Web Analytics

Met deze ene SEO-tip verpletter je jouw online concurrentie

Bijgewerkt op 7 januari 2021

Laatst heb ik je bijgepraat over long tail- en short tail-zoekwoorden. Daarbij vertelde ik je dat het vaak gemakkelijker is om te beginnen met de long tail: zoektermen die uit meerdere woorden bestaan, waarop minder concurrentie is en waarop je dus makkelijker kunt scoren in de zoekmachines.

Dat is in het algemeen een goed advies. Maar soms moet je lef hebben en juist keihard de concurrentie aangaan met zo’n lastig short tail-zoekwoord. In dit blogartikel leg ik je uit waarom dit die ene SEO-tip kan zijn die je nodig hebt.

‘Goedkope vakantie’, ‘horloges’, ‘copywriter’, ‘matrassen’, ‘autoverzekering’.

Het zijn allemaal zoekwoorden die tot de zogenoemde short tail behoren. Het gaat om één enkel woord of hooguit twee. Er is veel concurrentie, maar ook een groot zoekvolume. En dat laatste is waarom je er graag op zou willen concurreren.

Hoe zit het in jouw branche? Op welke zoekwoorden zou je graag willen concurreren? Vaak heb je zoekwoorden in je hoofd waarop je graag gevonden zou willen worden. Maar heb je het misschien ook al opgegeven omdat al je concurrenten de topposities innemen.

Toch moet je je hier niet zomaar bij neerleggen. Niet altijd. Láng niet altijd.

Keiharde concurrentie

Het kan een prima strategie zijn om langzaam maar zeker aan de sterkte van je website te bouwen via de long tail. Maar als lef hebt kun je in veel gevallen ook best direct de concurrentie aangaan. Stel je eens voor dat je erin slaagt om een positie te claimen op die felbegeerde eerste pagina in Google?

Onmogelijk? Zeg dat vooral niet te gauw.

Wat je moet beseffen is dat het businessmodel van Google erop is gebaseerd zijn klanten de beste zoekresultaten voor te schotelen. Het is dus niet zaligmakend hoeveel links je hebt of hoe populair jouw bedrijf of website is. Ook als je pas net online komt kijken kun je een hoge positie in de zoekmachine verwerven.

Nee, dat gaat natuurlijk niet zomaar. Ik wil niet beweren dat het makkelijk is. Maar als je ervoor wilt gaan is het zeker mogelijk.

Oké, stel dat je keihard wilt gaan concurreren op één enkele zoekterm met een hoog zoekvolume. Wat moet je dan doen?

Stappenplan voor online concurrentie

Hier is een kort stappenplan dat je kunt gebruiken om je online concurrentie te verslaan.

  1. Zorg voor een objectief onderzoek

    Allereerst zorg je ervoor dat je browser in de incognito- of privémodus staat. Zo worden de zoekresultaten niet beïnvloed door je IP-adres of je browsegeschiedenis.

  2. Voer jouw favoriete zoekwoord in

    Doe een zoekopdracht voor het zoekwoord waarop je graag zou willen scoren.

  3. Wat zijn de resultaten?

    Bekijk de organische zoekresultaten (dus niet de advertenties) en klik door naar de achterliggende pagina’s. Wat vind je van deze informatie? Is het de allerbeste die je zou kunnen bedenken?

  4. Kun je hier iets aan verbeteren?

    De kans is groot dat de zoekresultaten ‘wel oké’ of misschien zelfs ‘goed’ zijn, maar waarschijnlijk ook dat het beter kan. En dit is precies wat jij gaat doen.

Je gaat er dus voor zorgen dat je een stuk content maakt dat in alle opzichten beter is dan wat je op de eerste pagina in Google kunt vinden. Gebruik hiervoor gewoon het voorwerk dat je concurrenten voor jou hebben gedaan. Je kopieert natuurlijk niet letterlijk hun teksten, maar je kunt de alinea’s en koppen prima als uitgangsbasis voor de structuur van een uitgebreid artikel gebruiken.

Mik op een artikel dat het onderwerp waarop je wilt scoren in al zijn facetten behandelt. Vertel alles wat je concurrenten erover vertellen, maar vertel er nog meer over vanuit jouw specifieke expertise. Geef extra voorbeelden, voeg meer afbeeldingen en grafieken toe, zet er relevante YouTube-video’s bij en maak links naar bronnen en diepgravende informatie.

Ga voor uitgebreid en gedetailleerd

Jouw doel is om een artikel te maken dat je zelf graag zou willen vinden als je zocht op dat ene short tail-zoekwoord. Dat red je natuurlijk niet met een blogartikeltje van 300 woorden. Maar dat kun je wel voor elkaar krijgen met een doorwrocht document van zo’n 3.500 woorden dat je integraal op je website plaatst.

Ja, het kost je veel tijd en moeite om zo’n uitgebreid artikel te maken. Waarschijnlijk ben je er weken of zelfs maanden mee bezig. En het kan best dat je uiteindelijk meerdere van deze uitgebreide artikelen nodig hebt om te scoren. Maar stel je eens voor dat het lukt en je staat straks tussen die eerste zoekresultaten in Google? Daar krijg je een geweldig zoekvolume voor terug.

Zelfs als je in de onderste regionen van de eerste pagina of op de tweede pagina in Google belandt, dan nog zou het de moeite waard kunnen zijn, afhankelijk van het zoekvolume voor jouw niche.

En lukken gaat het je, als je bereid bent om deze tijd en moeite erin te steken. Want zal ik je eens wat vertellen? De meeste van je concurrenten nemen deze moeite niet. Ze rusten op hun lauweren omdat ze toch al goede posities in Google hebben. Of ze steken meer tijd in het vergaren van links dan in het (continu) verbeteren van hun content.

Voorbeeld

Stel, je bent tekstschrijver. Dan zou het geweldig zijn om hoog in Google te scoren op het short tail-zoekwoord ’tekstschrijver’, nietwaar? Maar ja, die eerste pagina in Google staat al behoorlijk vol:

tekstschrijver op de eerste pagina in Google
Alle zoekresultaten voor ’tekstschrijver’ op de eerste pagina in Google

Nu klik je door naar alle individuele resultaten op de eerste pagina. En als er erg veel concurrentie is, misschien ook wel die op de tweede pagina.

Het eerste zoekresultaat is een pagina van Vacatures.nl. Onder het zoekscherm hebben ze informatie content over het beroep van tekstschrijver geschreven, duidelijk met de bedoeling om hierop te scoren in de zoekmachines.

Als je de content scant, zie je de volgende koppen boven een aantal alinea’s:

Wat is een tekstschrijver?

Wat doet een tekstschrijver?

Waar werken tekstschrijvers?

Hoe word je tekstschrijver?

De alinea ‘Wat doet een tekstschrijver?’ is dan als volgt ingevuld:

Wat doet een tekstschrijver?
Wat doet een tekstschrijver? (bron: Vacatures.nl)

Prima informatieve content. Maar kan het beter? Ik denk van wel.

Maar wacht even, voordat je meteen bezig gaat met het verbeteren van de content die je op de nummer 1-positie in Google kunt vinden. Bekijk vooral ook alle andere resultaten. Daar doe je nog veel meer ideeën op voor jouw geweldige artikel over jouw short tail-zoekwoord.

In het voorbeeld van de tekstschrijver zie je dan dat je ook nog kunt denken aan alinea’s als de volgende:

Waarom een tekstschrijver?

Hoe werkt de tekstschrijver?

Zoek je een tekstschrijver?

8 kenmerken van een goede tekstschrijver

Noteer alles, giet het in een logische structuur en maak samen met jouw eigen input die monsterpagina die al je concurrentie gaat verpletteren.

De niche ’tekstschrijvers’ is nog relatief gemakkelijk te veroveren.

Waarschijnlijk is het voor jouw eigen branche (ervan uitgaande dat je geen tekstschrijver bent) al veel moeilijker. Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Als je écht wat toe te voegen hebt, moet je deze ultieme SEO-tip zeker proberen.

Overigens heb ik zelf een tijdje terug gekozen voor het short tail-zoekwoord ‘copywriter’. Niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf.

'Copywriter': op positie 2 en 3 in de organische zoekresultaten van Google
‘Copywriter’: op positie 2 en 3 in de organische zoekresultaten van Google

Het is waar: links naar je website zijn nog steeds een belangrijke rankingfactor. Alleen: ze zijn niet zaligmakend. Google wéét dat er gemanipuleerd wordt met links. En Google wéét dat links alleen geen garantie zijn voor het beste zoekresultaat.

Ja, links zijn makkelijk meetbaar. En daarom waren ze tot voor kort de belangrijkste factor om de ranking van de zoekresultaten te bepalen. Maar de laatste maanden en jaren is Google enorm veel slimmer geworden. De zoekmachine kan veel beter dan vroeger de kwaliteit van een websitetekst bepalen.

En de beste kwaliteit van het zoekresultaat voorschotelen, dat is en blijft hét businessmodel van Google.

Google ziet hoeveel mensen er naar jouw pagina doorklikken in verhouding tot die andere zoekresultaten. En Google weet ook hoelang mensen op jouw pagina blijven om jouw kwalitatieve informatie tot zich te nemen. Of dat ze afhaken omdat de informatie niet interessant genoeg is.

Links worden steeds minder belangrijk, naarmate de content die online verschijnt beter wordt.

Uiteindelijk zal jouw pagina – die inhoudelijk de beste informatie bevat – dus gaan scoren in de zoekresultaten. Met meer bezoekers, meer lezers en een hogere ranking tot gevolg. Natuurlijk blijf je jouw artikel verbeteren, optimaliseren en actualiseren.

En raad eens wat? Die links naar jouw content volgen uiteindelijk vanzelf!

Deze strategie heb ik al succesvol toegepast voor een aantal van mijn eigen websites en een aantal websites van klanten. Ook voor jou kan dit werken.

Heb je er hulp bij nodig om tot een onweerstaanbaar artikel of een hele website te komen? Doe dan gerust een beroep op mij of het Blogteam.

Meer SEO-tips nodig? Lees dit artikel met de belangrijkste SEO-tips.

Beeld: giphy.com, Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties