Web Analytics

Speciale tekens: zo haal je ze uit je toetsenbord

Geen schrijver kan eromheen. Af en toe heb je speciale tekens nodig. Van een simpel accentstreepje tot een vinkje en van een cedille tot een copyright-teken. Maar waar vind je ze ook alweer op je toetsenbord? En hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk tijd verliest? Vandaag een heel praktisch ingestoken blogartikel over speciale tekens voor je teksten.

Speciale tekens voor Windows en Mac

Hoe je de speciale tekens tevoorschijn tovert, hangt af van het besturingssysteem waarmee je werkt.

Het snelst kun je verder als je de sneltoetsen voor speciale karakters kunt onthouden. In dit artikel schotel ik je de sneltoetsen voor die je bijna in elke tekst van enige lengte nodig hebt.

Zowel voor Windows als voor Mac zet ik uiteen hoe je speciale tekens uit je toetsenbord haalt.

Veel sneltoetsen maken gebruik van Alt op Windows en Option op Mac voor speciale tekens.

Voor de Mac is er meestal nog een simpelere methode om speciale tekens op letters te krijgen en dat is door de toets simpelweg iets langer ingedrukt te houden en dan het cijfer te kiezen bij de suggesties die je op je scherm zit. Dit werkt ook op de iPad en iPhone.

Laten we snel gaan kijken!

Trema op de a/e/i/o/u

Windows
Een trema (of Umlaut op z’n Duits) op een klinker krijg je door op Shift + ” (dubbele aanhalingstekens) te drukken, gevolgd door de benodigde klinker. Dit werkt ook met i, o en u.

Wil je een trema op een klinker krijgen, dan kun je ook een combinatie van de Alt-toets met een code te typen. De meestvoorkomende is Alt + 137 voor de ë.

Mac
Op Apple-computers krijg je de trema op de a/e door op Option + u te drukken, gevolgd door de benodigde klinker: Option + u, a of Option + u, e.

Accent aigu / accentstreepje vooruit

Windows
Heb je een accent aigu (é) nodig op je Windows-computer? Druk dan op het enkele aanhalingsteken plus de letter (‘ + e/a of een andere letter) om het gewenste teken te maken (é/á).

Met Alt-codes kan het ook: Alt + 130 = é.

Mac
Accent aigu krijg je op de Mac door Option + e gevolgd door de letter waar het streepje op moet komen. Option + e, e of Option + e, a.

Accent grave / accentstreepje achteruit

Windows
Druk op ` (dit teken zit boven de Tab-toets) gevolgd door de letter (e/a of een andere letter) om het gewenste teken te maken (è/à).`

Met Alt-codes kan het ook: Alt + 138 = è.

Mac
Op de Mac typ je de combinatie Option + ` (` zit boven CTRL), gevolgd door de letter om het gewenste teken te krijgen.

Cedille

Windows
Een c met cedille typ je door Alt + 135 te typen voor de kleine ç. Met Alt + 0199 krijg je de hoofdletter Ç.

Als alternatief kun je ook Alt-Gr plus , (komma) drukken of enkel aanhalingsteken plus de kleine c typen (‘ + c).

Mac
Op de Mac is het genoeg om Option + c te typen voor een c-cedille. Moet het een hoofdletter zijn, dan typ je Option + Shift + c.

via GIPHY

Accent circumflex (dakje)

Gebruik je het dakje ook alleen voor het woord enquête? Dan is het steeds weer even zoeken hoe je dit teken op de e krijgt.

Windows
Typ Alt + 136.

Mac
Type Option + i, e.

Vinkje in je tekst √

Een vinkje in je tekst (√), in het Engels ook wel de checkmark genoemd, hoe krijg je dat?

Windows
Op een Windows-pc moet je met numlock geactiveerd Alt + 10003 typen en vervolgens op de spatiebalk drukken (✓) Als je Alt + 10004 typt, krijg je een vetter vinkje: (✔).

Mac
Op de Mac zet je snel een vinkje in Word (of in een andere tekstverwerker) door op Option + v te drukken.

Moet het een opvallender vinkje zijn? Gebruik dan een emoji. Hiervoor ga ik eigenlijk altijd naar Emojipedia, zoek ik op ‘checkmark’ en kopieer ik het vinkje. Bijvoorbeeld de ‘checkmark button’ (✅)die een SEO-titel of SEO-omschrijving extra op kan doen vallen.

Een halfje (½)

Soms wil je ½ typen in plaats van 0,5.

Windows
In Windows typ je Alt + 0189 op je numerieke toetsenbord. Alt + 0188 is trouwens de snelcode voor ¼.

Mac
Op de Mac is dit wat lastiger. Het beste kun je kiezen voor CMD + CTRL + spatiebalk om de Tekenweergave op te roepen en het symbool vanuit daar te kiezen.

Euroteken €

Hoe tover je het euroteken (€) uit de hoge hoed van je computer? Als je vaak bedragen invoert, weet je het ongetwijfeld al. Anders vind je hieronder de oplossing.

Windows
De meestvoorkomende manier om het euroteken te krijgen is via AltGr + 5. Sommigen vind het prettiger om Alt-codes te gebruiken in dat geval is het Alt + 0128. En CTRL + Alt + E gebruiken is ook nog een optie.

Mac
Heb je een Mac, dan zie je het euroteken meestal al op je toetsenbord staan. Option + 2 is voldoende om het euroteken te krijgen.

Copyrightsymbool ©

Het copyrightsymbool of het copyrightteken. Bijzonder belangrijk als copywriter of tekstschrijver! Maar hoe tover je het uit je toetsenbord?

Windows
Op een Windows-computer krijg je het copyright-teken door op Alt + 0169 te drukken.

Mac
Option + c was al gereserveerd voor de c-cedille, maar het alternatief is ook relatief gemakkelijk voor het copyright-teken op de Mac: Option + g.

Geregistreerd handelsmerk ®

Heb jij jouw merk vastgelegd bij het Benelux-merkenregister? Dat kun je laten zien met het symbool voor een geregistreerd handelsmerk. De R in een rondje.

Windows
Typ Alt + 0174 op een numeriek toetsenbord of kies voor AltGr+ r.

Mac
Op de Mac is het simpel: Option + r.

Smileys in Word

Heb je behoefte aan een smiley in Word op je pc? Typ Alt + 1 voor een lachende witte smiley en Alt + 2 voor een lachende zwarte smiley.

Apple-symbool ()

Wil je het Apple-symbool typen? Typ Option + Shift + k op je Mac en voilà!

Tip: knippen en plakken van speciale tekens

Mocht je het lastig blijven vinden om de toetscombinaties voor speciale tekens te onthouden, dan is het goed om te weten dat je de symbolen ook kunt knippen en plakken in Word of andere programma’s.

Ga bijvoorbeeld naar CopyChar, kopieer het symbool dat je nodig hebt en plak het in je document. Je vindt hier ook alle emoji die je maar nodig kunt hebben!

Andere speciale tekens?

Dat waren de belangrijkste speciale tekens en de bijbehorende instructie om ze uit je toetsenbord te halen. Heb je nog andere speciale tekens die je regelmatig gebruikt? Of een andere methode die je gebruikt?

Geef dan hieronder je reactie met jouw tips om snel door te kunnen met je werk.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen Bakker

Leuk artikel! Wat op de Mac ook kan, wanneer je bijvoorbeeld de ô wilt typen is de “o” wat langer ingedrukt te houden. Er komt dan een snelmenu tevoorschijn waarmee je makkelijk het juiste teken op de “o” kunt krijgen zonder moeilijk te onthouden toetscombinaties.

Cheers!