Web Analytics

Zo overleef je de zomerdip als freelancer

Als je freelancer bent, heb je continu te maken met uitdagingen. Klanten vinden, je tijd goed indelen, genoeg omzet draaien, geld opzij zetten voor belastingen en sowieso facturen betaald zien te krijgen. En dan is de zomer traditioneel gezien ook nog eens een stille periode voor degenen in de dienstensector. Hoe overleef je de zomermaanden als freelancer?

Een van de grootste stressfactoren van alle freelancers is het opdrogen van de stroom aan werk. En dat is precies wat er in de zomer gebeurt. Projecten zijn afgerond, de laatste facturen zijn verstuurd, de e-mails blijven weg en de telefoon gaat niet meer over. En dan is het ook nog eens bloody hot in je (thuis)kantoor.

Krijg je het al benauwd?

Hier zijn wat tips om een té rustige periode in de zomer te vermijden.

1. Plan zelf een vakantie

Als je freelancer bent, zit je mogelijk niet vast aan de reguliere vakantieperiode. Maar toch kan het handig zijn om zelf een vakantie te plannen als ‘iedereen’ het werk in de zomer neerlegt.

Voor je het weet, staan die klanten weer te dringen in je mailbox en voicemail, dus nu is de tijd om het er even van te nemen. Werk halve dagen, ga extra sporten of neem een workation.

Of sluit je praktijk deze zomer helemaal en plan zelf een tripje of, als dat er niet in zit, neem vrijaf om te relaxen in en om het huis. Je hebt het verdiend.

2. Werk aan je marketing

Dat je nu een rustige periode beleeft, komt misschien wel doordat je de promotie voor je eigen zaak een beetje hebt verwaarloosd. Eerder noemde ik dit namelijk al de grootste fout die freelancers maken.

En inderdaad, als je het druk hebt schieten die belangrijke dingen er vaak bij in. Met als gevolg dat je met lege handen staat wanneer de stroom opdrachtgevers is opgedroogd.

Heb je deze zomer tijd over, gebruik die dan eens om wat gastblogs naar relevante websites te sturen, ga zelf aan de slag met bloggen (een voorraadje is nooit weg), sleutel aan je website, richt je sociale media (opnieuw) in, zet je Bedrijfsprofiel op Google eindelijk eens goed op of maak werk van Google Ads.

3. Terug naar school

Een stille periode is ook het ideale moment om wat bij te leren. Pak nu die online cursus op die je al tijden wilde doen, trek wat tijd uit voor een seminar dat je verder gaat helpen met jouw business of zoek uit welke opleiding je na de zomer gaat volgen om je waarde als freelancer te laten stijgen.

De school kun je ook zoeken in je eigen ervaringen. Heb je een idee waar je altijd al aan wilde werken in je vrije tijd, maar waarvoor je nooit de kans hebt gehad? Gebruik dan de zomertijd. Zo’n passieproject doet veel voor je motivatie, maar kan ook goed uitpakken voor je klanten of je portfolio.

De zomer is een ideale tijd om je kennis bij te spijkeren. Voor je het weet is die zomer namelijk weer voorbij en profiteer je van je kennisvoorsprong.

4. Administratie en zo…

Toegegeven, voor velen niet het leukste onderwerp om mee bezig te gaan. Maar als je nu tijd over hebt, is dit misschien wel het moment om eens wat zaken onder de loep te nemen.

  • Kun je de administratie nog zelf aan of heb je een boekhouder nodig?
  • Hoe zit het met de software die je gebruikt? Is er iets te verbeteren in je processen?
  • Heeft je online portfolio misschien een grondige opknapbeurt nodig?
  • Zijn je tarieven nog wel van deze tijd of moet je kijken naar een verhoging?

5. Benader je bestaande relaties

Misschien denk je te makkelijk: laat maar, het is zomer. Maar werk krijg je nu eenmaal het eenvoudigst uit bestaande klanten. Klanten voor wie je eerder al hebt gewerkt. Bel ze op of een stuur een mail om te vragen of je nog iets voor ze kunt betekenen.

De kans is aanzienlijk dat er net iets speelt. Of anders heb je in ieder geval alvast een contactmoment gecreëerd voor die periode die na die rustige zomer komt.

Zijn al je klanten op vakantie en weet je ook even niet hoe je aan nieuwe klanten moet komen, dan kun je ook contact opnemen met mede-freelancers of bijvoorbeeld oud-collega’s. Misschien hebben je niet direct werk voor je, maar je maakt zo wel gebruik van je netwerk (en het is sowieso gezelliger dan in je eentje te zitten kniezen).

6. Ga aan de slag met passief inkomen

Ik heb zelfs een speciale cursus opgesteld over hoe je makkelijk online inkomen kunt vergaren naast je zzp-praktijk of je baan in loondienst.

De zomerperiode is een ideale periode om een deel van je actieve inkomen passief te maken. Dat wil zeggen dat je inkomen deels loskoppelt van de tijd die je erin steekt.

Een voorbeeld is het opzetten van een online cursus, die je één keer maakt, maar die je keer op keer kunt verkopen. Een ander voorbeeld is een e-book met de belangrijkste tips in jouw vakgebied. Je kunt ook beginnen met affiliatemarketing op je blog.

Een groot voordeel van passief inkomen, is dat het doorloopt in die rustige zomer of op een ander moment dat je niet wilt of kunt werken. Bijvoorbeeld als je zelf op vakantie bent.

7. Maak een plan

De belangrijkste tip is misschien nog wel: maak een plan. Als je een plan hebt, dan krijg je het niet meer benauwd van een stille smartphone of mailbox.

Als je terug bent van vakantie, ben je eigenlijk al te laat met het melden dat je terug bent. Stuur van tevoren een mail met jouw vakantieperiode, waarin je meldt dat je graag werk in plant na jouw vakantie.

Kijk ruimschoots voor de zomer al of je werk in kunt plannen voor na de zomer. Stuur desnoods een koude mail eruit of bedenk een manier om je e-maillijst op te bouwen. Het beste ben je natuurlijk af als je klanten maandelijks aan je weet te binden met terugkerende klussen.

Niet alleen in de zomer

Slappe tijden komen niet alleen in de zomer voor, al is die er wel om berucht. Als (beginnende) freelancer moet je erop voorbereid zijn dat hollen of stilstaan een beetje bij het vak hoort.

Toch zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen. Je leest er alles over in mijn Handleiding voor de beginnende copywriter, waaruit ook andersoortige freelancers goede tips kunnen halen.

Hoe zit het bij jou? Heb je ook minder werk in de zomer? Of loopt het bij jou allemaal door? Laat hieronder een reactie achter. En natuurlijk wens ik je alvast een fijne zomer!

Foto: Kemal Esensoy/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties