Web Analytics

Zo win je elke week 17,5 uur van je tijd terug

Wat is het kostbaarste waar je over beschikt? Tijd! Die heb je altijd in beperkte hoeveelheden. Op een dag, in een week, maand of jaar, en zelfs in je hele leven. Alles wat je terug kunt winnen is mooi meegenomen. Dan kun je in die kostbare tijd nuttigere dingen doen.

We weten allemaal wel dat we veel tijd verdoen met zaken die bij nader inzien niet zo belangrijk voor ons zijn. In dit artikel inspireer ik je graag met een paar ideeën over hoe je tijd kunt besparen door de onzin in je leven te schrappen.

Meteen even een disclaimer vooraf: wat ik hier onzin noem, hoeft dat voor jou niet te zijn. Het gaat me er vooral om dat je je bewust wordt van aan welke zaken je je tijd besteedt en hoe je dit eventueel beter zou kunnen doen.

Het kantelt langzaam, maar te lang zijn we met z’n allen geobsedeerd geweest door geld op zich. Maximale hypotheken, one-in-a-lifetime vakanties en keihard werken om het allemaal te kunnen betalen. Maar meer geld is nooit de oplossing. Wat je wilt is extra tijd om met je gezin door te brengen, om de dingen te doen waar je gelukkig van wordt.

Hier komen de tips:

1. Streaming-diensten

Ja, dat doet pijn. Maar dit is een belangrijke. Het bingewatchen van series is de grootste tijddoder van onze tijd. Is het écht noodzakelijk dat je je door 7 seizoenen van 13 afleveringen per seizoen à 50 minuten worstelt? Of doe je dat alleen maar omdat ‘iedereen het doet’?

Netflix is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een tijdsbesteding van formaat. We besteden er meer tijd aan dan aan eten, lezen en seks. Volgens schattingen tussen de 70 en de 100 minuten per dag (gemiddeld 2 afleveringen van een serie).

Zeg die abonnementen op. Of houd er hooguit eentje over, dan kom je niet te veel in de verleiding. Je hoeft echt niet alles te zien. Het spaart je nog een hoop geld ook. Streamingdiensten behoren tot die maandelijkse abonnementen waar je wel zonder kunt.

Tijdswinst: 3 uur per week – en dat is een conservatieve inschatting!

2. Administratie en boekhouding

Administratie kost altijd te veel tijd. Tenzij je werkt in de administratie, maar dan nog. Je wilt toch niet langer werken dan strikt noodzakelijk? Besteed saaie dingen uit, als het je tijd oplevert. En dat is al snel bij administratieve zaken.

Zelf heb ik een boekhouder voor mijn aangifte inkomstenbelasting. Ik had er geen zin meer in om daar een hele zondag aan op te offeren. Maar je kunt je boekhouder natuurlijk ook de kwartaalaangiften voor de omzetbelasting laten doen. Of je huurt zelfs een virtual assistent in om administratieve klusjes voor je te laten doen, zoals je mails beantwoorden.

Stop daarnaast met het prutsen in Excel-sheets. Investeer een klein beetje in een boekhoudsoftwarepakket, waarin je je inkomende en uitgaande facturen verwerkt. Ja, dat kost een beetje, maar levert je zeker een uur tijdwinst per week op.

Tijdwinst: 1,5 uur per week

3. App-groepen en notificaties

De hele dag door meldingen van app-groepen en notificaties van andere apps op je smartphone. Word je daar ook zo moe van? Dit leidt niet alleen enorm af van je werkzaamheden, maar het kost je ook meer tijd dan je denkt.

Je hebt geen notificaties nodig, want je hoeft niet op precies dat moment in de groeps-app van groep 8 de hulpouders te bedanken voor het kopen van een cadeautje voor de juf. En je hoeft al helemaal niet 18x ‘gefeliciteerd’ te lezen in de voetbal-app omdat de trainer jarig is. Daarvoor hebben we Facebook, beste mensen.

Appjes en notificaties zijn dodelijk voor je productiviteit en kosten je al snel 2 zinloos bestede uren per week. Laat anderen jouw brein niet kapen en zet ze uit.

Tijdwinst: 2 uur per week

4. Schermtijd

Over notificaties gesproken: we moeten het ook over schermtijd hebben.

We brengen met z’n allen te veel tijd achter schermen door. We leven soms amper nog in het fysieke leven. Een belangrijke reden waarom het gevoel van eenzaamheid in ons moderne bestaan zo groot is.

Bekijk je schermtijd over de afgelopen week (als je mobiel dat niet uit zichzelf bijhoudt, installeer dan een app die dit voor je registreert) en besluit om dit nu aan te pakken.

Besteed méér tijd aan fysieke contacten en minder tijd aan nutteloos gestaar naar je scherm. Verwijder de apps die voor de meeste schermtijd zorgen, als je dit moeilijk vindt.

Tijdwinst: minimaal 4 uur per week

5. E-mail overload

Herken je dit? Dat je je ’s ochtend nog voor je tweede kop koffie al door tientallen mails hebt moeten worstelen? Ook al zet je ze alleen maar op ‘gelezen’, dan nog kosten ze je tijd. Zeker als je meerdere websites met daaraan mailadressen hebt gekoppeld, zoals ik zelf heb.

Je kunt beginnen met het uitschrijven voor alle nieuwsbrieven waar je niet (meer) in geïnteresseerd bent. Dan kom je ook niet in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt.

Natuurlijk zijn er ook mails die je wilt blijven ontvangen. Dat is prima. Als je kritisch bent op wat je wilt ontvangen en wat niet, hou je meer tijd over voor de écht interessante mails.

Tijdwinst: 1 uur per week

6. Schaarste of overvloed?

Veel mensen zijn bang dat AI hun baan gaat overnemen. Zeker ook mensen die werken met woorden, zoals ik. Zelf ben ik daar niet bang voor. Ik denk graag in overvloed in plaats van in schaarste.

AI gaat je tijd besparen, niet je baan overnemen. Mensen zullen altijd willen verbinden met andere mensen, niet met algoritmes. Laats de doemdenkers maar doemdenken.

Tijdwinst: 2 uur per week

7. Prioriteren van je prioriteiten

To-do-lijstjes lijken heel productief en tijdsbesparend. Maar ze hebben alleen zin als ze kort zijn. Ze zijn vaak te lang. We moeten zus en we moeten zo. Dit project én dat project. Er komt meer bij dan dat er af gaat.

Stop daarmee. Als alles prioriteit heeft, heeft niks meer prioriteit. Focus je op één ding dat je gedaan wilt krijgen per dag. Of als het om iets groters gaat: per week. De rest is bijzaak.

Tijdwinst: 4 uur per week

Totale tijdwinst in één week: 17,5 uur

Gefeliciteerd, je hebt zojuist 17,5 uur van je kostbare tijd teruggewonnen! Wat kun je hiermee doen? Een paar ideetjes:

  • Dromen najagen.
  • Mediteren en gezonder leven.
  • Meer tijd doorbrengen met je dierbaren.
  • Meer boeken lezen.
  • Een cursus copywriting volgen (’t is maar een ideetje 😉 ).
  • Een langere pauze nemen of gaan reizen.

Maar ongetwijfeld kun je zelf een goede besteding voor je extra tijd bedenken.

De moraal van het verhaal: Tijd is uiteindelijk veel waardevoller dan geld. Het is het kostbaarste waarover we beschikken. Doe er je voordeel mee.

Foto: Samer Khodeir/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties