Web Analytics

5 SEO-mythes die je nu eindelijk eens moet negeren

Bijgewerkt op 11 november 2020

Het vakgebied van zoekmachineoptimalisatie (de activiteiten die erop gericht zijn om de positie van je website in zoekmachines te verbeteren) is continu in beweging. Dat is logisch, omdat Google iedereen graag bij de les houdt door steeds nieuwe veranderingen in zijn algoritme door te voeren.

Maar doordat de spelregels van de rangschikking in de zoekresultaten steeds wijzigen, zijn er ook nogal wat SEO-mythes die blijven rondspoken. Laat ik er hier 5 voor je benoemen waarin je nu absoluut niet meer moet geloven.

1. Zoekwoorden zijn alles

Er zijn nog altijd massa’s ‘SEO-specialisten’ die in deze SEO-mythe geloven. Maar het spammen met zoekwoorden moet je zo snel mogelijk vergeten. Tot voor kort waren zoekwoorddichtheid en de juiste zoekwoorden in elke alinea nog heilig, zodat je met je ‘lorem ipsum-strategie’ een heel eind kwam. Met de Panda-update van Google werd dergelijke zwakke content die overduidelijk alleen maar op zoekwoorden was geschreven zwaar afgestraft.

Natuurlijk spelen zoekwoorden nog steeds een belangrijke rol in SEO, maar alles draait nu om relevantie van de content en kwaliteit van de content. Dit is allemaal een stuk gemakkelijker geworden met goede software om zoekwoorden te vinden, zoals die van KWFinder (die ik al enige tijd met succes voor mijn eigen copyblog inzet, maar daarover een andere keer meer!). Hiermee vind je makkelijker niches en longtail-zoekwoorden die je concurrentie heeft laten liggen en waarop jij een voorsprong kunt pakken.

2. SEO gaat erom dat je nummer 1 in Google wordt

Je SEO-strategie zou er niet per se om moeten draaien om nummer één in Google te worden. Alleen al vanwege het feit dat een eerste plek voor competitieve zoekwoorden vrijwel onmogelijk is geworden. Het gaat er nu bij zoekmachineoptimalisatie om dat je een stevige basis bouwt voor je verdere campagne.

Een goede SEO-strategie is erop gericht om het organische verkeer naar je website te verhogen, net als de betrokkenheid bij je bezoekers. Ook moet je goed nadenken over de conversie van je bezoek naar klanten. Als je je alleen op die felbegeerde eerste plek in de rankings richt, ga je hier te makkelijk aan voorbij. Positie één als heilige graal is een van die SEO-mythes die je maar beter zo snel mogelijk kunt vergeten.

In plaats daarvan moet je nu slimmer zijn en een duidelijke campagne formuleren. Waar ga je je op richten? Op meer zichtbaarheid voor je merk? Of op een betere conversie? Misschien op meer betrokkenheid? Richt je op de juiste doelgroep en stem jouw SEO-strategie hierop af.

3. SEO is dood, vergeet SEO

Een SEO-mythe van gedesillusioneerde SEO-specialisten die het ook niet meer weten: SEO is dood. Ja, je hebt gelijk als je beweert dat de oude vorm van SEO dood is: het spammen van zoekmachines met lukrake zoekwoorden om maar hoger in de ranking te belanden. Kortom, wat ik hierboven al even resumeerde.

Een misvatting is echter dat je helemaal geen rekening hoeft te houden met SEO. Een goede SEO-tekstschrijver zorgt anno 2020 voor content van topkwaliteit. Dus ja, een SEO-tekstschrijver moet ook écht kunnen schrijven. (Misschien moet je die strategie van bulkcontent voor één cent per woord toch maar eens heroverwegen 😉 ) Content van topkwaliteit is één, de promotie van die content is bijna net zo belangrijk. Want hoe bereik je anders jouw publiek?

Dat heeft te maken met de technische inrichting van je website (kunnen de spiders jouw content lezen?) en met jouw middelen om de content bekend te maken via bijvoorbeeld sociale media (komen we zo nog op) of nieuwsbrieven, persberichten en andere middelen die tot jouw beschikking staan. Maar het heeft ook alles te maken met je capaciteiten om je content met het gebruik van de juiste termen en in de juiste structuur aan je publiek te presenteren.

4. Sociale media staan los van SEO

Onzin. Hoewel sociale media misschien geen directe rol spelen bij je positie in Google, zijn ze ongelooflijk belangrijk voor meer zichtbaarheid en betrokkenheid van jouw merk. Likes en shares voor jouw artikelen bouwen aan je autoriteit als merk en zijn daarmee essentieel in je SEO-strategie.

Onderdeel van je SEO-strategie in 2017 zou dan ook zeker je aanpak op sociale media moeten zijn. Vooral Facebook biedt uitgebreide mogelijkheden om jouw merk zichtbaar te maken. Het is een feit, socialmediamarketing kan het een belangrijke bijdrage leveren aan SEO. O ja, vergeet zo meteen niet om dit artikel even te ‘liken’ en te ‘sharen’, hè? 😉 Precies om die reden dus.

SEO-goeroes voorspellen al jaren het einde van links als element in een SEO-strategie. Maar net als SEO zelf, zijn links niet dood en straft Google je niet voor het inzetten van links in je strategie. Mits je het op de goede manier doet, dat natuurlijk wel.

Dit schrijft Google in zijn richtlijnen over ‘het uitwisselen van links’:

Links die zijn bedoeld om de PageRank of de positie van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, kunnen worden beschouwd als onderdeel van een linkuitwisselingsprogramma en als in strijd met de Richtlijnen voor webmasters van Google. Dit geldt ook voor gedrag waarbij links naar uw site of links van uw site worden gemanipuleerd.

Een beetje moeilijke Google-taal voor: links zijn oké, maar wel volgens onze regels. Natuurlijk wordt er volop gemanipuleerd om zoekresultaten te beïnvloeden, ook in 2017. Links vormen nog altijd een van de belangrijkste factoren die Google gebruikt om de ranking van een website te bepalen.

Waar je rekening mee moet houden is dat je niet meer aanmeldt voor pagina’s met eindeloze rijen links (‘linkpartners gezocht’, je kent het wel), maar dat je moet mikken voor links van hoge kwaliteit van betrouwbare bronnen.

Dat gaat helaas niet altijd vanzelf, ook al schrijf je nog zulke goede artikelen. Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen om te bouwen aan een goed linkprofiel. In een later blogartikel kom ik hier nog op terug. Lees vooral wat dé specialist op dit gebied, Brian Dean, hierover te zeggen heeft.

Jouw SEO-mythes?

Dat waren ze. Vijf SEO-mythes om in 2017 mee af te rekenen. Ken je zelf ook nog een SEO-mythe waarin veel mensen geloven? Laat dan hieronder jouw reactie achter!

Geïnspireerd door een artikel op mangools.com, foto: Pexels.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties