Web Analytics

7 tips om jouw video te laten scoren op YouTube

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Iedereen weet inmiddels wel dat YouTube een belangrijke bron van verkeer naar je website kan vormen. De term ‘meestgebruikte zoekmachine na Google’ heb je vast al eens voorbij horen komen. Maar hoe zit dat nou precies met YouTube? Hoe zorg je ervoor dat jouw filmpje bekeken wordt en vervolgens zorgt voor verkeer (en daarmee omzet!) naar je website?

Tips om te scoren op YouTube

Net zoals bij je website in Google komt het allemaal neer om je video in YouTube te laten ranken. Precies, jouw video moet beter scoren dan de gemiddelde video die over hetzelfde onderwerp gaat. Natuurlijk doe je in eerste instantie heel erg je best op je video. Een leuke, mooie of humoristische video die mensen graag bekijken. Instructievideo’s en grappen doen het goed op YouTube. Zorg voor actuele onderwerpen en breng die met een eigen stijl of een eigen invalshoek.

Op zoek naar onderwerp-ideeën voor jouw YouTube-kanaal? Bekijk mijn artikel over hoe je op leuke YouTube-onderwerpen komt.

Wil je iets promoten? Prima, maar zorg ervoor dat jouw video geen platte commercial is, en dat jouw potentiële publiek daadwerkelijk iets heeft om naar te kijken. Een slideshow van je saaiste product begeleid door ‘muzak’ is dat over het algemeen niet.

Optimaliseren voor YouTube

Heb je een goed en leuk filmpje, dan komt het dus aan op optimaliseren voor YouTube. Wat is belangrijk voor de tweede zoekmachine na Google? Welnu, het volgende laat jouw video ranken:

 • Zoekwoorden in de titel van je video
 • Zoekwoorden in de labels en omschrijving
 • Zoekwoorden in links en ondertitels
 • Aantal keer dat je filmpje is bekeken (inderdaad, hoe vaker je filmpje wordt bekeken, hoe beter je ranking)
 • Aantal ‘likes’ (duimpjes omhoog)
 • De tijd dat je video wordt bekeken (zijn ze na 10 seconden weg of kijken ze het hele filmpje af)
 • Aantal reacties (filmpjes van evenementen waarbij veel mensen zijn geweest lokken veel reacties uit, alsmede ‘controversiële video’s’)
 • Aantal abonnees op jouw videokanaal
 • Aantal toevoegingen aan favorietenlijst
 • Tijd om de video te uploaden
 • De relevantie van je video ten opzicht van de andere video’s in je kanaal (goed scoren een heleboel filmpjes over hetzelfde onderwerp)
 • De kwaliteit van je video (HD geniet op het moment de voorkeur)
 • Backlinks van andere websites naar je video’s


Mijn filmpje van het choatische verkeer in Napels wist al meer dan 20.000 kijkers te trekken

7 tips om beter gevonden te worden op YouTube

Een hele lijst, waarbij je je misschien afvraagt wat je hier zelf aan kunt doen. Inderdaad, een heleboel elementen heb je niet direct in de hand, maar hangen ervan af of mensen jouw video leuk vinden. Toch is er veel wat je zelf kunt doen om je video zo goed mogelijk te presenteren. Helaas zie je maar al te vaak dat een filmpje even snel op YouTube wordt gegooid, zonder dat de moeite wordt genomen om alles goed in te vullen. Daar zit ‘m de crux:

 • Optimaliseer je titel, je labels (zoekwoorden) en de beschrijving van je video
 • Plaats je video in de goede categorie
 • Voeg zoekwoorden, belangrijke details en links naar jouw website toe aan de omschrijving
 • Zet je links bovenaan in het omschrijvingsveld
 • Gebruik je ondertitels bij je video? Verwerk hier dan ook de zoekwoorden in!
 • Vertelt je filmpje een verhaal? Voeg dan een korte synopsis toe aan het omschrijvingsveld
 • Geef het bronbestand een goede, omschrijvende naam waarin je zoekwoorden gebruikt. Dus niet 20121128.mpg!

Houd er verder rekening mee dat nieuwe video’s het beter doen in de zoekresultaten dan oude video’s. Laat het dus niet bij één of twee filmpjes, maar voeg steeds nieuwe toe! Een kanaal met veel video’s over hetzelfde onderwerp wordt door YouTube al snel als autoriteit bestempeld, wat je na verloop van tijd steeds meer kijkers oplevert. Promoot je video natuurlijk ook via je eigen kanalen op sociale media. Als je een tof filmpje hebt gemaakt, heb je een grote kans dat het gedeeld en geliket wordt!

Een voorbeeld uit de praktijk


Mijn filmpje met een vrij onbekend Italiaans nummer van David Bowie trok inmiddels meer dan 300.000 kijkers

Bovenstaand filmpje heeft me niet alleen veel kijkers opgeleverd, maar zorgt ook voor extra abonnees op mijn kanaal (in dit geval voor een Italië-website). Dit terwijl het een heel simpele video is. Een slideshow met muziek eronder en de tekst van het liedje.

Zo kan één succesvol filmpje ervoor zorgen dat je hele YouTube-kanaal ervan profiteert. Let er wel op dat je content (beeldmateriaal of muziek) van succesvolle artiesten niet altijd zomaar mag gebruiken.

Vind je dit allemaal te veel werk om zelf te doen, neem dan eens contact op met Doyoucopy. Mogelijk kan ik je helpen.

Update 21 mei 2015: een paar kleine aanpassingen gedaan. Verder zijn bovenstaande tips zijn nog steeds waardevol als je jouw video wilt laten scoren op YouTube. Heb je inspiratie nodig voor je YouTube-kanaal? Bekijk dan ook mijn nieuwe blogartikel over ‘YouTube-onderwerpen‘.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties