Web Analytics

Zo kom je als freelancer gezond de winter door

Het lijkt misschien nog wat vroeg (op het moment van publicatie), maar je kunt je maar beter voorbereiden op een barre winter. In dan bedoel ik dit niet eens financieel (daar gaf ik laatst al tips voor), maar meer fysiek en emotioneel. Hoe zorg je ervoor dat je prettig werkt in de komende herfst en winter?

Ik schrijf dit artikel omdat het voor freelancers vaak verleidelijk is om minder goed voor jezelf te zorgen, wat uiteindelijk effect heeft op je hele welbevinden en op je werk.

1. Zorg voor beweging gedurende de dag

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Al is het maar een lunchwandeling, zorg voor je mentale gezondheid. Dat doe je door naar buiten te gaan en door te bewegen. Van de hele dag achter een scherm zitten word je gaar, zo zul je beamen.

Je kunt als freelancer ook profiteren van de rustige uurtjes op de sportschool. Zo combineer je 2 belangrijke zaken: bewegen én andere mensen ontmoeten.

Toegegeven, met nat en koud weer is het niet altijd even aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Maar aan de andere kant: je kunt je warm aankleden en het regent meestal niet onophoudelijk.

2. Bouw pauzes in

Nog belangrijker in de donkere herfst en winter: neem pauzes. Ook om die beweging te krijgen door naar buiten te lopen of te gaan sporten, maar ook korte pauzes wanneer je even gaat lunchen of een kopje koffie zet. Neem zeker ook even de tijd om (gezond) te eten.

In de zomer zijn de pauzes vaak natuurlijker. Je loopt makkelijker naar buiten en je sluit de dag misschien wel af op het terras. In de wintermaanden moet je er misschien wat meer moeite voor doen.

Maak jezelf écht even los van het scherm. Dus bij voorkeur niet je socials checken op je smartphone tijdens je pauze…

3. Maak afspraken

Freelance ontwerpen, fotograferen of copywriten kan best een eenzaam beroep zijn. Je spreekt klanten via de telefoon of een scherm en je mailt offertes en facturen door. Maak je ook tijd om mensen live te spreken (en dan niet alleen klanten)?

Zelf probeer ik me er regelmatig toe te zetten lunch- of dinerafspraken te maken met vrienden en ex-collega’s. Zo blijf je ook een beetje op de hoogte van waar iedereen mee bezig is en vereenzaam je niet. Vergeet niet te lachen!

En vergeet natuurlijk ook je naasten niet in de periode rond kerst. Zelf neem ik altijd vrij wanneer de kinderen ook kerstvakantie hebben, zodat er ruim de tijd is om leuke dingen te ondernemen.

4. Werk af en toe ergens anders

Werk je veel vanuit je thuiskantoor? Dan kan het heel verfrissend zijn om je af en toe eens te verplaatsen. Ja, dat kan zelfs je productiviteit ten goede komen.

Werk eens vanuit een koffietentje of vanuit dat bedrijfsverzamelgebouw, waar je andere ondernemers ontmoet. Of doe eens gek en ga een tijdje remote werken. Dat dit kan is een van de grote voordelen die je hebt als freelancer!

5. Neem ook eens een snipperdag

Dat je eigen baas bent, betekent niet dat je geen snipperdag op zou kunnen nemen. Het schiet er vaak bij in omdat je denkt: een dag niet gewerkt is een dag geen geld.

Maar af en toe heb je dit nodig om los te komen van je werk en je werkplek. Die 2 of 3 weken vakantie die je jezelf gunt in de zomer zijn niet genoeg. Denk niet in termen van verloren uren en investeer ook in zelfzorg.

Ruimte maken voor vrije tijd geldt ook voor je weekends. Vaak is er de verleiding om toch even te werken of toch maar een afspraak te laten schieten, maar juist in de weekends zou je iets moeten doen waar je energie van krijgt.

6. Maak alvast plannen voor volgend jaar

Het einde van het jaar is een ideaal moment om even te reflecteren op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt bereikt. Dat doe ik steevast in mijn jaaroverzichtbericht, dat ik vlak voor de kerstperiode plaats.

Behalve terugblikken, zou je natuurlijk ook vooruit moeten kijken. Wat voor doelen wil je het komende jaar graag behalen en wat wordt daarvoor jouw concrete plan? Want een doel zonder plan is gewoon een wens. Als ondernemende freelancer zou je dat zo concreet mogelijk moeten maken.

7. Giet je werk in processen

Als je dan toch naar die concrete doelen voor volgend jaar aan het kijken bent, denk dan ook na over wat je nog beter in processen kunt gieten. Misschien besteed je nu te veel tijd aan zaken die je weinig opleveren. Die niet tot je ‘kernactiviteiten’ behoren, om het maar eens met een lelijk management woord te zeggen.

Kijk of je sommige taken niet beter en slimmer kunt uitbesteden. En kijk of je steeds terugkerende taken niet makkelijker kunt verpakken en verkopen. Je werk als freelancer wordt zo veel leuker en makkelijker als je je processen op orde hebt!

8. Lees meer!

Goede boeken hebben we al zover gebracht in mijn freelanceloopbaan. Je ontwikkelt je veel sneller als je kennis opdoet. Je bent wat je leest. En lezen is in het algemeen goed om je te ontspannen en een gezonde kijk te houden op wat je doet. Daarom mijn tip: ruim vanaf nu nog meer tijd in om te lezen!

Wat zijn jouw tips?

Dit is de tijd om een voorsprong op je gezondheid voor het komende jaar te nemen en plannen te smeden die je daadwerkelijk uit gaat voeren.

Heb je zelf nog goede gezondheidstips voor freelancers? Laat dan hieronder een reactie achter.

Foto boven: Daniel Frank/Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties