Web Analytics

Creatief schrijven: een gouden tip

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Als je goed wilt leren schrijven, moet je meters maken. Of eigenlijk kilometers maken. Creatief schrijven is niet iets wat je uit een boekje kunt leren. Natuurlijk, je leest er tips over op blogs zoals dit en in de vele boeken die volgeschreven zijn met schrijftips. Maar uiteindelijk moet je vooral doen. En weten wanneer je juist op moet houden. Want vaak krijg je nog het meeste inspiratie door je níet met schrijven bezig te houden.

Schrijven begint vóór het schrijven

Het meest creatieve gedeelte van het schrijfproces is al achter de rug als ik mijn toetsenbord erbij pak. In mijn hoofd heb ik een idee hoe ik het artikel, hoofdstuk of verhaal ga openen en ga structureren. Ik heb de scène in gedachten al de revue laten passeren. Ik zie de personages voor me. En ik weet misschien hoe het af zal lopen. Ik heb de punchline of de grap al bedacht. Creatief schrijven doe je dan vooral ook wanneer je niet schrijft.

Creatief schrijven, weg van het toetsenbord

Je ligt in bed, je staat onder de douche, je zit in het café, je bent aan het eten, je maakt een wandeling na de lunch, je leest een boek, je zit in de auto. Alles werkt eigenlijk. Behalve tv-kijken. Tv-kijken zorgt ervoor dat er via een externe bron een beeld in je hoofd wordt gepland en schakelt je creativiteit uit. Probeer tv-kijken dan ook te beperken, als je op creatieve ideeën wilt komen. Geloof je me niet? Kijk dan maar eens naar kinderen die tv aan het kijken zijn. Het is maar een tip.

Laat je bloed stromen

Overal kun je je bezighouden met creatief schrijven, dat is het mooie. Het werkt nog beter als je bloed gaat stromen. Dat is ook de reden waarom wandelen of fietsen (of zelfs onder de douche staan) zo goed werkt. Niet alleen om na te denken, maar ook om dingen te leren. Niet voor niets wordt er steeds meer geëxperimenteerd met bewegen in de klas.

Steeds als ik vastzit in een verhaal, in een artikel, in een willekeurige tekst, zorg ik ervoor dat ik wegga achter de computer. Ik ga wat anders doen, bij voorkeur naar buiten. Negen van de tien keer kan ik verder als ik weer terugkom.

Stop als je te moe bent

Uitgerust zijn als je wilt schrijven helpt ook. Probeer jezelf niet te forceren tot creativiteit wanneer je moe bent of vastzit in je schrijfwerk. Gewoon stoppen, uitrusten of iets anders doen en het later weer proberen. Toegegeven: het wordt moeilijker als je tegen een deadline aan zit. Maar toch: juist dan kan het een oplossing even afstand te nemen.

Heb je meer tips nodig? Lees dan dit artikel over hoe je jouw creatieve brein op gang kunt helpen.

Hoe bereid jij je voor op creatief schrijven? En wat is jouw gouden tip om inspiratie op te doen?

Foto: Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties