Web Analytics

‘Spring es in the air’: inhaken met het voorjaar

Het is alweer maart! Tijd voor wat vrolijkheid in je communicatie. Als de eerste zonnestralen schijnen, zijn consumenten goedgemutst, ook al zijn de problemen in de economie of in hun persoonlijke financiën niet direct voorbij. Als tekstschrijver of copywriter pak je deze lente maar beter je kansen. Hier een paar tips.

Het begin van de lente

De (astronomische) lente begint in 2023 op 20 maart. De meteorologische lente begon al op 1 maart. De lente is na een lange, kille en grauwe winter voor velen het seizoen waar het meest naar uit gekeken wordt. Mensen willen eropuit, iets ondernemen en geld uitgeven.

Hier wat ideeën voor acties en kopregels aan het begin van de lente:

 • Onze lenteaanbiedingen!
 • Vier het voorjaar
 • De lente is begonnen!
 • Dit is de perfecte lentelook
 • Maak kennis met de nieuwe lentecollectie
 • Kies je kleur voor het voorjaar
 • Voorjaarstrends: welke spreekt jou het meeste aan?
 • De SPRING SALE begint vandaag!
 • Lentedeal: voordelig genieten van de lente

Je ziet het: het begin van de lente is altijd een geschikt moment om je producten of diensten te promoten, wat je aanbod ook is.

1 april

1 april is het nationale grappendag. Het is altijd leuk om te proberen of je een grapje uit kunt halen om zo wat publiciteit te genereren. Maar ook als je niet zo goed bent in het opzetten van een slimme grap waar je klanten of medewerkers intrappen, kan 1 april ook een goede aanleiding zijn voor wat aanbiedingen om te lachen.

1 aprilgrap van Chocomel

Op The Best Social Media zie je een leuk overzicht van voorgaande 1 april-inhakers.

Pasen

Pasen is natuurlijk in eerste instantie het feest van de dood en wederopstanding van Jezus Christus. Daarmee is het een van de belangrijkste feesten van de christelijke wereld.

Maar Pasen is méér dan dat. Het is in de laatste jaren uitgegroeid (mede onder invloed van de supermarkten) tot een dag om samen het voorjaar te vieren met lekker eten, chocolade en verstopte eieren. Veel mensen zijn ook een extra dag vrij met Pasen.

Autoverkopers en meubelzaken maken gretig gebruik van Pasen met acties en aanbiedingen. Wat voor actie kun jij aan Pasen koppelen?

Ook de vrijdag voorafgaand aan Pasen (Goede Vrijdag) grijpen veel bedrijven aan om op in te haken. (‘Goede Vrijdag is nog net even beter geworden’). Eerder schreef ik daar dit blogartikel over.

Inhaker van Heineken

Koningsdag

Op 27 april vieren we de verjaardag van de monarchie (en van Willem-Alexander). Koningsdag staat voor een kneuterige verkleedpartij, oranjebittertjes en dito tompoucen en kleedjes met oude rommel. En toch vinden veel mensen het leuk. Het is op en top een Hollands verjaardagsfeestje. En daarom leent het zich goed voor oranje inhakers.

Inhaker van Jumbo voor Koningsdag

Een aantal mooie voorbeelden van Koningsdag-inhakers vind je op de site van Adformatie.

Meivakantie

Eind april hebben schoolgaande kinderen meivakantie. Soms een week, soms wel 2 weken. Veel gezinnen grijpen de meivakantie aan om een korte vakantie in binnen- of buitenland te vieren. Als de weersomstandigheden er gunstig uitzien, dan stromen de binnenlandse vakantieparken weer vol.

De meivakantie is een ideale inhaker voor de toeristische sector, maar je moet er uiteraard wel op tijd bij zijn.

Hier wat ideeën voor acties op kopregels aan het begin van de lente:

 • Zeg nu JA tegen jouw Meivakantie!
 • De meivakantie is de jou-vakantie!
 • Even lekker tijd voor jou en je gezin
 • Lekker genieten van het voorjaar
 • Alles voor een avontuurlijke meivakantie

Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid op 1 mei is in veel landen een feestdag, maar niet in Nederland. Toch kun je erop inhaken als je iets doet met arbeid of werkomstandigheden. Dat kan ook intern. Het is bijvoorbeeld een prima moment om stil te staan bij wat er beter kan op de werkvloer.

Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is er om alle slachtoffers van oorlogen sinds WOII te herdenken. Vanwege het gevoelige onderwerp is het geen geschikte aanleiding om met een marketingactie op in te haken, maar je kun als bedrijf wel je band met de samenleving laten zien door even niets te tweeten, posten of anderszins naar buiten te brengen. Kortom: door als bedrijf de 2 minuten stilte in acht te nemen.

Bevrijdingsdag

Met Bevrijdingsdag op 5 mei vieren we de vrijheid. Een mooi gevoel dat je overal aan kunt koppelen. Doe het wel met respect voor het verleden, in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog, anders sla je de plank mis.

Hier wat ideeën voor acties of kopregels met Bevrijdingsdag:

 • Vier de vrijheid!
 • Alle vrijheid om te doen wat je wilt
 • Vrijheid is niet in geld uit te drukken

Moederdag

Moederdag valt in 2023 op zondag 14 mei. De dag dat alle moeders in Nederland en België wat extra aandacht krijgen. Heb je iets te verkopen dat interessant kan zijn voor moeders (en hun gezin)? Dan grijp je deze gelegenheid maar beter aan om een mooie actie op te zetten. Bijvoorbeeld een winactie of iets met herinneringen maken. Reken er ook op dat veel cadeaus last-minute zullen worden aangeschaft.

Moederdag-inhaker van Chanel

Hier wat ideeën voor acties of kopregels met Moederdag:

 • Vier je Moederdag met ons mee?
 • Moederdagcadeaus gemakkelijk gemaakt
 • Tips voor tijdloze Moederdagcadeaus
 • Shop onze mooie Moederdag aanbiedingen
 • Zelfs superhelden hebben af en toe een momentje voor zichzelf nodig
 • Ontdek cadeaus voor Moederdag. En de rest van het jaar.
 • Op deze Moederdagcadeaus zal mama dol zijn
 • Op zoek naar het perfecte moederdagcadeau?

Hemelvaart

Hemelvaartsdag valt in 2023 op donderdag 18 mei. Voor veel mensen betekent Hemelvaart een lang weekend vrij.

Als het mooi weer is, is dit het weekend dat het druk wordt in natuurgebieden, aan het strand en op campings. Hemelvaart is wel de onofficiële aftrap van het zomerseizoen. Een mooi moment om aan te grijpen als je in de toeristische branche actief bent.

Maar met Hemelvaart adverteren ook veel bedrijven die hun deuren juist dat weekend wijd open zetten en klanten lokken met speciale Hemelvaartsaanbiedingen.

Inhaakkalender

Behalve de bovenstaande ‘voor de hand liggende’ inhaakmomenten, staan er dit voorjaar nog veel meer dagen op de inhaakkalender die je goed zou kunnen gebruiken voor jouw aanbod aan producten en diensten. Bijvoorbeeld Secretaressedag op 20 april. de Dag van de Lach op 7 mei of de Dag van de Verpleging op 12 mei.

Haal eruit wat voor jou een goed inhaakmoment is, maar zorg er in ieder geval voor dat je érgens op inhaakt nu de mensen in goede doen zijn! Heb je zelf nog goede tips voor voorjaarsinhakers, dan hoor ik graag van je.

Foto boven: Jonathan Mabey/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties