Web Analytics

9 onmisbare lessen om een geweldige schrijver te worden

Niemand wordt geboren als schrijver. Misschien heeft de een er iets meer aanleg voor dan de ander, maar een geweldige schrijver worden is altijd een proces. Een proces waarvoor je zelf de stappen kunt zetten.

Dit is goed nieuws, want dat betekent dat je het voor een groot deel zelf in de hand hebt. Mijn overtuiging is dat je de volgende lessen moet leren als je echt wilt uitblinken als schrijver.

1. Je moet bereid zijn om te lezen

Er zijn schrijvers die niet houden van lezen. Maar als je zelf niet leest, kun je naar mijn mening nooit een goede schrijver worden.

Je brein reageert op een verhaal uit een boek bijna op dezelfde manier als wanneer je het echt meemaakt.

Je moet deze ervaringen opdoen om je eigen gedachten goed op papier te krijgen. Niet om anderen te kopiëren, maar puur om de leeskilometers te maken de je nodig hebt om schrijfkilometers te maken.

2. Je moet er de uren in stoppen

Je hebt het ongetwijfeld weleens gehoord: je moet ergens minimaal 10.000 uur in stoppen om er goed in te worden.

Of het nu gaat om pianospelen, voetballen of schrijven. Er zijn geen shortcuts.

Je moet er de uren in stoppen

Uiteindelijk gaat het allemaal om oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Alleen degenen die gemotiveerd blijven zullen de expertstatus bereiken. Alle anderen zijn onderweg al afgehaakt.

Schrijf zo veel als je kunt!

3. Je moet naar buiten

Niemand wordt een goede schrijver vanuit zijn of haar thuiskantoor. Je moet naar buiten, in de brede zin van de uitdrukking.

Interessant werk, vakanties, belevenissen maar ook zoiets simpels als een lange herfstwandeling kunnen je schrijversleven voeden.

Je hoeft echt geen extreme sporten te bedrijven, maar je moet wel bereid zijn om verder te kijken dan je neus lang is.

4. Je moet het durven

Het lijkt makkelijk en veilig: een werk schrijven vanuit je veilige zolderkamer. Maar als je geen lef hebt als schrijver, zul je nooit een geweldige schrijver zijn.

Hiermee bedoel ik dat je je niet tegen moet laten houden door meningen en kritiek van anderen op de inhoud van je werk. Er zullen altijd mensen zijn die je werk niks vinden.

Haters gonna hate, zoals een bekende internetmeme declameert. Die hou je toch. En bedenk: het is erger als er nooit enige reactie op je werk komt.

5. Je moet een extreme nieuwsgierigheid bezitten

Als schrijver moet je willen graven, weten wat er achter bepaalde façades zit. Als je aan de oppervlakte blijft, zul je nooit een geweldige schrijver worden.

Ben je nieuwsgierig?

Als je dieper graaft, heb je iets te vertellen dat niet iedereen al te vertellen heeft. Hiervoor heb je een diepgewortelde nieuwsgierigheid nodig.

6. Je moet je over een writer’s block heen kunnen zetten

Eigenlijk geloof ik niet zo in een writer’s block. Het is naar mijn mening een vorm van uitstelgedrag.

Natuurlijk, elke schrijver heeft momenten dat het minder lekker gaat. Maar daar moet je je doorheen slaan.

Bijvoorbeeld met méér research. Uit mijn ervaring als copywriter weet ik dat je nergens komt als je niet genoeg vooronderzoek hebt gedaan. Onderzoek leidt altijd tot nieuwe ideeën en invalshoeken.

7. Je moet ook willen schrijven als je er niks voor betaald krijgt

Hoe onderscheid je de ware schrijvers van de middelmatige schrijvers?

Simpel. De ware schrijver schrijft ook als hij of zij er niets voor betaald krijgt.

Is dit een pleidooi om dan maar gratis te gaan werken? Zeker niet.

Zelf als-ie er niet voor betaald krijgt, schrijft de ware schrijver

Wat je naar mijn mening wel zou moeten voelen is de sterke neiging om te schrijven puur om het schrijven. Zonder de zekerheid dat je ervoor betaald krijgt.

Ik heb een paar fictieboeken geschreven waarvan op voorhand niet vast stond dat ik er ook maar één cent voor betaald zijn krijgen. Toch heb ik ze geschreven. Puur omdat ik ze wilde schrijven.

8. Je moet een echte generalist zijn

Een studie Nederlands of een journalistieke opleiding is geen enkele garantie voor het schrijverschap.

Sterker nog, ik denk dat een goed schrijver een echte generalist moet zijn, in plaats van een specialist.

Je ziet het aan copywriters: vaak hebben ze veel uiteenlopende baantjes gehad. Hun interesses lopen erg uiteen. Ze wisten heel lang niet ‘wat ze wilden worden’.

Het voordeel is dat je als generalist van alles wel een beetje weet. Of dat je je er op z’n minst in wilt verdiepen. Dat je je makkelijk in kunt leven in anderen.

9. Beheers de kunst om het makkelijker te maken

Veel teksten zijn niet goed, omdat ze te ingewikkeld zijn. Het is moeilijker om een korte brief te schrijven dan om een lange brief te schrijven, zo wist de Franse natuurkundige Blaise Pascal al.

Veel mensen schieten echter in de ‘schrijfstand’ als ze een pen oppakken of achter het toetsenbord plaatsnemen.

Daar moet je vanaf.

  • Maak eenvoudige zinnen.
  • Zet vaker een punt.
  • Gebruik gewone woorden, net alsof je met iemand praat.

Als je het simpel kunt houden, ben je al goed op weg een goede schrijver te worden. Vanaf daar kun je je schrijfwerk dan verder professionaliseren.

Heb je zelf nog tips voor mensen die een betere schrijver willen worden? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Foto’s: Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties