Web Analytics

Waarom elke tekstschrijver een blog nodig heeft

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Ben je tekstschrijver? Dan kun je maar beter ook een website én een blog hebben. Elke freelance copywriter of tekstschrijver heeft een website met daarop een blog nodig. Dit is namelijk dé plek waar je jezelf vermarkt. Ja, dat heb je goed gelezen. Je hebt een blog nodig om jezelf te vermarkten!

Tekstschrijver gezocht

Dat is nogal een bewering en ik zal je vertellen waarom. De mensen die jou voor je schrijfwerk gaan betalen, zoeken op internet naar tekstschrijvers. Ze Zoeken Online Naar Tekstschrijvers. Ja, ik weet het. Er zijn nog altijd uitzonderingen die via-via gaan. Heel mooi dat je een goed netwerk hebt. Maar in het algemeen kun je zeggen dat vrijwel alle accountmanagers, redacteuren, uitgevers, adverteerders, reclamebureaus en iedereen die maar teksten nodig heeft, gaat googelen. Niet te verwarren met ‘goochelen’. Je kunt het je simpelweg niet veroorloven online niet of nauwelijks te bestaan.

Tekstschrijvers hebben veel concurrentie

En zelfs al heb je directe contacten, dan nog willen ze je even online checken. Zo is mijn ervaring. Via je website kun je worden gevonden. Maar die kans is niet erg groot als je een ‘dunne’ website hebt, met daarop nauwelijks content. Er is veel concurrentie van collega-tekstschrijvers en collega-copywriters. Hoe gaan ze jouw website tussen al die andere websites vinden? Precies, daar komt je blog om de hoek kijken.

Dikke website

Via een blog kun je jouw site ‘dikker’ maken. Niet alleen goed om beter gevonden te worden in de zoekmachines, maar je geeft ook meteen jouw visitekaartje af. Een blogs met relevante en actuele posts laat zien dat je kunt schrijven, veel van jouw vakgebied weet en dat je de discipline hebt om je blog bij te houden. Plus: je klanten krijgen een idee van jouw stijl en je persoonlijkheid.

‘Practice what you preach’

Sinds de start van Doyoucopy in 2009 heb ik aan deze site gewerkt. In het begin had ik alleen een korte omschrijving, wat portfoliowerk en mijn contactgegevens online staan. Het absolute minimum voor een website en ik weet dat veel copywriters en tekstschrijvers het nog steeds zo doen. Maar dat is in veel gevallen te weinig om meer dan duizend bezoekers per maand te ontvangen.

Korte tijd later ben ik dan ook blogartikelen toe gaan voegen. Eerst nog op wat onregelmatige basis. En ik moet bekennen: soms verscheen er ook maanden niks. Begin 2015 besloot ik om de ‘practicen wat ik preach’. Ik ging wekelijks een relevant blogartikel schrijven. Over copywriting, contentmarketing en communicatie.

Klanten door een blog

Na anderhalf jaar structureel bloggen, scoor ik op het zoekwoord ‘copywriter’ in de hoogste regionen. En dat betaalt zich uit. Alleen al de afgelopen maand ben ik met verschillende mensen in contact gekomen, die mij zonder mijn Doyoucopy-blog waarschijnlijk niet hadden gevonden. Uit deze contacten komen echte afspraken met echte mensen voort, die hoogstwaarschijnlijk echt werk op gaan leveren. Of die dat al hebben gedaan.

Hoog in Google op het zoekwoord 'copywriter'
Hoog in Google op het zoekwoord ‘copywriter’ (bron: Google)

Zo heb ik de volgende bedrijven leren kennen:

  • Een webdesignbureau dat een freelance copywriter voor zijn klanten zocht.
  • Een bedrijf in de consultancy dat een nieuwe website wil.
  • Een internationale onderneming in de online marketing.
  • Een reclamebureau dat hier vlak in de buurt zit, maar waarmee ik nog nooit had kennisgemaakt.

Met de bovenstaande bedrijven is het al tot een kennismaking of zelfs een opdracht gekomen. Hiernaast heb ik meer bedrijven gesproken en offertes uitgebracht, waardoor het resultaat nog verder toe kan nemen. Dankzij mijn blog ga ik het in de vakantieperiode nog druk krijgen!

Een blog is een must

Een blog is daarom een must voor elke tekstschrijver. Maar zeker niet alleen voor tekstschrijvers. Ik adviseer de meeste van mijn klanten (van klein tot groot) om te gaan bloggen, als ze dat nog niet doen. En mocht dat niet lukken, dan kunnen ze het natuurlijk altijd uitbesteden aan een goede tekstschrijver.

Hoe zit het met jou? Blog jij voor jouw bedrijf? En zo ja, hoe pak je dat aan en wat zijn jouw tips?

Foto: Pexels.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leon

Interessante blog, ik ben het helemaal met je eens.
Vraagje: hoe ben je ooit begonnen met doyoucopy ? Ben je eerst begonnen met een blog en kwam je onderneming later, of ben je het bloggen er later bij gaan doen ?

Edward Hendriks

Hoi Leon, dank voor je reactie! Ik ben al ruim 15 jaar bezig met doyoucopy. Eerst als een verzamelpagina met links in de media- en reclamewereld. Later heb ik er een bedrijfspagina van gemaakt (met een aantal nieuwsberichten) en pas sinds een jaar of twee ben ik wekelijks gaan bloggen. Heb je zelf ook een blog?

Leon

Bedankt voor je bericht Edward, ik ben bezig met een blog over schrijven, en dan specifiek korte verhalen, copywriting, bloggen en schrijven voor het web. Ik ben bezig met een schrijfopleiding en wil hier mijn ervaringen delen.
En wellicht ooit als copywriter aan de slag, wie weet:-)
Het blog is voor mij een perfecte manier om iedere week iets te publiceren.

Edward Hendriks

Precies, zo gebruik ik mijn blog ook. En het helpt ook nog met het bereiken van nieuwe mensen. Succes met je blog en je schrijfcarrière, Leon! Als je ooit als copywriter aan de slag wilt, heb je al mooi waarde opgebouwd.

Leon

Bedankt, jij ook succes!!