Web Analytics

5 dingen die ik heb geleerd van het schrijven van mijn eerste thriller

Bijgewerkt op 10 september 2021

Het is nu zo’n 5 jaar geleden dat ik mijn eerste fictiewerk schreef. Een thriller die in 2012 bij Uitgeverij De Fontein verscheen onder de titel Bloedgeld. Ook vóór het schrijven van deze thriller was ik al jaren actief als copywriter, maar ik had nog nooit een werk van romanlengte afgeleverd.

Bloedgeld telde ruim 100.000 woorden. Het was niet alleen een mooie ervaring om iets uit te brengen wat ik helemaal zelf had bedacht, ik heb er ook veel van geleerd wat ik later in mijn dagelijks werk heb toe kunnen passen.

In dit blogartikel geef ik je 5 dingen die ik heb geleerd van het schrijven van mijn eerste thriller.

1. Om mensen te boeien, moet je het spannend houden

Als je een boek schrijft, moet je je lezers meteen vanaf de eerste pagina ‘pakken’. Je moet ervan uitgaan dat ze naar redenen zoeken om jouw verhaal zo snel mogelijk weer naast zich neer te leggen. Er zijn tenslotte veel verleidingen: duizenden andere boeken, maar natuurlijk ook smartphones, tablet, kinderen, huisdieren, de bioscoop…

Je concurreert met alles en toch wil je dat een lezer zijn kostbare tijd in jouw verhaal investeert. Dat is een opgave, die je meteen op de eerste bladzijde van je verhaal voor ogen moet houden. Wat doe jij om de aandacht van jouw potentiële klanten vast te houden?

2. Je zorgt er maar beter voor dat je je lezers tevreden houdt

Een aantal mensen (hopelijk de meesten) hebben de moeite genomen om het boek helemaal uit te lezen tot en met de laatste bladzijde. Hoe voelen ze zich nadat ze al die tijd en moeite hebben geïnvesteerd? Hopelijk blijven ze met een goed gevoel achter en denken ze nog een tijdje aan het verhaal.

Als ze zich er met moeite doorheen hebben geworsteld en met een onbevredigend gevoel achterblijven, ben je deze mensen bij je volgende boek kwijt. Je krijgt maar één kans om het goed te doen. Dat geldt voor de schrijver, maar in feite voor elk bedrijf.

3. Je hebt enige druk nodig

Zonder deadlines en enige druk was mijn boek er nooit gekomen. Sterker nog, ik maakte voor het verschijnen van mijn eerste boek zelfs gebruik van aandeelhouders, die mijn manuscript via een crowdfundingplatform financieel ondersteunden. Toen ik genoeg aandeelhouders had gevonden, had ik nog maar 10 pagina’s van een manuscript.

Op dat moment kon ik natuurlijk niet meer terug en moest nu wel aan het schrijven slaan. Wat volgde waren een aantal deadlines waarop ik mijn bijgewerkte manuscript moest inleveren. Een harde deadline en druk van buitenaf zorgen ervoor dat je je werkt af krijgt.

4. Het gaat erom dat je je werk afmaakt

Dit punt vloeit rechtstreeks voort uit het vorige punt. Bij werk voor opdrachtgevers krijg je niet betaalt, als je niet levert. Dat is logisch. Werk je voor jezelf, dan is de verleiding groter om het werk te laten liggen als het lastig wordt. Of als je in tijdnood komt. Niet voor niets liggen er duizenden halve manuscripten in (digitale) bureauladen door heel Nederland.

Een verhaal beginnen is niet moeilijk. Het afmaken van het verhaal wel. Met de les uit punt drie van die lijstje is het me gelukt om het werk af te maken en een aantal wijze lessen te leren. Liggen er bij jou op het werk ook onaffe zaken in een bureaula? Misschien is het tijd om hier eens werk van te maken!

5. Het gaat altijd over mensen

In een boek, ook in een thriller, zijn de personages het allerbelangrijkste wat je hebt. Je denkt misschien dat het gaat om de spannende plot of om de ontknoping die je niet aan zag komen? Nee, dat is allemaal maar bijzaak. Mensen willen lezen over intrigerende personages. Mensen in wie ze iets van zichzelf herkennen. Mensen van wie ze tijdens het lezen gaan houden of die ze juist zijn gaan haten.

Slaag je erin levensechte personages neer te zetten, dan heb je meer dan de helft al gewonnen. Wat je hiervan kunt leren? Dat je mensen altijd centraal moet zetten. Of je nu teksten schrijft, een webshop runt of adviezen probeert te verkopen. Ga op zoek naar de drijfveren van jouw klanten en verleid ze met een goed verhaal.

Lees zelf wat ik heb geleerd

Benieuwd naar mijn eerste thriller Bloedgeld? Je kunt het nog steeds als e-boek kopen op bijvoorbeeld bol.com of in de iBooks Store.

In 2014 heb ik mijn tweede thriller Gezworen vrienden uitgebracht en in 2016 hoop ik mijn nieuwe thriller naar de boekwinkels te brengen.

Wil je gratis kennismaken met mijn schrijfstijl? Dan kun je via Smashwords mijn korte verhalen in verschillende bestandsformaten downloaden. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Wat ik tijdens het schrijven van deze boeken en verhalen allemaal heb geleerd, daarover vertel ik een volgende keer. Vertel me ondertussen gerust wat jij hebt geleerd!

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties