Web Analytics

Zo kwam ik aan 5.000 e-mailabonnees

Hoera, het is gelukt. Ik heb 5.000 abonnees op mijn nieuwsbrief. Nee, (nog) niet voor deze website, maar voor mijn andere grote project, de Italië-site. Ik zal het magische aantal toen ik vandaag inlogde in mijn e-mailmarketingsysteem. Hoera!

Het bewijs: 5.000 abonnees op mijn nieuwsbrief
Het bewijs: 5.000 abonnees op mijn nieuwsbrief (bron: MailerLite)

Waarom je een e-maillijst moet opbouwen

5.000 abonnees. Dat is toch een mijlpaal. Misschien lijkt 5.000 abonnees nog nu wel ver weg voor je. Als je nog niet eens 5.000 bezoekers op je website of blog hebt, is dat het ook.

Maar ik zou nog maar eens willen benadrukken hoe belangrijk het is dat je al vroeg begint met het opbouwen van die lijst.

Ik denk dat veel bloggers en eigenaren van (online) bedrijven net als ik pas laat inzien hoe cruciaal een e-maillijst is. Zodra je ziet wat voor impact je kunt maken met e-mailmarketing, zul je overtuigd zijn.

Ook ik deed het verkeerd

Jarenlang deed ik het verkeerd, zoals ik in mijn blogartikel Maillijst opbouwen: zo moet het (niet) al beschreef. Sterker nog, in het begin verzamelde ik in het geheel geen e-mails.

En dat had er voor een groot deel mee te maken dat ik het belang van een EIGEN mailinglijst en een EIGEN publiek onderschatte. Want ik had toch bezoekers op mijn website en ik was toch actief op sociale media?

Zelfs toen ik eindelijk met een maillijst begon had ik net als zovelen louter en alleen een blokje op mijn website staan met: ‘abonneer je op mijn nieuwsbrief’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, maar waarom zou je? (bron: akoesticum.org)

Geef je e-maillijst prioriteit

Prioriteit geven aan je e-maillijst betaalt zich direct uit in meer verkeer en in hogere inkomsten. Maar er zijn meer redenen om er serieus mee aan de slag te gaan.

  • Je e-mailabonnees hebben bevestigd dat ze echt van jou willen horen. De meeste e-mailabonnees gaan door een dubbele opt-in, wat betekent dat ze hun e-mailadres hebben geverifieerd door op een e-maillink te klikken. Dat laat zien dat ze enthousiast zijn.
  • Je e-maillijst is van jou. Als Google, Facebook en zelfs je webhosting de stekker uit je site trekken, heb je altijd nog je e-maillijst als je eigen kant-en-klare publiek waarmee je rechtstreeks kunt communiceren via je e-mailprovider of kunt meenemen naar een nieuwe site.
  • Je content komt rechtstreeks in de inbox van je abonnees terecht. Met e-mailabonnees heb je direct, persoonlijk en volledig privé contact. Wat wil je nog meer? E-mail is altijd binnen handbereik van je abonnees, op hun laptop of op hun telefoon.
  • Je e-maillijst kan je socials overtreffen. Bekijk het zo. Twitter, Facebook en LinkedIn gaan allemaal om je e-mailadres vragen. Waarom? Omdat ze weten dat ze direct contact met je kunnen opnemen. Gebruikers loggen misschien niet elke dag in op hun socialemedia-accounts, maar ze controleren meerdere keren per dag hun e-mail. Vrijwel al die socials sturen je met enige regelmaat e-mails, nietwaar?
  • De content die je je abonnees voorschotelt kun je heel gericht maken. Je kunt met de juiste software verschillende segmenten en ’tags’ instellen om precies de juiste automatisering voor je marketing te kiezen.
  • E-mailabonnees hebben een groot potentieel om te converteren. Omdat abonnees al geïnteresseerd zijn in en ontvankelijk zijn voor jouw communicatie, kunnen ze met minder moeite worden omgezet naar betalende klanten voor producten en diensten op je site.

Goed, waarschijnlijk hoef ik je niet meer te overtuigen dat het belangrijk is om een mooie lijst met mailadressen te hebben. Je leest tenslotte dit artikel en je bent al tot hier gekomen!

Hoe deed ik het dan?

Het begon in het voorjaar van 2021. Ik had een gratis account bij Mailchimp, maar ik liep tegen de beperkingen aan. Om serieus aan de slag te gaan met e-mailmarketing, zou ik er geld tegenaan moeten gaan gooien. Niet dat ik daar geen trek in had, want ik wist dat het belangrijk was, maar erg enthousiast was ik niet over de mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid van Mailchimp.

Nadat ik mijn research had gedaan, kwam ik uit bij MailerLite. Een bedrijf dat vrijwel alle functies van e-mailmarketing biedt tegen een aantrekkelijk tarief. Bovendien is het ook nog eens een Europees bedrijf, wat een voorwaarde is voor de privacywetgeving.

MailerLite bood niet alleen de mogelijkheid om e-mailnieuwsbrieven en automatiseringen voor verschillende doelgroepen in een handomdraai in elkaar te zetten, maar ook verschillende tools om die e-mailadressen op een makkelijke manier mee te verzamelen.

Tot dat moment (voorjaar 2021) had ik alleen een simpel inschrijfformuliertje op de site staan, waarmee ik amper 1.500 e-mailadressen in 13 jaar tijd had verzameld. Iets meer dan 100 per jaar…

Met de overstap naar de nieuwe provider, pakte ik het allemaal wat serieuzer aan (wat meestal zo gaat als je ergens voor moet betalen).

Ik voegde een paar nieuwe inschrijfvelden toe en experimenteerde ook met een pop-up. Ja, ik weet het: een pop-up is irritant. Maar dat is ook z’n kracht. Je kunt er niet omheen.

Waar ‘gewone’ invulvelden aan de zijkant van mijn website maar 0,01% conversie hadden, behaalde de pop-up bijna de 1%. Als je redelijk wat bezoekers hebt, kan het dan best snel gaan.

Toch wilde ik liever niet bezig blijven met deze opdringerige manier van e-mailadressen verzamelen, dus testte ik nog wat andere opties. Andere andere een gratis e-book, een recept voor een Italiaans kerstmenu en een pdf met grammatica. Vooral die laatste deed het meer dan uitstekend met een conversie van liefst 39,49%!

Dat die conversie zo hoog was, had er natuurlijk mee te maken dat het invulveld op een specifieke pagina over Italiaanse grammatica stond. Vanuit Google kwamen geïnteresseerden op die pagina, waar ze alleen nog even hun e-mailadres hoefden achter te laten om een handige pdf te kunnen downloaden.

Dat was natuurlijk slim en mooi, maar zo kreeg ik uiteindelijk toch minder abonnees dan met de massalere methoden als de pop-up. Bovendien waren die abonnees dan misschien wel in de Italiaanse taal geïnteresseerd, maar mogelijk minder in de andere onderwerpen die ik te vertellen had.

Via het advertentienetwerk van Mediavine, een Amerikaans bedrijf dat de advertenties op mijn website verzorgt kon ik een tooltje installeren dat ‘spotlight’ heet.

Hierbij komt er geen hinderlijke pop-up over de content die de gebruiker aan het lezen is, maar wordt er wel direct in de content nadrukkelijk aandacht voor het inschrijfveld gevraagd. Op een geoptimaliseerde plek, net als een advertentie.

En natuurlijk noem ik het géén nieuwsbrief (die wil niemand), maar Italië-inspiratie (wie wil die niet?). Verder vraag ik alleen om een e-mailadres, geen naam of andere gegevens. Zo blijft de drempel zo laag mogelijk.

Op deze manier heb ik in ongeveer een jaar tijd zo’n 2.000 mailadressen extra verzameld!

De tool waarmee ik de meeste e-mailadressen wist te verzamelen
Dit is de tool die me het gros aan de e-mailadressen heeft opgebracht (bron: ditisitalie.nl)

Een andere manier waarop ik het aantal e-mailadressen sneller heb laten groeien is doordat ik ernaar vraag in de Facebookgroep die bij mijn website hoort. ‘Mogen we je op de hoogte houden via e-mail?’ is één van de vragen die je als beheerder in kunt stellen.

Met daarna de mogelijkheid om het mailadres achter te laten. Natuurlijk doet lang niet iedereen dat, maar het is wel een makkelijke manier om toch weer extra adressen toe te voegen.

En de uitschrijvingen dan?

Vanzelfsprekend schrijven zich ook weer abonnees uit. Maar zolang de aanwas hoger is dan de uitstroom, groeit mijn lijst. Ik verwijder zelfs van tijd tot tijd de mailadressen die in een paar maanden geen enkele mail hebben geopend.

Er komen maandelijks zo’n 200 abonnees bij en er verdwijnen er 86, een netto groei van meer dan 100 per maand (bron: MailerLite)

Voor deze abonnees betaal je wel aan e-mailmarketing, maar je hebt er niks aan. Door ze te verwijderen wordt de kwaliteit van de lijst hoger. Want met een aantal dat er alleen maar interessant uitziet maar waar je niets uithaalt, hou je alleen maar jezelf voor de gek.

Wat heb ik geleerd over het verzamelen van e-mailadressen?

Natuurlijk, al die tijd is het verkeer naar mijn website gegroeid. Het is dus logisch dat het verzamelen van e-mailadressen steeds sneller gaat. Toch had ik in de afgelopen 2 jaar nooit dat magische aantal van 5.000 abonnees bereikt, als ik niet actief aan de slag was gegaan met het verzamelen van adressen.

Je hebt echt niet de allerduurste e-mailmarketingsoftware nodig, wel wat slimme automatisering en je moet testen wat voor jou werkt en wat niet. Daarbij geldt vaak de gouden regel: hoe zichtbaarder je inschrijvingsformulier, hoe hoger de conversie.

Probeer daarnaast creatief te zijn met lead magnets, gratis e-books of andere downloadbare documenten en toegang to bijvoorbeeld cursussen of groepen.

Zelf ook enthousiast geworden om (meer) e-maildressen te gaan verzamelen? Begin dan hier. En als je zelf nog goede tips hebt om je maillijst sneller op te bouwen, laat ze gerust hieronder achter!

Bronnen: MailerLite, carlbroadbent.com, beeld boven: raphaelsilva/Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties