Web Analytics

Hoeveel woorden heeft een boek?

Bijgewerkt op 24 februari 2023

Mijn eerste echte boek (een thriller met de titel Bloedgeld) telde meer dan 100.000 woorden. Te lang, volgens de uitgever. Overigens was dat bij lange na geen uitzondering. Veel debuten tellen te veel woorden. Pas nadat je als schrijver meer ervaring hebt opgedaan, leer je preciezer en dus korter te schrijven.

In de eerste versie telde Bloedgeld zelfs meer dan 110.000 woorden. Ik heb dus nog zo’n 10% kunnen schrappen. Maar met het inzicht van nu moet ik mijn redactrice gelijk geven: het had nog wel wat korter gekund.

Zo had ik hele scènes die eigenlijk niets toevoegden aan het verhaal weg kunnen laten. Maar je darlings killen is nu eenmaal moeilijk. Zeker als je net begint als schrijver.

💡 Pro-tip: alles wat je toevoegt aan een boek moet 1) het verhaal verder brengen of 2) bouwen aan de personages, anders is het fluff.

De ideale lengte voor een boek?

Ik leerde wel van mijn debuut. Mijn 2de boek was Gezworen vrienden. Dat telde zo’n 80.000 woorden. En die 80K is eigenlijk een prima aantal woorden voor een boek. Niet te kort, niet te lang.

Je ziet dat veel uitgevers mikken op zo’n 80 tot 90 duizend woorden. Dat is de sweet spot voor veel boeken.

Natuurlijk is het allemaal afhankelijk van de vormgeving, het lettertype en de grootte van de letters hoe dik je boek bij dit woordenaantal precies wordt.

Maar hiermee kom je zonder kunstgrepen makkelijk op zo’n 300 pagina’s, wat voor veel lezers een prettige dikte betekent.

Het 3de boek dat ik uitgaf was Geen weg terug en dat telde slechts een krappe 65.000 woorden. Ja, met elk boek dat ik uitgaf ging de kwaliteit omhoog en het woordenaantal naar beneden 😉

Boekpresentatie Bloedgeld Edward Hendriks
Mijn debuut telde meer dan 110.000 woorden (foto: Edward Hendriks)

Volgens mijn redactrice was dit wel aan de krappe kant. 65K aan woorden heeft een gemiddelde lezer in 4 uurtjes uit. En in het schap van de boekwinkel of de bibliotheek ziet het er al snel wat schriel uit. Een ’te dun’ boek verkoopt zichzelf niet.

Maar het verhaal was verteld. Met wat creativiteit kon ik er misschien nog enkele duizenden woorden bij schrijven, maar ik zag geen mogelijkheden om hier nog eens 15K aan toe te voegen. Dat was de redactrice met mij eens en dus bleef het bij dit aantal.

Met wat slimme opmaaktrucs werd het aantal bladzijden opgekrikt tot toch nog meer dan 250.

Let op: woordenaantallen kunnen per genre flink kunnen verschillen. Zo heeft een kinderboek zelden veel meer dan 40.000 woorden. En hebben fantasyboeken voor volwassenen vaak een lengte van meer dan 100.000 woorden.

Welk woordenaantal is te weinig voor een boek?

In het algemeen kun je zeggen (in elk geval bij fictie) dat minder dan 70.000 woorden weinig is. Of dat ook te weinig is, hangt af van onder andere de uitgever, het genre waarin je schrijft en wat je eerder hebt gepubliceerd.

Feit is dat er een bepaalde verwachting bij lezers is over de dikte die een roman moet hebben. Die ligt idealiter dus ergens rond de 300 pagina’s.

Als het veel minder wordt, verkoopt het boek niet goed. Een boek heeft tenslotte ook een minimale prijs waarvoor het geproduceerd kan worden. En minder bladzijden doet de prijs-kwaliteitsverhouding dan geen goed.

‘Dat heb ik te snel uit,’ zegt de lezer dan.

Maar wanneer is een boek dan te lang?

Met meer dan 100K ga je al snel richting de 400 bladzijden (ook weer afhankelijk van de precieze opmaak, natuurlijk) en dat vinden veel lezers een ‘dik’ boek.

Meer dan 100K is dan ook vaak te lang, tenzij je een gevestigde auteur bent. In dat geval zijn de regels heel anders en heb je als schrijver veel meer vrijheid.

Je ziet boeken bij auteurs met een glansrijke carrière weer dikker worden. Zo staat de beroemde schrijver Stephen King bekend om zijn lijvige boeken.

De beproeving (The Stand in de oorspronkelijke uitgave) telde zelfs meer dan 500.000 woorden. Maar dat zijn uitzonderingen. Er zijn niet veel lezers die er met plezier een boek van meer dan 1.100 pagina’s dikte bij pakken. Niet als het om werk van een schrijver gaat waar ze niet mee bekend zijn.

Overigens wilde Kings uitgever het manuscript ook flink ingekort hebben. Pas in zijn latere carrière kon King het boek uit laten geven zoals hij het zelf had bedoeld.

Ter vergelijking: de eerste Harry Potter telde zo’n 80K aan woorden, terwijl het laatste deel er meer dan 250K telde.

Bij boeken van debutanten zijn uitgevers en hun redacteuren extra kritisch. Want de kans is best groot dat er geen vaart in een verhaal van meer dan 100 duizend woorden zit.

Hoe kun je een boek korter of langer maken?

Telt je verhaal te weinig woorden? Dan zou je kunnen kijken of je het wat langer kunt maken, zonder dat je overbodige woorden toe gaat voegen.

Soms is een verhaal in de eerste versie wat summier geschreven. Dat hangt af van de manier waarop je schrijft.

Zo probeer ik zelf zo snel mogelijk die eerste versie af te krijgen. Ik besteed in die eerste versie nog niet veel aandacht aan omgevingen, sfeer en de ontwikkeling van karakters.

Dat komt allemaal terug in de eerste herschrijfronde. Bevat jouw verhaal te weinig woorden, dan kun je naar dergelijke woordenaantal-verhogende zaken kijken.

Het kan ook zijn dat je verhaal in eerste instantie juist nogal wollig is. Kijk dan goed of je dichter bij die rode draad kunt blijven.

Als de scène niet bijdraagt aan de verloop van het verhaal óf aan de karakterontwikkeling van de personages, dan kun je deze scène waarschijnlijk zonder problemen schrappen. En je boek zal er beter van worden.

3 van mijn boeken op chronologische volgorde: 100K aan woorden, 80K aan woorden en 65K aan woorden (foto: Edward Hendriks)

Wat als je er niet meer woorden bij kunt schrijven?

Sommige verhalen zijn verteld in minder woorden. Mijn verhaal met de titel Het meisje van toen heeft zo’n 40.000 woorden. Veel te kort voor een boek van romanlengte.

Maar uiteindelijk maakt dat niet zo veel uit, als het verhaal goed is en als het helemaal verteld is. Ik heb er een digitale novelle van gemaakt (die ik overigens zelf heb uitgegeven als e-book).

Het zal duidelijk zijn dat je voor zo’n kort verhaal, dat ook nog eens in digitale vorm verschijnt, niet de prijs van een boek van romanlengte (tussen de € 20 en de € 25) kunt vragen.

Voor dit boek zette ik de prijs op € 2,99 en dat blijkt – gezien de verkopen – een prima prijs!

Conclusie: hoeveel woorden heeft een boek?

Hoeveel woorden heeft een boek dan? Die vraag is dus niet zo makkelijk te beantwoorden. Simpelweg omdat het van veel factoren afhankelijk is.

Wel kan ik je een indicatie geven van het aantal woorden dat uitgevers prettig vinden bij boeken van onbekende schrijvers (omdat ze weten dat het makkelijker verkoopt).

Tussen de 70K en de 90K is een mooie lengte voor een boek, met de sweet spot zo rond de 80.000 woorden.

Maar zoals gezegd: beschouw dit vooral als een richtlijn. Want het zal duidelijk zijn dat elk verhaal anders is en een eigen dynamiek heeft. Zo kan zelfs 40 duizend woorden te lang kan zijn voor een boek en 100 duizend woorden kan te kort kan zijn.

Wellicht ten overvloede: ik heb het hier over fictie. Non-fictie is zo uiteenlopend, dat hier weer heel andere aantallen woorden voor gelden.

Wil je meer weten over hoe je dat aanpakt, een boek schrijven, lees dan dit uitgebreide artikel.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kitty Kilian

Leuke praktische info, Edward. Heb jij The Bestseller Code gelezen? Nuttig!