Bijgewerkt op 15 november 2022
Ben je al tekstschrijver en werk je voor klanten? Of heb je een eigen website? Dan kun je er niet omheen: ook jij moet SEO leren. Of je in ieder geval de basisbeginselen van SEO eigen maken. Maar hoe doe je SEO-optimalisatie eigenlijk zelf?
Natuurlijk, er zijn talloze blogs (zoals het mijne) waarop je SEO-tips kunt vinden. Maar als je daar eenmaal in duikt, komt er waarschijnlijk heel wat op je af. Moet je al die dingen écht doen? Wat zijn de quick wins? Waar kun je je tijd beter niet in steken?
De allerbelangrijkste SEO-tip is: focus je op je content. Daarmee bedoel ik de inhoud van je website in de vorm van webteksten, blogs en nieuws. Ik heb deze tip hier al vaak herhaald en ik doe het nog maar eens.
De content op je website moet simpelweg van buitengewone kwaliteit zijn. Steek dus méér tijd in research en zoek er méér voorbeelden en actualiteiten bij. Wees origineler dan anderen.
Heb je zelf de mogelijkheid niet om je content op een hoog niveau te krijgen? Schakel dan externe hulp in van een goede webtekstschrijver of contentwriter.
Maar wat ga je doen om meer uit SEO te halen als je content zelf al van een hoog niveau is? In dat geval heb ik ook een paar goede tips voor je.
1. Lees een goed boek over SEO of copywriting
Waarom zou je een boek kopen, als er zo veel blogs, podcasts en video’s over SEO zijn? Simpel: het is te veel om het als beginner allemaal te kunnen behappen. Ook is de informatie die je leest soms verouderd of zelfs tegenstrijdig.
In een goed boek heeft de auteur keuzes voor je gemaakt die je op het goede spoor zetten en van waaruit je je kennis verder kunt verdiepen.
Bovendien is de kans bij een boek groter dat de informatie ook echt goede informatie is (als je een recent boek te pakken hebt). Aan een boek wordt over het algemeen véél meer tijd en onderzoek besteed dan aan een blogartikel.
Een boek lezen over SEO (tip: Doelgerichte SEO van Tonny Loorbach) is daarom een perfect startpunt om je kennis langzaamaan op te vijzelen.
Maar beperk je vooral niet tot de boeken die ‘SEO’ letterlijk op het omslag hebben staan.
Goede boeken over copywriting leren je vaak net zo goed hoe je met jouw teksten je doelgroep zo goed mogelijk helpt. Maar ook andere non-fictie boeken en zelfs romans en thrillers geven je unieke inzichten die je kennis vergroten.
Om je op weg te helpen is hier een lijstje van 10 boeken die mij stuk voor stuk een heel eind verder hebben gebracht in mijn carrière als copywriter en die ook een stevige SEO-basis hebben gelegd zonder daar direct over te gaan.
- Het Copyboek – 24 en 1 copywriters over hun vak – Karin van Gilst (red.)
- Disruption – Jean-Marie Dru
- Ogilvy on Advertising – David Ogilvy
- Invloed – De zes geheimen van het overtuigen – Robert Cialdini
- The Copywriter’s Handbook – Robert Bly
- Persuasive Copywriting – Andy Maslen
- Dit is nu marketing – Seth Godin
- Over leven en schrijven – Stephen King
- Elementaire gewoontes – James Clear
- Story Brand – hoe een heldere boodschap je bedrijf laat groeien – Donald Miller
Het eerste boek op deze lijst is helaas niet meer in de handel, maar als je een tweedehands exemplaar op de kop kunt tikken, raad ik dat zeker aan.
2. Begin een samenwerking
Start een samenwerking met een SEO-specialist en laat je bijpraten over wat belangrijk is en wat niet. Je hoeft zelf niet die specialist te worden, maar de basisbeginselen van SEO kennen is voor iedereen die iets ‘online’ doet een must.
Zeker als je jezelf verhuurd als copywriter, zou je je deze kennis eigen moeten maken. Maar ook als eigenaar van een website of webshop pluk je hier al snel de vruchten van.
3. Sluit je aan bij een groep
Wil je meer verschillende meningen horen en kunnen sparren met anderen over SEO en andere aspecten aan het vak? Er zijn zowel fysieke als digitale groepen (dit laatste bijvoorbeeld via sociale media als Facebook, WhatsApp en LinkedIn) om je bij aan te sluiten.
Breng regelmatig wat van jouw kennis naar zo’n groep en haal eruit wat jij graag wilt leren.
4. Luister naar podcasts over SEO
Een groot voordeel van podcasts: je kunt het makkelijk combineren met iets anders. Zelf luister ik regelmatig een podcast als ik een lunchwandeling maak. Niet alleen over SEO, maar ook over copywriting, schrijven en online ondernemen in het algemeen.
Als je veel in de auto zit, kun je zo ook makkelijk wat leren in deze verloren tijd in plaats van naar de jolige onzin van radio-dj’s te luisteren.
Tip: de eerste Nederlandstalige podcast over SEO.
5. Zoek een mentor
Natuurlijk krijg je met een samenwerking of deelname in een groep niet de volledige aandacht. Met een mentor op het gebied van SEO lukt dit wel.
Vanzelfsprekend zal dit in veel gevallen niet gratis zijn, maar als je individueel begeleid wordt, gaat je kennis met sprongen vooruit. En dat is zeker wat waard.
Een voordelige manier van mentoring is door een blog te volgen (zoals dat van mij!).
6. Start je eigen website of blog
Zo heb ik SEO voor een groot deel zo geleerd: start een website (met mijn eerste begon ik in 1998) of een blog en test wat werkt en wat niet.
Natuurlijk is het handig om een onderwerp te hebben waarover je het een en andere kunt vertellen. Als je dat hebt, is het ook gewoon leuk om te bloggen, SEO-tips te leren en toe te passen en het bezoek naar je website te zien groeien.
Wat goed werkt en wat weinig zin heeft, leer je zo uit de praktijk. Daarnaast gaan je schrijfkunsten met sprongen vooruit, wat een grote plus op SEO-gebied is.
Maak je van schrijven je werk, dan is dit eigenlijk een must.
7. Kies voor een laagdrempelige online cursus SEO-schrijven
Als laatste punt wil ik je meegeven dat je prima een online cursus over SEO kunt volgen. Helemaal op jouw moment en in je eigen tijd kies je dan waar je wat over wilt leren.

Net als een boek is een goede SEO-cursus gestructureerd en heeft de auteur ervan keuzes gemaakt. Wat ga je leren en wat blijft achterwege?
In mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners maak ik makkelijk waarover vaak moeilijk wordt gedaan. In de basis is SEO leren namelijk heel eenvoudig: gewoon zo goed mogelijk antwoorden formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben.
Heb je zelf concrete tips voor mensen die met SEO willen beginnen? Laat dan hieronder jouw tip achter.
Foto: Luca Nicoletti/Unsplash.