Meer lezen? Misschien heb dat ook wel als goed voornemen voor dit jaar. Ik in ieder geval wel, terwijl ik toch al behoorlijk wat lees op jaarbasis. Maar er kan altijd meer bij en ik zal je vertellen waarom dat nodig is.
Waarom zou je eigenlijk meer moeten lezen?
Nou, daar zijn verschillende goede redenen voor.
Lezen brengt ons naar werelden die we nooit zouden zien, introduceert ons bij mensen die we nooit zouden ontmoeten en wekt emoties op die we anders nooit zouden voelen.
Lezen biedt ook een scala aan gezondheidsvoordelen.

Dit zijn 6 wetenschappelijke redenen waarom je meer boeken zou moeten lezen:
- Lezen verlaagt stress.
- Lezers leven langer.
- Lezen vergroot je kennis en taalvaardigheid.
- Lezen vergroot je empatisch vermogen.
- Lezen stimuleert creativiteit en flexibiliteit.
- Lezen kan helpen bij het doormaken van een ontwikkeling als persoon.
Wil je meer weten over deze wetenschappelijk bewezen voordelen? Lees dan dit artikel op Mental Floss.
In dit artikel wil ik verder niet ingaan op de voordelen van meer lezen (je wist al dat je dat moest doen), maar je praktische tips geven om meer te lezen.
Klaar? Komen ze.

1. Lees wat je leuk vindt
Lezen moet je nooit met tegenzin doen. Ben je niet zo van de literaire boeken? Dan zijn thrillers misschien meer voor jou.
Hou je niet van fictie? Er is meer dan genoeg non-fictie verkrijgbaar.
De verplichte leeslijst op de middelbare school heeft het leesplezier bij veel pubers weggenomen. Het is tijd om het plezier in lezen terug te vinden.
Lezen moet leuk zijn, dus lees gewoon de boeken waar je blij van wordt.
2. Durf het boek weg te leggen als het niks voor jou is
Uit de eerste tip volgt direct de tweede tip.
Als een boek niks voor jou is, leg het dan weg. Ook al heb je ervoor betaald. Je kunt er misschien iemand anders blij mee maken of het in zo’n minibieb langs de kant van de straat achterlaten.
Het leven is simpelweg te kort om boeken te lezen die je niet interessant vindt.
3. Neem je boek overal mee naartoe
Geen tijd om te lezen? Mwah, dat valt waarschijnlijk wel mee. Lezen kun je altijd eventjes in een verloren momentje doen.

Tijdens je forenzenrit met de trein of de bus, tijdens het wachten op de APK bij de garage of in de wachtkamer van je (tand)arts.
Als je jouw boek meeneemt in je tas, dan sprokkel je zo een kwartiertje leestijd per dag bij elkaar.
Lees je digitaal? Dan is het nog makkelijker en kun je ook eventjes tussendoor vanaf je smartphone lezen (ik raad het persoonlijk niet aan om langere tijd vanaf het scherm van je mobieltje te lezen).
4. Lees elke dag eventjes
Je leest al snel meer als je er een gewoonte van maakt. Spreek met jezelf af dat je elke dag even moet lezen. Ook al is het maar 10 minuutjes of een paar bladzijden.
Slechts 10 bladzijden per dag is in een maand toch gemiddeld weer een heel boek.
Meer lezen is eenvoudig tot een goede gewoonte te maken.
Tip: probeer de waardevolle tips van James Clear in zijn boek Atomic Habits (in Nederlandse vertaling verschenen als Elementaire gewoontes) om goede gewoontes aan te leren en slecht gewoontes af te leren.
5. Combineer lezen met sporten
Twee goede voornemens in één klap! Wie wil dat nu niet? Lezen kun je prima combineren met sporten als je je work-out op een loopband of crosstrainer doet.

Loop je hard of fiets je? Dan is lezen niet aan te raden, maar kun je natuurlijk wél goed een audioboek in plaats van pompende beats door die AirPods jagen.
6. Probeer een luisterboek als lezen lastig is
Brengt me meteen bij de volgende tip. Kost het je veel moeite om te lezen, dan zou je ook eens een luisterboek kunnen proberen.
Bij de bibliotheek kun je ze lenen en er zijn ook voordelige Netflix-achtige abonnementen voor luisterboeken zoals Storytel en Nextory.
Hier vind je meer informatie over deze e-book- en luisterboekdiensten.
7. Lees voordat je gaat slapen
Het welbekende boek op het nachtkastje is zo gek nog niet. Elke avond een paar bladzijden lezen helpt je veel beter om in slaap te komen dan televisiekijken. Bovendien maak je er zo snel een gewoonte van.

8. Stel leesdoelen op
Goede voornemens hebben een grotere kans van slagen als je doelen opstelt. Dat kan zo simpel zijn als je leesdoel opgeven in de community’s van bijvoorbeeld Hebban of Goodreads.
Als je bijvoorbeeld 25 boeken als doel opgeeft, kun je door het jaar heen je voortgang bekijken en krijg je ook notificaties om je doelen te kunnen behalen. Daarnaast is het ook inspirerend om te zien wat anderen lezen.

Hier vind je mijn boekenreis in 2021 op Goodreads. Mijn kortste boek telde 207 bladzijden, mijn langste boek 1.230 bladzijden!
(Ik heb mijn leesdoel van 25 boeken trouwens niet gehaald, maar toch werkt het motiverend!)
Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf je gelezen boeken bijhouden in een spreadsheet.
9. Schakel afleiding uit
Lezen is moeilijker geworden, simpelweg omdat er te veel afleiding is. Muziek, Netflix, PlayStation, smartphone, allemaal strijden ze om je aandacht. En dan hebben we het nog niet eens over eventuele partners of kinderen.
Dus zet die telefoon uit, trek je terug in een rustig hoekje of zet een koptelefoon op met rustige geluiden (of direct een luisterboek).
Misschien kun je thuiswerk dit jaar ook wel combineren met een halfuurtje lezen?
10. Beknibbel op schermtijd
Ongemerkt gaan er vele uren per week in schermtijd zitten. Schrik je ook steeds van die meldingen over hoeveel uur je de afgelopen weken nu weer hebt zitten turen?
En dat is dan nog vaak zonder de uren die je naar een tv-scherm hebt gestaard. Zonde, want veel gezondheidswinst brengt al die schermtijd niet.

Begin het jaar daarom goed met minder schermtijd en meer leestijd. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk limieten per app opgeven, zodat je minder tijd hersenloos door al die sociale updates scrolt.
Tenzij je van een scherm leest, dan mag je schermtijd gelijk blijven 😉
Hoe ga jij meer lezen?
Wat doe jij om meer te kunnen lezen in 2022? Geef jouw persoonlijke tips hieronder in een reactie door.
Foto boven: Unsplash.