Web Analytics

7 eenvoudige manieren om meer reacties op je blogs te krijgen

Bijgewerkt op 11 november 2020

Als eerste willen we allemaal graag bezoekers op onze websites en blogs. Daarna willen we graag interactiviteit: abonnees, kopers, downloaders… In de meeste gevallen gaat het bij blogs dan om reacties. Logisch, er zijn weinig dingen zo frusterend als bloggen om reacties uit te lokken en die vervolgens nooit te krijgen. Maar het kan anders!

Toegegeven: zelf moet ik nog hard aan het werk. Maar goed, ik ben dan eigenlijk ook pas sinds het begin van dit jaar echt actief met bloggen op www.doyoucopy.nl.

Bezoekers moeten mijn bedrijfsblog nog steeds een beetje zien te vinden, hoewel het sinds ik heb besloten frequenter artikelen te plaatsen, de goede kant op gaat (daarover praat ik je in een later blogje nog bij). Behalve voor mijn Doyoucopy-blog schrijf ik natuurlijk ook artikelen voor andere blogs, waarop inmiddels wel goed wordt gereageerd.

En uiteindelijk is dat ook wat bijna iedere blogger (of je nou een hobbyblogger of een corporate blogger bent) wil: meer reacties. Reacties zijn jouw kans op feedback.

  • Wat vinden mensen van jouw artikelen?
  • Voeg je echt waarde toe?
  • Bouw je reputatie op?
  • Wat missen ze misschien nog op je website?

Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om meer reacties uit te lokken. Ik geef je er 6 in het onderstaande lijstje.

1. Schrijf waardevolle content

Vraag jezelf af: zou ik zelf een reactie achterlaten als ik dit las? Vraagt het om commentaar? Als het niet relevant genoeg is, lokt het geen reacties uit. Als het goed doordacht en makkelijk te begrijpen is, zullen mensen reageren.

2. Wees controversieel

Je hoeft niet steeds diplomatiek of politiek correct te zijn op je blog. Kies een kant, wees een beetje controversieel. Er zullen mensen zijn die er anders over denken en die zullen reageren. Waarop jij vervolgens weer een reactie geeft, en voor je het weet regent het reacties op je blog.

Natuurlijk moet je wel oppassen dat je niet controversieel doet om het controversieel zijn. Maar als je ergens écht een eigen mening over hebt: ga ervoor. Vooral als die mening afwijkt van het gangbare, kun je weleens goud in handen hebben.

3. Kruip uit die schulp

Kijk naar welke blogs bij jouw blog passen. Jouw collega-bloggers. Geef daar reacties en laat je internetadres achter. Vraag de lezers op het andere blog niet om jouw website te bezoeken, maar geef gewoon een goed inhoudelijk commentaar. Als je echt iets aan de discussie toevoegt, zullen ze je weten te vinden.

4. Stel een vraag

Dit is misschien wel de makkelijkste manier om reacties te krijgen. Stel gewoon een vraag aan het eind van je blogpost. Als je mijn andere blogs goed hebt gelezen, zie je dat ik dit principe vaak in mijn artikelen toepas.

5. Laat ruimte voor discussie

Zorg voor incomplete artikelen. Soms is een blogpost gewoon té perfect. Helemaal dichtgetimmerd. Geen speld tussen te krijgen. Dat is jammer, want dan voelt niemand zich geroepen om te reageren. Zorg ervoor dat je artikelen niet helemaal af zijn. Dat het ergens wringt. Dat er ruimte is voor aanvulling. Je kunt je bezoekers dan letterlijk om hulp vragen bij het voltooien van je blogposts met een open einde.

6. Maak het gemakkelijk

We kennen het allemaal. Soms moet je gewoon te veel informatie invullen om een reactie te kunnen geven. Anti-spamcodes, persoonlijke gegevens. Hoe meer je vraagt, hoe minder reacties: logisch.

Het kan handig zijn om een populair discussiesysteem als Disqus te installeren. Maar ook de standaardfunctionaliteit van WordPress voldoet prima. Hou in gedachten dat je zo min mogelijk drempels opwerpt. Ga maar na: wanneer neem je zelf de moeite om te reageren op artikelen?

7. Wees een actieve blogger

In de inleiding bij dit artikel kon je het al lezen. Alleen als je actief met bloggen aan de slag gaat (dagelijks, wekelijks, misschien zelfs maandelijks maar dan wel écht heel goed), kun je reactie verwachten. Eerst moet je dus actief aandacht aan je blogritme besteden.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd. Wat heb jij al gedaan om meer reacties op jouw blogs te krijgen? (En laat vooral een reactie achter!)

Geïnspireerd op een artikel op goinswriter.com. Beeld: miss miah (Flickr).

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties