Web Analytics

Waarom rijke mensen elke dag dezelfde kleren dragen

Is het je weleens opgevallen? Steve Jobs, wijlen de CEO van Apple, droeg altijd een spijkerbroek en een zwarte colrui. Mark Zuckerberg, CEO van Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), draagt elke dag een spijkerbroek en een grijs T-shirt (wel steeds een schoon shirt, volgens eigen zeggen). Warren Buffett, de rijkste investeerder ter wereld, draagt altijd een zwart, blauw of antraciet pack met een rode stropdas. Richard Branson van de Virgin Group? Blauwe jeans en een wit overhemd, elke dag weer.

De rijkste mensen ter wereld kiezen voor de simpelste outfits. Heb je je weleens afgevraagd waarom dat is?

Mark Zuckerberg en z’n garderobe (beeld: YouTube)

Toen Mark Zuckerberg eens naar zijn ogenschijnlijk saaie garderobe werd gevraagd, antwoordde hij dit:

“Ik wil echt mijn leven opruimen, zodat ik zo min mogelijk beslissingen hoef te nemen over wat dan ook, behalve hoe ik deze gemeenschap het beste kan dienen. Er is veel psychologische theorie over dat zelfs het nemen van kleine beslissingen, over wat je draagt ​​of wat je eet als ontbijt of dat soort dingen, je moe maakt en je energie opslokt. Ik ben van mening dat ik me in deze gelukkige positie bevind waarin ik elke dag wakker mag worden en meer dan 1 miljard mensen kan helpen, en ik heb het gevoel dat ik mijn werk niet doe als ik ook maar een deel van mijn energie besteed aan dingen die onbelangrijk zijn. Zo kan ik al mijn energie kan besteden aan het bouwen van de beste producten en diensten en kan ik helpen ons doel te bereiken en deze missie te verwezenlijken: iedereen in de wereld helpen verbinden en hen de mogelijkheid geven om verbonden te blijven met de mensen van wie ze houden en waar ze om geven. Dus dat is waar het mij om gaat. Ook al klinkt het raar dat dat de reden is dat ik elke dag een grijs T-shirt draag, het is waar.”

Tussen neus en lippen door noemt Zuck hier een drietal redenen, maar er zijn er waarschijnlijk nog meer. Dit zijn de volgens mij belangrijkste redenen op een rij:

Beslissingmoeheid

Waar Zuckerberg het over heeft, noemen we eigenlijk ‘beslissingsmoeheid’. Onderzoek heeft aangetoond dat we slechts een beperkt aantal goede beslissingen per dag kunnen nemen, omdat het nemen van beslissingen ons ten diepste vermoeit.

Uit een onderzoek van de universiteiten van Stanford en Ben Gurion bleek na analyse van meer dan 1.100 rechterlijke uitspraken dat rechters die beslissen over voorwaardelijke vrijlating 70 procent meer kans hadden om voorwaardelijke vrijlating goed te keuren voor gevangenen die in de vroege ochtend verschenen dan voor degenen die later op de dag verschenen.

Elon Musk houdt het op enkele variaties (bron: Art Of Style Club)

Tijdsbesparing

Hoe minder tijd je hoeft te besteden aan wat je moet dragen, hoe meer tijd je overhoudt voor belangrijke dingen. Hoe vaak vragen kinderen niet, tot vervelens aan toe: wat moet ik vandaag aan? En hoe veel tijd heb je zelf niet voor de kast doorgebracht, peinzend over wat aan te trekken? Het kost simpelweg te veel tijd. Tijd waarin je anders al je boterham had kunnen eten en op weg had kunnen zijn naar je werk.

Energiebesparing

Het is een verspilling van kostbare energie om elke dag na te denken over wat je aan gaat trekken. Hang net als Zuck een kast vol grijze T-shirts op (en hoodies voor als het koud is) en je bespaart energie die je beter kunt inzetten voor je business. Daarnaast vergen uitgebreide garderobes extra energie in de vorm van organisatie en onderhoud om ze netjes te houden.

Stressvermindering

Kies voor een uniform en je hebt nooit meer stress over wat je in hemelsnaam aan moet trekken. Die beslissing heb je namelijk al lang eerder genomen. Je staat niet meer voor de keuze of iets te formeel of juist te casual is. Het is goed, juist omdat je het elke dag draagt. Hoppa, weer een bron van stress buiten de deur gehouden!

De kledingstijl van Steve Jobs (beeld: YouTube)

Statusverhogend

Een beroemd persoon wordt nog iconischer doordat hij (meestal gaat het om een hij) steeds dezelfde kleren draagt. Steve Jobs, Mark Zuckerberg en – in misschien iets minder mate – Elon Musk hebben zeker een deel van hun status verkregen doordat ze steeds in dezelfde outfits verschijnen.

Geldbesparend

Je zou zeggen: het maakt niet uit wat iets kost als je miljardair bent. Maar heb je die documentaire Becoming Warren Buffett (HBO Max) gezien? Daar rijdt de puissant rijke investeerder dagelijks met afgepast geld langs de McDonald’s om een simpele bestelling te doen, $ 2,61, $ 2,95 of $ 3,17, afhankelijk van de beurskeursen. Daarnaast draagt Buffett altijd dezelfde pakken, rijdt hij in een oude auto en woont hij nog steeds in het huis dat hij in de jaren 50 kocht.

Exclusieve garderobes kosten veel geld. Daar kan mijn tienerdochter over meepraten. En hoewel de rich and famous hier niet echt op zouden hoeven te letten, zijn ze vaak zuiniger, omdat ze bewuster met geld omgaan. Misschien is dat de reden dat ze uiteindelijk zo rijk zijn geworden.

Een beperkte garderobe waaruit je steeds dezelfde sets pakt, scheelt gewoon ook heel wat geld aan het op orde houden, miskopen en kleding die je toch niet draagt.

Wat kun je hiervan leren?

De bespaarde tijd, stress, energie en geld lijken voor de minder gefortuneerden misschien maar triviaal. Voor iemand die een bedrijf leidt dat miljoenen of miljarden waard is, zijn deze factoren echter essentieel. Het gaat om focus.

Je kunt er wat voor je eigen zaken van leren: hou het simpel. Hoe meer onbelangrijke beslissingen je uit je dagelijks leven kunt bannen, hoe meer energie je overhoudt voor de beslissingen die ertoe doen. Draag jij ook al vaak dezelfde kleren om deze reden?

Toch vraag ik me nog wel één ding af: komen vrouwen hier ook mee weg, of is dit typisch iets voor mannen? Als je hier een mening over hebt, laat dan een reactie achter.

Bronnen: New York Times, workopolis.com, holded.com, quora.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties