Web Analytics

Essentiële WordPress-plugins voor bloggers en schrijvers

WordPress is een prachtig cms-pakket. Niet alleen omdat het gratis en zo flexibel is, maar ook vanwege de vele handige plugins die beschikbaar zijn. Een WordPress-plugin is een stukje functionaliteit dat je voor je WP-website kunt downloaden en activeren, waarna het precies doet wat het moet doen.

Dit zijn de 10 essentiële WordPress-plugins die elke (tekst)schrijver (en blogger, copywriter) op z’n website geïnstalleerd zou moeten hebben.

1. Yoast SEO

De Yoast SEO-plugin voor WordPress: onmisbaar in elke WP-installatie

Welke (SEO-)copywriter kent ‘m niet, de Yoast SEO-plugin. Bekend van de groene bolletjes, waarvan het bijna niet te weerstaan is om ze allemaal op groen proberen te krijgen. De Yoast-plugin is niet perfect, maar wel een heel handig (en gratis!) hulpmiddel om je pagina’s goed voor SEO in te richten.

2. Word Count

Copywriters en tekstschrijvers schrijven veel. Hoeveel precies? Dat zie je met deze handige plugin, die alle woordstatistieken over je berichten en je pagina’s bijhoudt. Wist je dat ik al zo’n 350.000 woorden op doyoucopy.nl heb geschreven?

Word Count geeft je inzicht in je tekstproductie
Ook handig: de Top Content in Word Count

3. Redirection

Voeg simpelweg een verwijzing naar de nieuwe plek van je content toe met Redirection

Af en toe verander je pagina’s, voeg je artikelen samen of verwijder je iets op je website. Dan is het handig als je je bezoekers naar de juiste pagina door kunt sturen en dat gaat heel makkelijk met de Redirection-plugin. Geen doodlopende wegen meer op je website, want de plugin houdt de 404-errors voor je in de gaten, én behoud van je SEO-waarde.

De Broken Links Checker laat je ziet wat er misgaat met links op je website

Een goede website heeft ook tal van links in z’n blogartikelen verwerkt. Naarmate het aantal posts toeneemt, is het steeds lastiger om bij te houden welke van deze links nog werken.

Niet alleen is het voor je lezers vervelend om op zo’n ‘gebroken link’ te stuiten, maar het doet de SEO van je eigen site ook nog eens geen goed.

De Broker Link Checker (Niet-Werkende Links in het Nederlands) controleert je website doorlopend op dode links naar andere websites en waarschuwt je zodat je tijdig actie kunt ondernemen.

5. Site Kit by Google

De informatie van Site Kit haal je ook uit Search Console en Analytics, maar een snelle blik op de score van een artikel in je blog is toch goud waard

Site Kit is de officiële WordPress-plugin van Google, die je vertelt hoe mensen je site vinden en gebruiken. Site Kit is de alles-in-één oplossing voor het implementeren, beheren en verkrijgen van inzichten om je site succesvol te maken op internet. Niet alleen krijg je hiermee direct de inzichten van Search Console in het dashboard te zien, maar ook de statistieken van Google Analytics en de snelheidsprestaties van PageSpeed Insights.

6. UpdraftPlus

UpdtaftPlus: dé backup-oplossing voor WordPress

De nachtmerrie van elke (tekst)schrijver: je bent opeens al je werk kwijt! Arghhh! Heb je geen premium hosting waarbij je site automatisch elke dag wordt gebackupped? Dan is een plugin als deze een must. Er kan namelijk altijd wat misgaan. Soms doordat je een plugin probeert te installeren, soms omdat je gehackt wordt en soms zonder dat je weet wat er nou eigenlijk is gebeurd.

Altijd leidt dit tot dikke stress! Je website herstellen is een absolute must, het liefst zonder dat je je werk kwijt bent. Het Updraft Plus kun je je website bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks backuppen naar je Google Drive. Zonder dat het je iets kost. Er is natuurlijk ook een premium versie met meer mogelijkheden.

7. Table of Contents Plus

Table of Contents: het ziet er super uit en het werkt perfect voor SEO

Een simpele plugin die automatisch een index of inhoudsopgave (TOC) maakt voor je langere blogartikelen. De plugin werkt met Wikipedia in gedachten. De inhoudsopgave verschijnt automatisch boven de eerste tussenkop die je gebruikt, afhankelijk van het aantal tussenkoppen dat je in je artikel verwerkt.

De lezer ziet in één oogopslag welke onderwerpen je allemaal in je artikel aanstipt en kan door op de links te klikken meteen naar het onderdeel van zijn interesse navigeren.

Een sublieme oplossing voor sites met veel content. Je ziet ‘m boven dit artikel in volle glorie. Ook voor SEO is dit een superoplossing. De directe links naar content op de pagina gebruikt Google als sitelinks in de zoekresultaten, waardoor jouw zoekresultaat opvallender wordt.

8. Really Simple SSL

Natuurlijk heb je jouw website op een SSL-certificaat draaien, zodat je verbinding versleuteld is. Niet alleen bescherm je potentiële klanten die contact met je opnemen zo tegen gegevenslekken, het bezorgt je ook een pluspunt bij Google.

SSL op je website betekent dat het slotje in de url-balk van je browser wordt getoond. Om alles op je website automatisch om te zetten naar een https-verbinding heb je nog maar één plugin nodig en dat is Really Simple SSL. Eenvoudigweg onmisbaar.

9. Shortpixel

Shortpixel: maakt je website sneller

Shortpixel comprimeert en optimaliseert de afbeeldingen op je website.

Omdat afbeeldingen meestal de langzaamste bestanden zijn om te laden wanneer iemand je site bezoekt, kan optimalisatie van die afbeelding al snel een merkbaar effect hebben op de snelheid van je site. En snelheid is sinds 2010 al een rankingfactor voor Google.

Shortpixel is heel makkelijk in gebruik. Gewoon installeren, je instellingen kiezen, en vervolgens worden alle afbeeldingen die je vanaf dat moment uploadt, automatisch geoptimaliseerd.

De beschikbare compressie-opties zijn lossy, glossy en lossless, en de WordPress-plugin ondersteunt ook retina-afbeeldingen.

10. Editorial Calendar

Ben je een actieve WordPress-blogger? Dan heb je waarschijnlijk meerdere posts in concept staan en meerdere posts ingepland om op een vooraf bepaalde datum online te gaan.

Het is superhandig dat je je berichten in kunt plannen, maar het overzicht behouden is minder makkelijk in WordPress. De plugin Editorial Calendar maakt het aan de hand van een overzichtelijke kalender eenvoudig om te zien wanneer een nieuw bericht wordt gepubliceerd.

Je kunt artikelen ook beter over de maand heen verdelen door ze gewoon naar een andere dag te slepen. Het plannen van meerdere blogs wordt zo veel gemakkelijker.

Jouw favoriete WordPress-plugins?

Heb je zelf andere WordPress-plugins die in dit artikel zouden moeten staan? Dan hoor ik graag van je. Geef een reactie hieronder.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties