Web Analytics

Wat er zoal komt kijken bij het runnen van een website

Tuurlijk, het kan heel simpel met alleen een domeinnaam en een hostingpakketje. Maar zodra je website enige tractie krijgt, komt er al snel meer bij kijken. Ik heb al meer dan 15 jaar verschillende websites en ik vertel je in dit artikel vanuit eigen ervaring graag waar je allemaal mee te maken kunt krijgen en wat je nodig hebt.

1. Domeinnaam en webhosting

We beginnen met een open deur, maar ik vermeld ‘m toch maar even voor de volledigheid. De domeinnaam (het adres van je website) en de hosting (de plek op de server) zijn de basics, die je (vrijwel) altijd nodig hebt.

Al zijn er ook oplossingen zonder eigen domeinnaam (zonder eigen .nl of .be of iets dergelijks) en met een ‘gratis website’. Al zou ik je aanraden om direct voor een professionele oplossing te kiezen als je het serieus aan wilt pakken.

Voor mijn bedrijf Doyoucopy heb ik al lange tijd geleden de domeinnaam aangevraagd (nog voordat ik begonnen was met mijn bedrijf). De hosting loopt tegenwoordig via Savvii, specialisten in WordPress, zodat de website ook lekker snel is.

Bij een kleine website kun je prima toe met een goedkoop hostingpakketje. Maar als je website populairder wordt en veel verkeer krijgt, moet je upgraden om te voorkomen dat je tegen de grenzen van je hostingpakket aanloopt.

En ja, om een website te exploiteren heb je natuurlijk ook een internetverbinding en een pc/tablet/laptop nodig!

2. Een aanbod

Heb je een webshop, dan moet je er producten (of diensten) op zetten. Heb je een nieuwssite, dan heb je nieuws nodig. Bied je zakelijke diensten aan, dan moet je die (duidelijk) op je website vermelden.

Mijn aanbod op deze site bestaat uit copywritingdiensten, cursussen en e-books. En informatie/educatie/entertainment in de vorm van dit blog.

Zonder goed aanbod lukt het niet om een website succesvol te runnen. Houd er ook rekening mee dat je jouw aanbod mogelijk in de loop van de tijd op jouw doelgroep aan moet passen. Of dat je interesses veranderen, waardoor je een ander aanbod wilt brengen (en je mogelijk een andere doelgroep aantrekt).

3. Content

Ofwel ‘inhoud’ in gewoon Nederlands. De content kan hetzelfde zijn als je aanbod (bij een blog bijvoorbeeld), maar dat hoeft niet. In veel gevallen ondersteunt content je aanbod en zorgt goede content voor bezoekers op de website. Die je vervolgens kennis kunt laten maken met je aanbod.

4. Een ontwerp

Een ontwerp voor je website kan heel fancy zijn (en veel geld kosten), maar het kan ook zo simpel zijn als een gratis thema (of een betaald thema) van WordPress installeren. Je hebt dan niet per se een unieke vormgeving, maar wel eentje die goed werkt en getest is.

In eerste instantie draait het allemaal om het aanbod en de content, daarom kun je het ontwerp voor je website het beste simpel en toegankelijk houden. Een eventueel redesign of een website op maat kun je altijd laten nog uitvoeren.

Punt 1, 2, 3 en 4 samen vormen zo ongeveer de minimale vereisten voor een website. Je hebt een eigen domeinnaam, hosting, een aanbod en content die zorgt voor ondersteuning en promotie van dat aanbod. Maar er komt meestal nog wel wat meer kijken bij een succesvolle website.

Zoals…

5. Een plan

Wat wil je bereiken met je website? En wanneer? Hoe ziet het contentplan eruit? En het marketingplan? Online zetten en er niet meer naar omkijken is bijna nooit een optie. Je moet bepaalde doelen stellen en die met marketingacties proberen te bereiken. Als je een plan opstelt met daarin concrete doelen, is de kans groter dat je ze ook bereikt.

6. Statistieken

Om bij te houden of je op schema zit om je doelen te bereiken, is het daarnaast eigenlijk wel noodzakelijk dat je statistieken aan je website toevoegt. De bekendste optie is die van Google Analytics, al zijn er ook andere (gratis en betaalde) mogelijkheden. Bij de meeste van mijn websites heb ik naast GA ook nog de statistieken van StatCounter lopen.

Nuttig zijn ook de inzichten die je gratis krijgt via Search Console (de vroegere Webmasterhulpprogramma’s). In Search Console (gratis te gebruiken) krijg je inzichten in hoe je website scoort in de rankings en op welke zoekwoorden. Ook zie je of er eventuele problemen zijn met de indexering of laadtijden.

7. SEO-software

Software om je rankings bij te houden op specifieke zoektermen en om nieuwe zoekwoorden te vinden. Onmisbaar, als je een blog of een webshop runt, wat mij betreft. Ik heb een aantal pakketten getest, waaronder Ahrefs, SE Ranking, SEMrush en Mangools (bekend van KWFinder), die allemaal hun eigen voordelen en nadelen hebben.

Er zijn beperkte mogelijkheden om gratis onderzoek naar zoekwoorden te doen. Je komt al gauw uit op een betaald pakket, als je dit structureel en professioneel aan wilt pakken.

De bovenstaande punten zijn de punten die je eigenlijk allemaal wel nodig hebt als je een professionele start wilt maken met je website. Maar nog steeds zijn we er niet als je ook een succesvolle website wilt runnen.

8. Andere software

Heb je een webshop? Dan heb je vaak nog specifieke webshopsoftware nodig om de kassa te laten rinkelen. Er kan tot op zekere hoogte ook wel het een en andere met gratis oplossingen en plugins (zoals WooCommerce), maar er komt een moment dat je moet overstappen op een betaalde oplossing.

Voor deze website gebruik ik bijvoorbeelf Plug & Pay om betaalpagina’s te maken, omdat ik ook (digitale) producten op mijn website verkoop. Voor de cursusomgeving heb ik eveneens een betaalde oplossing. En daarnaast heb ik een betaalprovider (Mollie) nodig.

Afhankelijk van het doel van jouw website kun je ook andere software nodig hebben. Heb je een website die draait op advertenties, dan heb je in ieder geval een goed werkelijke cookiemelding nodig (waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben de instellingen te wijzigen).

9. Tijd

Laten we er maar duidelijk over zijn: als je een website wilt opzetten en je wilt veel zelf doen, dan heb je tijd nodig. Zeker in het begin, als de website nog weinig tractie heeft.

Je moet zorgen voor een goed aanbod (producten, diensten, artikelen) en je moet zorgen dat je je content op orde hebt. Dan moet je ook nog tijd steken in je content- en marketingplan en moet je ervoor zorgen dat dit uitgevoerd wordt.

Natuurlijk kun je zaken uitbesteden, maar in de opbouwfase van je website is dat vaak nog geen optie, zodat je er zelf de tijd en moeite in zult moeten steken.

10. Inhuur

De meest van mijn websites run ik nog steeds als een one man show, maar dat lukt niet voor de allergrootste: mijn Italië-website. Daarvoor heb ik een team van vrijwilligers/freelancers om me heen verzameld, die mij helpen de website doorlopend van goede content vanuit verschillende perspectieven te voorzien.

Omdat de website als verdienmodel voornamelijk advertenties heeft, is goede content meteen het belangrijkste aanbod van die site. Stop ik met het maken van content, dan gaan de bezoekersaantallen snel omlaag. En daarmee de inkomsten.

Daarom moet er een continue stroom van nieuwe berichten op de website blijven verschijnen. Iets wat zeker bij grotere blogs en nieuwssites lastig is om in je eentje vol te houden. Houd er daarom rekening mee dat je vroeg of laat het punt bereikt waarop je anderen voor kortere of langere tijd moet inhuren om je website te blijven runnen.

Naast inhuur voor content kun je ook een freelancer nodig hebben om je aanbod aan te scherpen.

  • Bijvoorbeeld een copywriter om je verkooppagina of je e-mailfunnel te verbeteren.
  • Of een designer om je website van een frisse, nieuwe vormgeving te voorzien die de conversie verbetert.
  • Een marketeer die ervoor zorgt dat je méér uit sociale media of SEO haalt.
  • Een specialist die je helpt met de technische aspecten van de website.

Kortom: voor een succesvolle website heb je uiteindelijk óf (veel) tijd nodig óf geld.

Wat heb jij verder nog nodig voor je website?

Je ziet het: een website beginnen kan heel simpel zijn. Voor minder dan € 100 in het eerste jaar kun je beginnen. Maar als je professioneler wilt gaan en een plan hebt voor de groei van je website, dan is er al snel méér nodig. Méér tijd of méér investeringen.

Run je zelf ook één of meer websites en heb je goede aanvullingen op mijn lijst? Laat dan zeker even een reactie achter!

Beeld: Midjourney.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties