Bijgewerkt op 20 januari 2023
Onlangs onthulde de grote baas van Apple – Steve Jobs – tijdens een van zijn befaamde Keynote-presentaties de iPhone 4. In de aanloop naar de officiële verkoopdatum aan het eind van deze maand (juni 2010) raakten de bestelsystemen al overbelast. Op voorhand zijn er al meer dan 600.000 nieuwe iPhones verkocht. Steve Jobs lijkt goud in handen te hebben en iedere marketeer likt z’n vingers af bij de aanpak van Apple.
Het geheim van Apple heeft alles te maken met presentatie. Al meer dan 3 decennia lang lanceert Apple nieuwe producten als een uiting van kunst. Steve Jobs weet maar al te goed dat hij geen producten verkoopt, maar een belevenis. Dat producten van concurrenten vaak technisch geavanceerder zijn, doet niet ter zake. Als iemand weet hoe hij zijn concurrent irrelevant moet maken, dan is de voorman van Apple het wel.
5 ingrediënten voor de perfecte presentatie
Het goede nieuws is dat communicatiedeskundigen een uitgebreide analyse van de presentatietechnieken van de beste man hebben weten te maken. Alles heeft te maken met vijf basisingrediënten, die je prima kunt kopiëren voor jouw business. Bestudeer de onderstaande presentatietips en binnenkort maak jij net zo’n verpletterende indruk als Steve Jobs!
1. Een tagline als een huis
Steve Jobs bedenkt voor elk nieuw product één regel die hij overal terug laat komen en die staat als een huis. Voor de introductie van de MacBook Air was dat bijvoorbeeld: ‘de dunste laptop ter wereld’. Voor de presentatie van de iPhone 4 was de tagline ‘opnieuw wordt alles anders’. De iPad: ‘een magisch en revolutionair apparaat voor een ongelooflijke prijs’. Jobs weet heel goed dat als je wilt dat mensen iets onthouden, je één catchy regel moet gebruiken die je in alle communicatie terug laat komen. Als je de regel keer op keer herhaalt, wordt het een soort mantra en ga je er als consument ook echt in geloven.
2. Een slechterik
Ieder goed verhaal heeft een ‘bad guy’ nodig. Bij Apple is het duidelijk wie de slechterik is: voorheen Microsoft en nu Google. Apple geeft de voorzet via teksten op z’n website en tv-commercials. De Apple-aanhang neemt het idee van een gezamenlijke vijand klakkeloos over. Een geniale zet, want je klanten worden zo ambassadeurs voor je merk.
3. Het visuele aspect
De gemiddelde PowerPoint-dia bevat 40 woorden. Steve Jobs gebruikt in veel gevallen slechts een handvol woorden. En bij voorkeur zelf slechts 1 of 2 per dia. Hetzelfde principe dat Apple toepast op zijn producten (het weghalen van overbodige ‘ballast’), past Jobs ook toe op zijn presentaties. Het resultaat: meer nadruk op de sterke woorden die er wel staan en een enorme visuele impact van de foto of afbeelding.
4. Een demonstratie
Mensen zijn snel verveeld. Zeker tijdens presentaties. Jobs wijdt daarom nooit ellenlang uit over features of achtergronden. Na enkele minuten demonstreert hij de ‘magie’ achter zijn nieuwste aanwinst. Zo liet Jobs tijdens de presentatie van de iPhone 4 al snel een demonstratie van het nieuwe, verbeterde scherm aan de hand van een aantal foto’s zien.
5. Een ‘holy smokes’-moment
Iedere presentatie bevat steevast een onderdeel waar iedereen de volgende dag over praat. Carmine Gallo, de schrijver die de presentaties van Steve Jobs nauwgezet heeft bestudeerd, noemt dit het ‘holy smokes’-moment. Terwijl een ‘gewone’ spreker misschien het nieuwe product laat zien en dan wat over de achtergrond vertelt, bouwt Jobs zijn presentatie op als een spannende film.
In de beroemde Keynote-presentatie waarin hij de komst van de revolutionaire eerste iPhone aankondigde, bracht hij het als volgt: ‘Vandaag heb ik 3 revolutionaire producten die ik u wil laten zien. Een iPod met een breedbeeldscherm, een fantastische mobiele telefoon en een internetapparaat.’ Hij herhaalde zijn boodschap diverse keren. Totdat hij uiteindelijk zei: ‘Snapt u het? Ik heb het hier niet over 3 afzonderlijke apparaten. Ze zitten alledrie in 1 apparaat en we noemen het de iPhone.’
Leer van Steve Jobs
Uiteindelijk gaat het om het verkopen van dromen en Steve Jobs weet precies hoe hij deze technieken moet aanwenden om de zaal mee te krijgen. Passie, emotie en enthousiasme gaan hand in hand met zakelijk succes. Als je dit uitstraalt, wordt ook jouw merk betekenisvol en bijzonder voor zijn doelgroepen.
Bron: The Presentation Secrets of Steve Jobs: How to Be Insanely Great in Front of Any Audience (door Carmine Gallo), beeld: YouTube.