Web Analytics

Review: content checken op originaliteit met Originality.ai

Met de hoge vlucht die diverse AI-tools hebben genomen, lijkt het schrijven van een goed artikel nog slechts een peulenschil. Je voert wat zoekwoorden in, geeft een summiere briefing en het aantal woorden op en de AI doet de rest. Als je niet voor content geschreven door mensen wilt betalen, is dit misschien een oplossing. Maar als je zelf content van copywriters en tekstschrijvers inkoopt, dan wil je zeker weten dat deze 100% menselijk is. Of in ieder geval dat de content niet voor 100% op artificiële wijze tot stand is gekomen.

AI inzetten om AI te detecteren

Gelukkig is er ook weer AI om al die AI-gegenereerde content op te sporen. Een van die tools is Orginality.ai, dat een nauwkeurigheid van 99% in het opsporen van content geschreven door schrijfrobots belooft.

Laten we er eens induiken om te zien of en hoe het werkt!

De homepage van Originality.ai

Dit zegt Maddie Lambert, directeur verkoop en marketing van Originality.ai er zelf over (de vertaling naar het Nederlands is door mij. met wat hulp van Google Translate):

Onze AI-detector is veruit de nauwkeurigste AI-detector ter wereld met een nauwkeurigheid van 99% voor GPT-4.

We presteren beter dan alle andere alternatieve detectietools op de nieuwste en meest uitdagende NLP-modellen.

Hoewel iedereen deze tool kan gebruiken, zal hij vooral nuttig zijn voor uitgevers, contentbureaus en tekstschrijvers.

Originality.ai biedt van alle tools de meest nauwkeurige AI-detectiescore, maar je moet oppassen hier harde conclusies aan te verbinden. Valse positieven (hoewel laag) zullen nooit NUL bereiken.

Als je bijvoorbeeld een schrijver hebt die content indient die 9/10 keer goed scoort op originaliteit en vervolgens één keer wordt gemarkeerd met AI-gegenereerde content, dan moet dit als een vals-positief worden behandeld.

Als een schrijver daarentegen content indient die voortdurend wordt gemarkeerd als door AI gegenereerd, dan is dat waarschijnlijk ook het geval.

Wij willen schrijvers steunen! We begrijpen uit de eerste hand hoe vervelend het is en hoe pijnlijk het is om beschuldigd te worden van bedrog, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is!

We begrijpen ook waarom nauwkeurige AI-detectie de sleutel is voor het handhaven van hoge industrienormen die onderscheid kunnen maken tussen het werk van mensen en kunstmatige intelligentie.

Zonder AI-detectietools concurreer je als goedwillende schrijver straks met alles en iedereen!

In het bovenstaande verhaal benadrukt de directeur dus dat de tool er is om goedwillende schrijvers te steunen, niet om mensen ten onrechte aan de AI-schandpaal te nagelen. Dat lijkt me een goed uitgangspunt.

Over Originality.ai

Originality.ai checkt niet alleen op de kunstmatigheid van de tekst, maar doet tegelijkertijd een plagiaatcheck. Als de tekst in de een of andere vorm al op internet staat, dan weet de slimme software ‘m te vinden.

Het spreekt voor zich dat je als eigenaar van een website liever niet wilt dat overduidelijk door AI gegenereerde content online komt te staan. Of nog erger: dat je straks van plagiaat wordt beschuldigd.

Hoewel Google op zich niet tegen het gebruik van AI als hulpmiddel is – ze komen zelf met Bard dat ook artikelen kan schrijven – kun je op je klompen aanvoelen dat de lat de komende tijd hoger zal komen te liggen. Zeker voor onderwerpen die bij voorkeur door gekwalificeerde mensen geschreven zouden moeten zijn.

John Mueller van Google verwoordt het zo: “Using automation – including AI – to generatie content with the primary purpose of manipulating ranking in search results is a violation of spam policies.

Kortom: een artikel dat geschreven is door een mens, met wat hulp van AI is oké. Sportuitslagen, weerberichten en transcripties komen tenslotte ook op die manier tot stand.

Een artikel dat (bijna) volledig door AI is geschreven, met wat aanpassingen door een mens is niet oké. Als afnemer van content, aangeleverd door bijvoorbeeld freelancers, wil je zeker weten dat je aan de goede kant zit. Dan kan een tool als Originality.ai een uitkomst zijn.

Hoe werkt het?

Net als generatieve AI artikelen schrijft, gebruikt Originality.ai kunstmatige intelligentie die leert te voorspellen of content door AI geschreven is of origineel is. De AI van deze software is voorzien van miljoenen stukjes data van zowel originele teksten als AI-teksten.

Met elke invoer leert het systeem bij om het verschil tussen menselijke en robotteksten te zien. Na elke trainingssessie wordt een grote testdataset gebruikt om te evalueren of het nieuwe model een verbetering is of niet.

Proef op de som

Hoe Originality.ai het ook heeft opgezet, alleen het resultaat telt uiteindelijk. Laten we daarom eens de proef op de som nemen. Ik heb hier een tekst die voor 100% door ChatGPT is geschreven.

Laten we nu eens een tekst nemen die door Google Bard is geschreven. Hoewel de tekst met vlag en wimpel door de plagiaatcheck komt, ontsnapt hij niet aan het harde oordeel van Originality.ai: 100% AI-content.

Hoe zit het met ChatGPT vraag je je misschien af? Ik liet de chatbot een artikel over plagiaat schrijven met een simpele prompt.

Maar wat nu als we het een en ander in de AI-tekst gaan aanpassen? Ik heb de door AI gegenereerde tekst genomen en het intro en het outro aangepast. Toen ik de tekst nog eens door de software haalde, krijg ik nog steeds een 100% AI-score. Zou het systeem gewoon erg scherp afgesteld staan en teksten met weinig inhoud sowieso als ‘kunstmatig’ betitelen?

Bij wijze van proef neem ik een bestaand artikeltje van minder dan 400 woorden op mijn site, kopieer de tekst en plak die in de tool. Maar ook dit artikel wordt door de tool keihard als AI-content beoordeeld.

Dit korte, maar wel zelfgeschreven artikel, kwam eveneens niet door de AI-check

Zouden korte teksten automatisch door de AI-mand vallen? Ik probeer een ander stukje onder de 400 woorden van mijn eigen site. Dit komt gelukkig door de ballotage.

Dit stuk, hoewel kort, werd als 100% origineel beschouwd – en dat is het ook

Ook een ander artikel kwam door de keuring van Originality.ai:

Hier haal ik een score van 99% op ‘originaliteit’

Maar bij dit, iets langere artikel, dat toch ook echt door een mens (namelijk mijzelf) geschreven is, was Originality.ai weer onverbiddelijk: 100% AI.

Dit artikel doorstond de AI-lakmoesproef niet

Tenslotte een artikel dat ik heb samengesteld op basis van antwoorden op een vraag van mij in een Facebook-groep voor tekstschrijvers. Antwoorden die dus – mag ik aannemen – voor 100% door mensen zijn geschreven. Wat vond Originality.ai ervan?

Dit artikel, met antwoorden van gebruikers op mijn vraag, kreeg een 50/50-beoordeling

In welke talen werkt Originality.ai?

Originality.ai is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Engelse taal, maar biedt nu ook Multi-Language AI. En waarom ook niet? Het vertalen van teksten is tegenwoordig ook het werk van AI.

Je kunt de tekst scannen op het 1.4-model, het 2.0-model of het Multi Language-model. Deze laatste setting staat automatisch aan als je een tekst in het Nederlands (of een andere taal dan het Engels) wilt scannen.

Volgens Originality.ai is de tool in andere talen dan het Engels 95% accuraat.

Prijsstelling Originality.ai

Als je Originality.ai wilt proberen, kun je dat zowel tegen een vaste prijs van 30 dollar voor 3.000 credits doen, als een abonnement van $ 14,95 per maand nemen (voor 2.000 credits p/m).

Bij beide keuzes krijg je een AI-scan, plagiaatscan en leesbaarheidsscan. Maar bij het maandabonnement krijg je meer gemak, doordat je ook bestanden kunt uploaden en url’s kunt laten scannen. Ook heb je toegang tot de API, zodat je de tool in andere software kunt verwerken.

Met 1 credit kun je 100 woorden laten scannen. De eerste 50 credits krijg je gratis als je de Chrome Extension installeert.

Conclusie

Originality.ai is een tool die gemakkelijk werkt en waarmee door AI gegenereerde content snel door de mand valt. Je moet wel ernstig rekening houden met vals-positieve uitslagen, zoals je aan de bevindingen hierboven kunt zien.

Ook voor deze toepassingen van AI geldt natuurlijk: ze zijn volop in ontwikkeling en waarschijnlijk leren ze met elke beoordeling van nieuwe content bij. Interessant is om bij te houden hoe dit verder gaat, zeker als je met andere AI-tools zoals Undetectable AI je teksten ook weer met een ‘menselijk sausje’ kunt overgieten. Ja, we leven in interessante tijden!

Wat je ziet is dat content gemaakt door generatieve AI als ChatGPT en Google Bard snel gedetecteerd wordt, ook als je wat kleine aanpassingen maakt. De tool heeft meer moeite met door mensen geschreven teksten. Die worden nog weleens geheel of ten dele onterecht als door AI geschreven teksten beoordeeld.

Het is voor nu aan te raden om eerst te testen hoe deze tool voor jouw (soort) content uitpakt. Ik kan me zo voorstellen dat veelgebezigde onderwerpen op internet, zoals datgene waarover ik in mijn blog schrijf (marketing, online tools, copywriting, ondernemen), vaker als gegenereerd door AI worden bestempeld dan andere onderwerpen.

Handig is dat de tool ook een plagiaatscanner en een leesbaarheidsscanner bevat. Al met al is een tarief van $ 14,95 niet veel om problemen met content te voorkomen. Maar het is natuurlijk wel weer een abonnementje boven op al die andere, waarvan we er toch al zoveel hebben. Daarom is het mooi dat je ook losse credits kunt kopen waarmee je een aantal artikelen door de AI-mangel kunt halen.

Wil je Originality.ai zelf proberen? Check het hier.

Beelden: Google Bard, ChatGPT en Originality.ai.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties