Web Analytics

11 positieve bijeffecten van schrijven

Onlangs had ik het hier over de positieve effecten van méér lezen. Dezelfde vlieger gaat op voor schrijven. Méér schrijven heeft tal van voordelen, die je – als je al een tijdje schrijft – mogelijk ook al zelf ervaren hebt. Zo niet, dan zet ik ze in dit blogartikel graag even voor je op een rij.

1. Je wordt een betere schrijver

Een open deur misschien, maar dan hebben we die maar gehad. Als je meer schrijft, word je er vanzelf beter in. Net als al het andere waar je mee oefent.

Het enige wat je hoeft te doen is een blog te beginnen en te gaan schrijven. Ongemerkt word je er elke dag beter in.

2. Je brengt orde in de chaos

Onze ideeën en gedachten zijn vaak chaotisch. Als je je gedachten onder woorden probeert te brengen (omdat je ze aan iemand wilt voorleggen), dwing je jezelf tot een bepaalde structuur.

Als je je gedachten opschrijft, kun je nog meer logica en structuur aanbrengen en de tijd vinden om argumenten aan te dragen. Hoe meer je oefent, hoe gefocuster je wordt.

3. Je leert elke dag nieuwe dingen

Als je elke dag schrijft, omdat je jezelf als een professional in plaats van een amateur ziet, leer je elke dag nieuwe dingen. Zelfs als schrijven niet je baan is.

Je moet je verdiepen in de onderwerpen waarover je schrijft en je komt in een geschreven tekst niet weg met wat gemompel of een halfslachtig argument.

Op plekken zoals hier kunnen lezers onder het artikel reageren en dat zullen ze ook doen, in het bijzonder als jij je huiswerk niet hebt gedaan.

Meer schrijven betekent dat je jezelf dwingt om beter na te denken, vervolgvragen te stellen en zelf op onderzoek uit te gaan.

4. Je wordt zelfbewuster

Er gebeurt iets heel krachtigs wanneer je er een gewoonte van maakt om over bepaalde onderwerpen je gedachten, ideeën en meningen te ventileren.

Ja, het is soms moeilijk. Maar het geeft ook o zo veel voldoening. Vraag maar aan een willekeurige blogger of columnist.

Als je van schrijven een gewoonte maakt, ga je bewuster nadenken over wie je bent, wat je vertegenwoordigd en wie je wilt worden.

Dat is op zich toch al reden genoeg om er nu een pen of een toetsenbord bij te pakken?

5. Je wordt vrijgeviger

Als kind zijn we allemaal gelukkig als we iets krijgen. Als volwassenen draait dat (voor de meesten van ons) om naar het geweldige gevoel van geven.

Met je schrijfwerk geef je de wereld iets van jezelf, zonder dat je er iets voor terugverlangt. Meer schrijven is een mooie oefening om vrijgeviger te worden.

6. Je leert om te gaan met afwijzing

Er zijn talloze voorbeelden van beroemde schrijvers die de ene afwijzing na de andere kregen voordat ze doorbraken. Ik hoef alleen maar een Stephen King of een J.K. Rowling te noemen en je weet genoeg.

Ze gaven na soms zelfs tientallen afwijzingen niet op en dat moet jij dus ook niet doen.

Professionals onderscheiden zich van amateurs doordat ze falen incalculeren.

Teleurstellingen tijdens je schrijfcarrière scheppen een dikkere huid en maken het makkelijker om met afwijzingen op andere vlakken om te gaan.

7. Alles groeit in kleine stapjes

We kijken maar al te vaak naar mensen die in onze ogen succes hebben. Die het hebben gemaakt. Wat we niet zien is de rest van de ijsberg die onder dat topje schuilgaat.

Zie de voorbeelden van King en Rowling. Die hebben allebei een lange weg bewandeld, voordat ze ook maar succesvol werden.

Door elke dag te schrijven, ook al vind je je eigen werk lang niet goed genoeg, werk je aan jouw persoonlijke schrijfdoelen (wat je daar dan ook onder verstaat).

Het kan weken of jaren duren om die doelen te bereiken. Maar uiteindelijk zal je schrijven momentum krijgen. Net als bij elke andere vaardigheid die je onder de knie wilt krijgen, vereist schrijven veel toewijding en vastberadenheid.

8. Je creëert een ‘community’

Sorry voor het lelijke anglicisme, maar als je een tijdje schrijft en publiceert (of dat nu op een blog, in een magazine of in de krant is) maak je jezelf deelgenoot van een geweldige gemeenschap van mensen die in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn.

Niet iedereen zal het met je gedachten en meningen eens zijn, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is geweldig als jouw teksten een goed gesprek kunnen initiëren.

Heb je een eigen blog? Dan heb je ook een eigen platform om te delen waar je gepassioneerd over bent.

Zo ben ik zelf zo’n 13 jaar geleden begonnen met Dit is Italië, dat in die tijd is uitgegroeid tot een van de grootste platforms over Italië in het Nederlands taalgebied.

Inmiddels hebben zich tientallen schrijvers bij het platform aangesloten om hun eigen verhalen en ideeën te delen.

9. Je kunt de wereld een betere plek maken

Dit klinkt misschien wat hoogdravend, maar je kent het cliché wel: de pen is machtiger dan het zwaard.

Als je eenmaal hebt geleerd om je gedachten om te zetten in woorden die anderen kunnen lezen, dan zul je mensen kunnen inspireren om zichzelf te verbeteren.

Zo heb je een positieve impact op het leven van anderen, hoe klein ook.

Neem bijvoorbeeld dit blog, daarover krijg ik regelmatig complimenten van anderen. Dan hoor ik hoe mijn woorden hebben geholpen bij het maken van een keuze of bij het leren van iets nieuws.

Er gaat bijna niets boven het gevoel dat je woorden er voor anderen toe doen.

10. Je maakt plezier

Voor veel schrijvers is schrijven het liefste wat ze doen. Of je nu een roman of columns schrijft, je bent bezig met iets te creëren en dat is wat ons mens maakt.

Je ontmoet nieuwe mensen en je doet zelf weer inspiratie op van de reacties van anderen.

Zelfs als je het heel klein houdt met een update op Facebook of LinkedIn, zul je merken dat je puur met je schrijfwerk alleen contact kunt maken met andere mensen.

11. Je gaat meer lezen

Als je beter wilt worden in schrijven, ga je vanzelf meer lezen. En wat de grote voordelen daarvan zijn, heb ik kort geleden al in dat andere blogartikel opgeschreven.

Meer lezen is direct van invloed op je schrijfvaardigheid. Als je een goede schrijver wilt worden, moet je behalve veel schrijven ook veel lezen.

Alles telt mee, van fictie tot non-fictie en ook blogartikelen zoals het artikel dat je nu hebt gelezen.

Wat ga jij doen om dit jaar meer te gaan schrijven?

Bronnen: een blogartikel van Ezgi Tasdemir, Studybreaks.com en Lifehack.org. Beeld boven: giphy.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties