Bijgewerkt op 10 november 2020
Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een kort verhaal. Een kort verhaal voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, op basis van een idee van leerlingen zelf. Naast mij zijn 41 andere schrijvers benaderd, die allemaal een verhaal in zullen leveren, ook naar aanleiding van een door leerlingen bedacht verhaalidee.
Kunstenaars illustreren daarna alle verhalen, waarna ze gebundeld worden in een boek. De bundel met kinderverhalen zal in het najaar verschijnen.
Een erg leuk initiatief van de Lions Club Venlo, waaraan ik graag mijn belangeloze medewerking verleen. Net als vorig jaar, toen dit project als pilotproject op een iets kleinere schaal plaatsvond.
Het is niet makkelijk om een kort verhaal te schrijven
Zeker niet een kort verhaal voor kinderen. Maar het is geweldig om te doen én je kunt er veel van leren.
Ook als copywriter of tekstschrijver, die normaal gesproken (commerciële) teksten voor opdrachtgevers schrijft.
Ik geef je hieronder 5 dingen die je kunt leren van het schrijven van een kort verhaal voor kinderen.
1. Een harde deadline
Er is een harde deadline voor het verhaal, omdat anderen er straks mee verder moeten. Als copywriter of tekstschrijver is het belangrijk dat je goed met deadlines om kunt gaan. Dat betekent: op tijd beginnen.
Want hoewel er al een idee ligt voor een verhaal, is er natuurlijk nog lang geen verhaal. Zelfs als je weet wat je op moet schrijven, dan nog moet je er rekening mee houden dat je daarna alleen nog maar een eerste versie hebt.
Het herschrijven kost je zeker ook nog een paar dagen, als het meezit. Daar ben ik nu mee bezig en ik heb goede hoop dat ik het voor het eind van de maand af heb!
2. Binnen het woordenaantal blijven
Bij een project als dit is het belangrijk dat iedereen zich aan een maximaal woordenaantal houdt. Voor het kinderverhaal mogen de schrijvers niet meer dan 2.500 woorden aanleveren. Mijn eerste versie was ruim over de 3.100 woorden. Dat betekent dat ik zo’n 20% moet schrappen (ik zit nu op ongeveer 2.700, het komt in de buurt!).
Het dwingt je om elke zin op een weegschaaltje te leggen en alle overbodige woorden en scènes te schrappen. Iets wat je in je dagelijkse copywriting-praktijk goed kunt gebruiken!
3. Je verdiepen in de personages
Ik zei het al in mijn blogartikel van vorige week. In een verhaal voor kinderen is het nóg belangrijker dat je in de huid kruipt van je personages. De wereld van kinderen is chaotisch, vol van indrukken. Ze handelen veel impulsiever dan volwassenen en maken ook vaker foute beslissingen. En ze kunnen met dingen zitten waarover volwassenen hun schouders zullen ophalen.
Het dwingt je om anders te kijken, een belangrijke eigenschap voor copywriters. Hoe doe je dat? Je moet door de ogen van je personages kunnen kijken. Het helpt als je je nog kind kunt voelen. Of als je zelf kinderen hebt.
4. Taalgebruik voor kinderen
Een kort verhaal voor kinderen schrijven, betekent dat je rekening moet houden met je taalgebruik. Je zinnen moeten niet te lang worden. Je moet niet te veel moeilijke woorden gebruiken.
Je verhaal moet helder en begrijpelijk zijn. Eigenlijk dus zoals je alle teksten zou moeten schrijven. Voor kinderen schrijven dwingt je om je teksten niet onnodig ingewikkeld te maken.
5. Een kort verhaal is binnen een paar bladzijden voorbij
Verhaal, personages, spanning, moraal… Alles komt in compacte vorm samen in een kort verhaal, waardoor elk woord moet bijdragen aan de plot of aan de karakterontwikkeling, nog veel meer dan bij verhaal van romanlengte.
Niet alleen moet je ervoor zorgen dat het lukt binnen het aantal gegeven woorden, je moet ook nog eens een compleet verhaal met een begin, een middenstuk en een einde in de beschikbare ruimte zien te persen. Het schrijven van een kort verhaal dwingt je om gefocust te blijven en niet af te dwalen van je doel.
Nu ga ik verder met het nog wat verder inkorten en verbeteren van mijn verhaal. Te zijner tijd kom er erop terug op mijn Doyoucopy-blog of op mijn schrijfblog op edwardhendriks.nl.
Heb jij weleens een kort verhaal voor kinderen geschreven? En wat heb jij ervan geleerd?
Foto: Pixabay.