft alle tijd en mogelijkheden om die stem te perfectioneren.

Dat wil niet zeggen dat elke copywriter of contentmarketeer die bij een bedrijf zelf werkt betere resultaten behaalt. Copywriting is een vak waarin veel tijd en energie gaat zitten om het onder de knie te krijgen. Zeker nu de lat voor copywriting door de AI-revolutie een stuk hoger is komen te liggen.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

3. Waarom is er een trend naar transparante, heldere copywriting?

Consumenten zijn nog sceptischer geworden ten aanzien van reclame en marketing. Opgeblazen, onrealistische verkooppagina’s en commercials worden vaker genegeerd omdat ze onoprecht overkomen.

Succesvolle copywriters en contentmarketeers richten zich nu op het neerzetten van echt waardevolle aanbiedingen die dicht bij de belevingswereld van de doelgroep staan.

Natuurlijk, consumentenpsychologie is nog steeds heel belangrijk. Maar niet meer op de overdreven manier waarop veel verkooppagina’s en schreeuwerige reclame tot voor kort waren opgezet.

4. Moet je de prijs nog steeds helemaal onder aan de verkooppagina zetten?

Nee, zoals je uit het bovenstaande af kunt leiden is het voorkomen van verwarring en het wegstoppen van prijzen eerder in je nadeel dan in je voordeel.

Jouw potentiële doelgroep wil weten waar ze aan toe is en dat bereik je niet door schimmig te doen over je aanbod.

In dit licht kan het ook helpen door heel duidelijk aan het begin van je tekst te beschrijven voor wie het aanbod is bedoeld.

5. Hoe belangrijk is branding?

De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Branding is anno nu enorm belangrijk bij copywriting. SEO-tactieken die voor kort nog werkten om massa’s potentiële klanten op je website te krijgen, hebben aan kracht ingeboet.

Je krijgt niet meer zomaar verkeer op je website omdat je al die slimme zoekwoorden hebt afgedekt.

Google stuurt duidelijk aan op het belang van het neerzetten van een merk. En zolang de zoekmachine nog een marktaandeel van meer dan 80% wereldwijd heeft, besteed je hier maar beter aandacht aan.

Kortom: zorg voor een unieke stijl, vergeet vormgeving niet en werk via diverse pr- en marketingtechnieken aan het verspreiden van de bekendheid van je merk. Dat was altijd al belangrijk is is het nu misschien nog wel meer.

Vergeet hierbij niet over de verschillende middelen een herkenbare tone-of-voice te hanteren. Consistentie helpt bij het opbouwen van vertrouwen.

6. Hoe zit het met datagedreven en hypergepersonaliseerde copywriting?

Bedrijven hebben steeds meer data tot hun beschikking. Internetbureaus en IT-bedrijven zorgen ervoor dat data over consumenten via gelikte dashboards tot geweldige inzichten leidt.

Daar moet je natuurlijk ook wat mee doen!

Met deze inzichten creëren de copywriters uiterst gerichte, gepersonaliseerde content die rechtstreeks aansluit bij segmenten van hun doelgroep. Dit zie je onder andere terug in websites die op de individuele bezoeker worden afgestemd en in e-mailmarketing.

In de toekomst krijgt iedere (potentiële) klant van een bedrijf een klantreis op maat voorgeschoteld.

7. Valt er nog wat te verbeteren aan UX-copywriting?

In de trends voor 2023 noemde ik UX-copywriting al een integraal deel van UX-design. En die trend zet nu alleen maar sterker door.

Als bedrijf wil je jouw potentiële klanten een naadloze gebruikerservaring voorschotelen. Die stopt niet bij de webteksten, maar zet zich door in tooltips, call-to-actions en zelfs in foutmeldingen.

Door in 2025 nog meer aandacht te hebben voor deze ondergeschoven vormen van copywriting, behoud je als merk je consistentie en zorg je voor hogere tevredenheid bij gebruikers, meer conversie en voor een grotere vertrouwdheid van je merk.

Weg met de standaard-meldingen en de cliché-copy op je website. Wil je dit jaar één ding verbeteren aan je website, besteed dan aandacht aan microcopy en UX-copywriting.

8. Is er nog wel verschil tussen copywriting en content?

Het is waar: copywriting en content groeien steeds meer naar elkaar toe. Bij elke boodschap die je wilt overdragen zou je moeten streven naar de beste vorm. Daarin neemt visuele content een steeds grotere rol op zich. Visuele content trekt de aandacht en houdt die langer vast.

Vraag je dus voor het schrijven af of je niet beter voor een video, een infographic, een podcast of een andere vorm van content kunt gaan. Of dat je die kunt gebruiken om je boodschap te versterken.

Overigens kan het een slimme tactiek zijn om meerdere persona’s in dezelfde content te bedienen, zodat je video ook in uitgeschreven tekst beschikbaar is, om maar eens een voorbeeld te noemen.

9. Is er een snelle hack om de copy van je website te verbeteren?

Ja, en die heeft alles te maken met opmaak. Kijk maar eens naar dit artikel (bij voorkeur op je mobieltje).

  • Gebruik witregels na elke 1 tot 3 zinnen. Dat gaat misschien in tegen je tekstuele intuïtie, maar bekijk je tekst dan eens op je mobiele telefoon).
  • Voorkom muren van tekst: voeg afbeeldingen, video’s, quotes en designelementen toe aan je content. Kun je iets in een stappenplan of een opsommingslijst laten zien? Doe dat dan.
  • Maak ook gebruik van kleur, van tussenkoppen, vetgedrukte en schuingedrukte tekst. Je publiek heeft subtiele nudges nodig over wat belangrijk is.
  • Op verkooppagina’s hebben je klanten direct allerlei vragen in hun hoofd. Maak het ze makkelijk door de meestgestelde vragen hier direct te beantwoorden. Een chatbox kan hier ook uitkomst bieden.
  • Ik zeg het nog maar eens: vergeet een duidelijke call-to-action nooit (maak het mensen niet moeilijk om je te betalen.)

10. Conclusie: waar gaan we met copywriting naartoe?

De toekomst van copywriting is dynamisch en spannend. De technologie in onze levens blijft toenemen, dus copywriters zullen zich ook moeten aanpassen aan nieuwe platforms en uitdagingen.

Visuele en audio-gebaseerde content, zoals video’s, podcasts en augmented reality nemen een nog hogere vlucht.

Op dezelfde manier zal meer nadruk komen te liggen op personalisatie op basis van de voorkeuren en het gedrag van elke afzonderlijke gebruiker.

Het is duidelijk dat de toekomst van copywriting ligt in het aangaan van intieme verbindingen met je doelgroep, in storytelling en in zinvolle, boeiende en vooral ook échte content.

Heb je zelf nog vragen over copywriting-trends in 2025? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Foto boven: Andreas Niendorf/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties