Web Analytics

YouTube-onderwerpen voor jouw kanaal

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Zoals ik al eerder heb aangegeven, is het af en toe goed om de statistieken van je website of blog erbij te pakken. Daarvan kun je veel leren. Bijvoorbeeld over wat je bezoekers interessante content vinden en wat ze blijkbaar niet zo boeit. Deze analyse kan ook weleens leiden tot verrassende inzichten. Zo blijkt dat ik hoognodig eens een blog moet schrijven over ‘onderwerpen voor YouTube’.

Ik heb meer dan drie jaar geleden al eens een artikel geschreven met ‘7 tips om jouw video te laten scoren op YouTube‘. Dit artikel staat steevast in de top drie van bestbezochte pagina’s. Toch denk ik niet dat mijn bezoekers hier vinden waar ze eigenlijk naar op zoek zijn. Nee, ze zijn op zoek naar YouTube-onderwerpen voor hun video’s.

Statistieken lezen

Via de webmasterhulpprogramma’s van Google (onlangs omgedoopt in Search Console) krijg je inzicht in de zoekwoorden waarmee jouw bezoekers je site vinden. Hierin vind ik de zoekwoordcombinaties ‘youtube onderwerpen’ en ‘onderwerpen voor youtube filmpjes’ terug. Duidelijke zoekopdrachten met een duidelijk doel. Mensen willen inspiratie om leuke YouTube-video’s op te kunnen nemen. Mijn artikel over YouTube gaat echter over hoe je jouw filmpjes beter naar voren kunt laten komen in de zoekmachine. Niet echt een goed zoekresultaat, als je kijkt naar de achterliggende zoekwoorden.

Gerelateerde content of niet?

Nu zou ik kunnen denken: ze zoeken het maar uit. Mijn blog gaat over marketing, reclame, copywriting en zoekmachineoptimalisatie. Niet over ideeën voor YouTube-video’s. Toch is het jammer om mensen die wel op mijn blog terechtkomen niet verder te kunnen helpen. En ook is inspiratie aan de hand van contentideeën eigenlijk best wel gerelateerd aan wat ik doe.

Zoektermen

Als jij jouw content analyseert aan de hand van je statistieken en Search Console van Google, kun je ook voor dergelijke vragen komen te staan. Zeker als je die gegevens combineert met cijfers uit de zoekwoordplanner van Google. Daarin kun je zien hoe vaak op een bepaalde zoekterm wordt gezocht en wat de concurrentie voor dat zoekwoord is. Deze tool is natuurlijk bedoeld voor adverteerders op Google AdWords, maar kan ook handig zijn bij jouw contentstrategie.

Geen concurrentie, wel vraag

Op de zoekterm ‘youtube onderwerpen’ blijkt best wat gezocht te worden (minstens vijfhonderd keer per maand), maar er is nauwelijks concurrentie. Vandaar ook dat mijn blogartikel dat daar eigenlijk helemaal niet over gaat, toch in de top drie op Google staat.

Tips voor YouTube-onderwerpen

Ik ben er eens wat verder over na gaan denken, en ik heb eigenlijk best wat tips als je op zoek bent naar onderwerpen voor YouTube. Wat ik namelijk op YouTube veel zie, dat zijn veel dezelfde kanalen met hetzelfde soort content. Veelal geïnspireerd op YouTube-helden, zoals Enzo Knol, Kwebbelkop en StukTV. Overal zien we filmpjes met dezelfde insteek: dagelijkse vlogs, challenges, pranks, gaming en reviews. Zucht. Het kán natuurlijk wel, maar je moet je bedenken: hoe zorg ik ervoor dat die van mij anders zijn dan al die andere?

Het begint bij een concept

Het is logisch dat je de echte YouTube-sterren bewondert, maar als je zelf ook YouTube-roem wilt, zul je dus je eigen keuzes moeten maken. Probeer niet te imiteren, maar een eigen concept te kiezen. Als je een overkoepelend concept hebt uitgedacht, kun je veel gerichter onderwerpen voor filmpjes gaan bedenken. En hoef je niet terug te vallen op uitgekauwde pranks, challenges en Minecraft-video’s, waarvan er al zoveel zijn. Of bedenk je in ieder geval pranks, challenges en blogs rond je eigen thema. Vanuit een nieuwe invalshoek. Als je een populair kanaal wilt, bedenk je je eigen YouTube-onderwerpen.

Geen focus

Wat gaat er vaak mis? Het ontbreekt dus regelmatig aan focus. Je begint een YouTube-kanaal en zet er een paar video’s op, zonder er van tevoren goed over na te denken. Ik moet toegeven: dat deed ik tot voor kort ook met mijn eigen YouTube-kanaal. Als ik eens een keer een leuk filmpje had gemaakt, dan zette ik dat erop. Op zich is daar ook niks mis mee, maar als je meer abonnees en meer kijkers wilt, dan moet je wél iets doen.

Hoe dan wel?

Begin bijvoorbeeld een kanaal over een specifiek onderwerp. Als ik voor Doyoucopy nu een YouTube-kanaal zou moeten opzetten (en misschien zou ik dat wel moeten doen), dan kan ik voor de onderwerpen putten uit een hele serie blogs over communicatie, copy en marketing. Misschien heb jij zelf ook wel een blog? Deze blogs kun je zonder al te veel moeite overzetten in video’s. Begin gewoon met praten voor de webcam en monteer tussen jouw pratende hoofd af en toe andere filmpjes of foto’s voor wat extra dynamiek.

YouTube-onderwerpen: begin bij je hobby’s

Heb je misschien een hobby? Karpervissen, cavia’s, stoepkrijten? Het kan eigenlijk alles zijn, maar beter is het als er nog niet al te veel video’s over te vinden zijn. Die ga jij dan namelijk maken. Over het onderwerp cavia’s alleen al kun je veel filmpjes maken. Laat bijvoorbeeld zien hoe je naar de winkel gaat en er caviavoer koopt. Film je bezoek aan de dierenarts. En laat zien wat voor cadeautjes je cavia’s voor Sinterklaas hebben gekregen. In de zomer kun je dan laten zien hoe je cavia’s buiten in de ren rondlopen. Of hoe je ervoor zorgt dat ze het niet te warm krijgen bij temperaturen boven de dertig graden.

Het overkoepelende thema

Snap je het al? Als je vooraf één onderwerp kiest waarover je heel veel weet, hoef je niet steeds op zoek te gaan naar nieuwe ideeën voor video’s. Maak gewoon steeds een nieuw filmpje binnen jouw thema en ga ervan uit dat je kijkers er alles over willen weten. Zoals ik in mijn eerdere blog over YouTube al schreef: bedenk dat nieuwe video’s beter scoren in de zoekresultaten dan oude video’s. Voeg steeds nieuw materiaal toe en binnen de kortste keren staat jouw kanaal propvol interessante video’s, die ook nog eens focus hebben op één thema. Je kunt je misschien voorstellen dat YouTube jou dan gaat beschouwen als een autoriteit op het gebied van jouw onderwerp. Dat blijkt ook uit de groei van het aantal kijkers en het aantal abonnees op jouw kanaal!

Populaire YouTube-formats

Nu dus alleen nog bedenken wat het thema wordt voor jouw kanaal. Logisch dat je dit thema ook zelf leuk moet vinden. En dat je er makkelijk materiaal voor kunt maken. Hierbij kun je ook rekening houden met wat goed scoort. Op YouTube zijn dat instructievideo’s, lifehacks en onderwerpen als wetenschap. Ook lijstjes scoren nog altijd goed, net als bij gewone blogartikelen.

Hieronder heb ik een lijstje met algemene onderwerpen voor YouTube-video’s, die je mogelijk goed op jouw overkoepelende thema toe kunt passen.

Informatievideo’s
In deze video’s geef je informatie over een bepaald onderwerp waar je veel vanaf weet.

Interviews
Vraaggesprekken zijn een goede methode om op jouw video’s toe te passen. Omdat je jouw video’s er levendig mee maakt. Als je zelf een goed verhaal te vertellen hebt, kun je ook anderen vragen om jou te interviewen.

How-to’s (instructievideo’s)
In deze filmpjes laat je jouw publiek zien hoe je iets moeten doen. Als jij alles over jouw hobby weet, heb je waarschijnlijk interessante kennis die je over kunt dragen! Dit soort video’s doen het goed op YouTube.

Testimonials
Testimonials zijn video’s waarop jouw klanten vertellen over hun ervaringen met jouw bedrijf. Of natuurlijk over jou en je YouTube-kanaal. Omdat je niet zelf vertelt hoe goed je bent, maar dit aan anderen overlaat, worden jouw video’s geloofwaardiger.

Reviews
Ja, er zijn al heel veel reviewvideo’s op YouTube. Daarom moet je dit alleen doen als je echt iets toe te voegen hebt. Reviews over jouw specifieke thema waar jij veel vanaf weet, bijvoorbeeld. Of bedenkt iets waarmee je jouw reviews interessanter maakt. Misschien ga jij wel oude spullen in plaats van nieuwe recenseren?

Live-uitzendingen of verslagen van recente gebeurtenissen
Video’s van evenementen waar veel mensen bij waren, doen het goed op YouTube. Als je al wat meer ervaring met YouTube hebt, kun je ook live gaan uitzenden. Bijvoorbeeld vanaf een festival.

Promoties
Video’s kunnen het goed doen als promotie-instrument. Je hebt bijvoorbeeld met jouw bedrijf iets gratis weg te geven en je vertelt erover in jouw video. Natuurlijk moet je wel testen wat voor jou werkt en wat niet. En ook moet je al wat abonnees hebben of je video op andere sociale kanalen kunnen promoten.

Pas bovenstaande kennis toe op jouw thema. Misschien kun je jouw publiek alles vertellen over hoe je een goede karpervisser wordt, hoe je cavia’s verzorgt zodat ze gelukkig worden of over hoe je een kei in stoepkrijten wordt!

Concrete ideeën nodig? Bekijk dan ook mijn lijst met 69 ideeën voor YouTube-video’s!

Kom je al op ideeën voor YouTube-video’s? Laat het me weten waar je verder nog tegenaan loopt. En wat jouw kanaal is. Ik ben benieuwd naar je reactie.

Beeld: Rego Korosi (Flickr).

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties