Bijgewerkt op 11 november 2020
Het zal je niet ontgaan zijn. NPO 3 heeft met De Luizenmoeder een echte hitserie te pakken. Nog nooit werd een programma op het derde net zo goed bekeken als de belevenissen van Hannah de luizenmoeder, juf Ank van groep 3, juf Helma van groep 7, directeur Anton, Nancy van de ouderraad, conciërge Volkert en een handvol ouders.
De afleveringen op zondagavond trekken meer dan 3 miljoen kijkers. Met uitgesteld kijken erbij wordt de 5 miljoen aangetikt. En laten we vooral het hilarische en carnavaleske ‘Hallo allemaal’ niet vergeten. Wat verklaart het succes van de serie? En wat kun je daarvan leren over communicatie?
1. Relativering
We leven in overgevoelige tijden. Het lijkt soms wel of je geen grap meer kunt maken, of er staat een groep slachtoffers op die zich gekwetst voelt. De Luizenmoeder trekt zich van het doorgeslagen politiek correcte gedoe niks aan en maakt volop politiek incorrecte grappen over homoseksualiteit, Zwarte Piet, racisme, pedofielen en meer. Voor het publiek is dit een verademing.

2. Herkenbaarheid
Natuurlijk zijn de ‘moedermaffia’ en de lotgevallen rond het schoolplein zwaar aangezet. Maar iedereen die kinderen heeft (of zelf in het onderwijs werkt) weet ook dat de lotgevallen in en rond de school hun wortels in de dagelijkse werkelijkheid hebben. Daarmee is het simpelweg voor iedereen heel herkenbaar.
3. Identificatie
Naast herkenbaarheid hebben de makers ook gezorgd voor identificatie in de vorm van hoofdpersonage Hannah, die net als de kijkers van de ene verbazing in de andere valt over zo veel idioterie op het schoolplein en in de school. Wie voelt er niet met haar mee?

4. Zelfspot
Niet alleen leerkrachten en schoolse situaties worden in De Luizenmoeder op de hak genomen. Ook de ouders, ‘de macht’ (in de vorm van het schoolbestuur) en eigenlijk de hele Nederlandse cultuur worden te kakken gezet. De serie bevat een flinke dosis zelfspot en dat werkt heel bevrijdend. Het maakt de personages charmant.
5. Herhaling
Goede communicatie zit ‘m in de kracht van herhaling. Een principe dat juf Ank met haar ‘Hallo allemaal’ uitstekend heeft begrepen. En ook van de andere karakters weten we inmiddels wat we kunnen verwachten.
6. Korter is beter
De afleveringen van De Luizenmoeder duren slechts 25 minuten. Ze zijn zo geschreven dat ze propvol grappen zitten. Voor je het weet is het alweer voorbij. Dat blijft dus boeien én smaakt al snel naar meer. Slim gedaan.

7. Overdrijving
Ja, het is allemaal herkenbaar. Met er ligt natuurlijk een flinke laag overdrijvingssaus overheen. De seksistische schooldirecteur, de racistische juf Ank en Nancy, de vrijwilliger voor de ouderraad, die zich als slaaf laat gebruiken. Dat samen maakt De Luizenmoeder zo’n smakelijk gerecht.
8. Quotes
De Luizenmoeder loopt over van de quotes die we naar hartenlust toe kunnen passen op kantoor, als we de kinderen naar school brengen en op sociale bijeenkomsten. ‘Dat vinden wij niet raar’, ‘De participizza’ en ‘Speciaal knuffelen’ gaan een eigen leven leiden.

9. Humor
Hij ligt zo voor de hand dat we hem bijna vergeten waren op te nemen in deze lijst. Maar ja, humor, dat is waar De Luizenmoeder in grossiert. En dat is ook wat uitstekend werkt in vrijwel alle vormen van communicatie.
Zo bouw je een merk om van te houden
Denk eens aan bovenstaande punten als je bezig bent met de communicatie voor jouw merk. Stuk voor stuk zijn ze onontbeerlijk om een likeable merk neer te zetten. Behalve over communicatie, kun je trouwens ook genoeg algemene ondernemerslessen van De Luizenmoeder leren. Lees daarvoor dit interessante artikel van Sprout.
Hoe zit het met jou? Heb je zelf nog zaken die je van De Luizenmoeder over communicatie (of over iets anders) hebt geleerd? Laat dan hieronder jouw reactie achter. Vond je dit artikel leuk? Help me dan aan meer bereik door het te delen!
Beeld: de cast van De Luizenmoeder (NPO3).