Web Analytics

Digitale verhuizing: waar moet je op letten?

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Verhuizen doe je niet echt voor je lol. Ja, natuurlijk wil je (meestal) graag in je nieuwe huis of appartement, maar de hele rompslomp die er verder bij komt kijken… Mijn hobby is het in ieder geval niet. Zelf ben ik een halfjaar geleden verhuisd. Zowel privé als zakelijk, want ik heb een kantoor aan huis. Alleen al je adreswijziging aan iedereen die het moet weten doorgeven is een hele klus. Maar vergeet vooral je digitale verhuizing niet. Zeker als je een bedrijf hebt! Hier een paar tips waar je je voordeel mee kunt doen als je zelf met je zaak gaat verhuizen.

Vanzelfsprekend moet je je nieuwe adres op eventuele visitekaartjes, briefpapier, je bedrijfsauto en andere huisstijlitems wijzigen. Maar in dit artikel beperk ik me juist tot die ongrijpbare digitale middelen die je vaak vergeet.

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is dé plek waar je je digitale bedrijfsverhuizing als eerste zou moeten regelen. Terwijl de verhuizers de dozen in de verhuiswagen laadden, veranderde ik mijn adres door simpelweg in te loggen op Mijn Bedrijf en mijn adres onder het kopje Informatie te veranderen.

Het dashboard van Google Mijn Bedrijf
Het dashboard van Google Mijn Bedrijf (bron: Google)

Heb je nog geen account voor Google Mijn Bedrijf, dan is het sowieso handig er eentje aan te maken. Behalve je bedrijfsadres kun je in Google Mijn Bedrijf ook je openingstijden, je telefoonnummer, foto’s en de diensten die je levert toevoegen. Het is een belangrijke tool voor je lokale vindbaarheid als bedrijf. En je laat Google er duidelijk mee weten waar je bedrijf is gevestigd. Google gebruikt de informatie ook om jouw zaak – letterlijk – op de kaart te zetten.

Je adres veranderen in Google Mijn Bedrijf
Je adres veranderen in Google Mijn Bedrijf (bron: Google)

Let op: je moet voorkomen dat je een nieuw account voor Mijn Bedrijf aanmaakt, want dan kun je zo maar met meerdere locaties eindigen. Log dus in op je bestaande account of maak een account aan als je er nog geen hebt. Sta je uiteindelijk toch met meerdere locaties op Google Maps, volg dan de instructies van Google om dit weer in orde te maken.

Je eigen site

Deze is zo vanzelfsprekend dat je ’m makkelijk vergeet. Als je verhuist, moet je je nieuwe adresgegevens op je bedrijfswebsite zetten. Ook deze gegevens gebruikt Google voor zijn lokale vermeldingen. Je maakt meer kans op een hoger zoekresultaat als jouw bedrijf dichter bij de zoeker zit. Maar dan moet je adres natuurlijk wel kloppen!

Staat er ook een vast telefoonnummer op je website en verhuis je met je bedrijf naar een andere gemeente? Dan krijg je ook een nieuw telefoonnummer. Tenzij je natuurlijk een niet-locatiegebonden vast nummer hebt. Om te voorkomen dat jouw klanten straks geen gehoor meer krijgen, spreekt het voor zich dat je je nieuwe telefoonnummer ook op alle plekken waar je jouw adres wijzigt moet vermelden.

Telefoongids en zo

Over telefoonnummers gesproken… Onlangs kon je in het nieuws vernemen dat de papieren telefoongids na bijna 140 jaar dienst dit jaar gaat verdwijnen. Maar de digitale versie van de telefoongids is springlevend. Volgens DTG – het bedrijf achter zowel de papieren als de digitale gidsen – gaat het om ‘miljoenen bezoekers’ per maand.

Vergeet je vermelding in de Telefoongids niet!
Vergeet je vermelding in de Telefoongids niet! (bron: DTG)

Misschien moeten we dat met een korreltje zout nemen. Maar dan nog, het zullen er best veel zijn en je wilt voorkomen dat je met een foutieve vermelding op zo’n site staat en daardoor misschien wel klanten misloopt.

Check behalve detelefoongids.nl ook telefoonboek.nl en soortgelijke digitale telefoongidsen. Let wel op voor schimmige sites waar niemand op kijkt maar die je wel een factuur willen sturen om erop te kunnen staan. Die sla je lekker over.

Bedrijvengidsen

Behalve de telefoongidsen zijn er honderden digitale bedrijvengidsen. De kans is groot dat jouw bedrijf ook in meerdere van dergelijke gidsen staat, omdat de informatie van deze gidsen meestal uit openbare bronnen komt.

Een simpele zoekopdracht in Google op je bedrijfsnaam (eventueel in combinaties met je oude vestigingsplaats) kan je snel vertellen op welke sites je bedrijf een vermelding heeft. Het is handig om je adres ook op de meest prominente van deze pagina’s te wijzigen, om verwarring te voorkomen.

Daarnaast kun je op sommige van deze sites ook je websiteadres opnemen (en andere keren tegen betaling), waardoor je een extra link naar je website kunt verdienen.

Terwijl ik met de research voor dit artikel bezig ben, kom ik zomaar een aantal keren mijn oude adres tegen. Hoewel de juiste vermelding in Google het belangrijkst is, staat het toch slordig als mensen meerdere adressen tegen kunnen komen.

Vergeet ook eventuele branchegidsen niet bij je digitale verhuizing
Vergeet ook eventuele branchegidsen niet bij je digitale verhuizing (bron: woordkunstenaars.nl)

Sociale media

Goed, je website, Google Mijn Bedrijf en diverse telefoon- en bedrijvengidsen zijn nu bijgewerkt. Maar vergeet ook je sociale media niet. Juist de netwerken die je niet vaak (of misschien wel helemaal niet) gebruikt, zie je makkelijk over het hoofd.

Verander je locatie op Facebook, LinkedIn, Google+ en op eventuele andere netwerken. Kijk niet alleen naar je adresgegevens, maar ook wat je in de omschrijvingen in je profielinformatie hebt staan. Hierin had ik zelf ook een plaatsnaam opgenomen, die na mijn verhuizing niet meer actueel was.

De pagina-informatie van je Facebook-pagina moet je ook aanpassen
De pagina-informatie van je Facebook-pagina moet je ook aanpassen

Overige digitale middelen

Zijn er nog meer digitale plekken waar je je adreswijziging niet moet vergeten? Ja, ongetwijfeld!

Zelf kwam ik er na een tijdje pas achter dan mijn oude adres nog op mijn digitale facturen stond. Niet handig. En wat dacht je van je e-mailhandtekening en je digitale algemene voorwaarden?

Als je één of meerdere websites beheert – net als ik – dan zijn de houdergegevens daarvan bij een adreswijziging ook verouderd. Je moet inloggen op het dashboard van je provider en daar het nieuwe adres van je bedrijf vermelden. En misschien moet je je adres en telefoonnummer ook wel op die andere sites zelf aanpassen.

digitale verhuizing
Jouw tips bij een digitale verhuizing?

Dat waren ze. Mijn tips voor jouw online verhuizing. Hopelijk heb je er wat aan als je zelf ook onlangs bent verhuisd of dat binnenkort gaat doen. Heb je zelf nog goede tips voor een vlekkeloze digitale verhuizing? Ik hoor ze graag van je. Laat je reactie hieronder achter.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties