Korter is soms beter, zo hebben we eerder al geconcludeerd. Ja, in lange artikelen kun je meer achtergrond geven en dieper gaan. Ze trekken ook eerder links aan door hun uitputtendheid. Maar niet alle onderwerpen lenen zich voor een monsterartikel en het ontbreekt je vaak ook aan tijd om de grondige research te doen die voor lange content nodig is. In dit artikel geef ik je een paar tips om korte artikelen op de juiste manier te schrijven.
Waarom we langer vaak beter vinden
Ja, het is wel moeilijker om korte artikelen eruit te laten springen. Je hebt er iets meer voor nodig. Lange artikelen (long-form content) hebben daarom bij content creators vaak de voorkeur:
- Bij langere content hoef je niet veel tijd te besteden om het korter (en dus krachtiger) op te schrijven.
- Korte content concurreert met posts en updates op sociale media.
- Langere content bevat meer informatie en meer mogelijkheden om potentiële klanten via SEO binnen te halen.
- Het internet bestaat al voor zo’n 85% uit korte artikelen.
- Met korte content moet je meer je best doen om het eruit te laten springen.
Maar zoals wel vaker geldt, loont het weleens om tegen de stroom in te zwemmen en tóch voor kort te gaan. Daarvoor geef ik graag een paar tips.
1. Long-tail zoektermen
We spreken van de ‘long tail’ als een zoekterm uit 3 of meer woorden bestaat. Steeds meer zoektermen (al dan niet aangejaagd door voice search) bestaan uit langere zinnen. Logisch, gebruikers willen specifieke resultaten in plaats van algemene.
Long-tail zoektermen hebben per term minder zoekvolume per maand, maar zijn specifieker en daarom gerichter. Volgens Ahrefs maken de langere zoekopdrachten zo’n 70% van alle zoekopdrachten uit.
Als je korte artikelen schrijft kun je goed gebruik maken van deze ‘lange staart’.
- Kies een term van 3 of meer woorden
- Check ‘m in een tool als KWFinder op zoekvolume en concurrentie (of gebruik zo’n tool om kansrijke zoektermen te ontdekken).
- Gebruik de zoekterm in de kopregel, in de eerste paragraaf, in de laatste paragraaf, in een tussenkop en bij voorkeur ook als bestandsnaam en ALT-tekst van een of meer afbeeldingen.
- Maak er een kort maar waardevol artikel van.
Zoekmachines zullen de moeite die je hebt gedaan voor de zoekterm erkennen en je belonen met een hogere positie in de zoekresultaten. Zelfs bij korte content.
2. Maak het makkelijk leesbaar
Wat belangrijk is om te beseffen, is dat zo’n 70% van de lezers zijn/haar mobiele telefoon gebruikt om jouw content tot zich te nemen. En dan is leesbaarheid van het grootste belang. Niemand wil een muur van tekst op z’n mobieltje zien, dus een alinea als deze is eigenlijk al te lang.
Probeer je zinnen korter te maken. Zet wat vaker een punt in plaats van een komma. En gebruik om de 2 à 3 zinnen een nieuwe alinea. Regelmatig tussenkoppen gebruiken helpt ook.
En natuurlijk, waar je informatie behapbaarder kunt maken door een opsommingslijst of een afbeelding te gebruiken, doe je dat natuurlijk.
3. Maak slim gebruik van links
Het wereldwijde web is niet voor niets gebouwd als een ‘web’. Elke webpagina zou moeten linken naar andere webpagina’s voor meer informatie.
Hanteer dit principe juist ook bij kortere artikelen. Verwijs naar een waardevolle bron voor meer achtergrondinformatie. Je kunt ook naar andere artikelen op je eigen website verwijzen, zeker als je al vaker over een onderwerp hebt geschreven.
De beste korte content bevat daarom altijd in- én externe links (naar waardevolle andere content). Dat levert je meteen een plus op in de zoekmachines. Merk op dat ik het in dit artikel ook doe!
4. Beantwoord een specifieke vraag
Dit is heel belangrijk als je het beknopt wilt houden: beantwoord een specifieke vraag en weid niet te veel uit. Als het goed is, ben je al specifiek bezig door je keuze voor een long-tail zoekterm.
In een kort stuk kun je een onderwerp niet breed behandelen, maar dat is ook niet je doel. Met je korte content richt je je op korte, duidelijke, heldere antwoorden op vragen of problemen die bij je ideale doelgroep kunnen leven.
5. Geef er een originele draai aan
Hoewel het onvermijdelijk is dat je in je blog dezelfde ideeën en dezelfde vragen behandelt als je concurrenten, kun je jouw korte artikel onderscheiden van de rest door er een originele draai aan te geven.
Gebruik bijzondere data, vertel een verrassend verhaal of kom met een verrassende twist of een controversieel standpunt.
Zelfs een kort blogartikel kan door een informatief inzicht, praktische tip of prikkelend idee extra waarde bieden.
Kortom: ga ook eens voor kort
Je ziet het. Je hebt niet altijd long-form content nodig om op te vallen. Als je goed schrijft, kun je je met kortere stukken ook onderscheiden.
Beantwoord vragen op een korte en krachtige manier, schrijf het beknopt op en geef er een originele draai aan.
In de praktijk is het voor je blog het beste om korte en langere content met elkaar af te wisselen en verschillende insteken uit te testen.
Geïnspireerd door een artikel op Medium, beeld: Midjourney.