Web Analytics

20 tips voor webteksten die werken

Bijgewerkt op 8 november 2022

Tips om goede teksten te schrijven en een betere copywriter te worden, heb ik hier al veelvuldig geschreven. Veel van die tips gelden ook voor webteksten. Maar heb je ook nog specifieke tips om betere webteksten te schrijven? U vraagt, Doyoucopy draait. Hieronder vind je de belangrijkste tips waarmee je jouw webteksten laat werken.

Je kunt dit blogartikel ook als video bekijken:

1. Schrijf in spreektaal

Men moet ervoor waken schrijftaal te bezigen. Het is aan te raden om te schrijven zoals men spreekt. Een tip die ik u mee wil geven, is om de tekst hardop voor te lezen wanneer u deze geschreven heeft, en dan na te gaan of de tekst klinkt zoals een verhaal dat u aan een goede vriend zou kunnen vertellen. Is dit het geval, dan heeft u goed werk verricht, maar als het stijf en onnatuurlijk klinkt, moet er er nog extra tijd in steken.

In spreektaal ziet de bovenstaande alinea er eerder zo uit:

Maak niet de fout om in schrijftaal te gaan schrijven. Schrijf zoals je spreekt. Een goede tip: spreek je webtekst uit als je ‘m geschreven hebt. Klinkt het als een verhaal dat je tegen een goede vriend zou vertellen? Dan zit je goed. Klinkt het stijf en onnatuurlijk? Dan is er nog werk aan de winkel!

2. Schrijf actief

Bij schrijven in spreektaal hoort ook een actieve schrijfstijl. Ofwel: de bedrijvende vorm in plaats van de lijdende vorm. Niet dat de lijdende vorm per se slecht is, maar veelvuldig gebruik van een passieve vorm maakt je tekst wel lastiger leesbaar en afstandelijker.

Vergelijk:

  • Na het maken van een afspraak kunt u op het gemeentehuis langskomen om een paspoort aan te vragen. De kosten voor de aanvraag moeten op het moment van aanvragen worden voldaan.
  • Wilt u een paspoort aanvragen? Maak een afspraak om langs te komen op het gemeentehuis. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

3. Weet voor wie je schrijft

Verdiep je vooraf in je doelgroep. Welke woorden gebruiken zij (en welke niet)? Wat drijft hen? Waarvoor lopen ze warm? Doe je research en kom goed beslagen ten ijs. Vergeet ook je zoekwoordenonderzoek niet.

💡Tip: investeer een klein bedrag in slimme zoekwoordensoftware als KWFinder. Dat verdien je dubbel en dwars terug.

4. Schrijf over de voordelen

Als je veel over je product of dienst weet kun je makkelijk in deze valkuil trappen: je schrijft over de unieke eigenschappen van jouw product of dienst. Maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Het gaat erom wat je potentiële klant ermee kan.

Maakt jouw product of dienst hem knapper, sneller, minder gestrest? Verwerk de voordelen voor je lezer (en potentiële klant) in je webteksten. Zo doe ik het: meer resultaat met betere webteksten.

Apple is er goed in - producteigenschappen als voordelen omschrijven
Apple is er goed in: producteigenschappen als voordelen omschrijven (bron: apple.com/nl)

5. Gebruik een informele stijl

Je schrijft webteksten! Geen roman. Geen jaarverslag. Geen diepgravend journalistiek artikel. En al helemaal geen literatuur. Mensen lezen teksten die boeien en die ze gemakkelijk tot zich kunnen nemen. Daarbij hoort een informele, ongedwongen stijl.

Overigens hoeft dat niet per se te betekenen dat je de lezer met ‘jij’ en ‘jou’ moet aanspreken. Wel dat je moeilijke woorden en dubbelzinnig taalgebruik achterwege laat.

6. Maak het persoonlijk

Naast informeel is je webtekst het beste ook persoonlijk. Schrijf vanuit de ik-vorm in plaats van in de wij-vorm, als dat mogelijk is. Schrijf anders in de wij-vorm in plaats van in de derde persoon (hij/zij/het).

Heb het over persoonlijke ervaringen. En spreek de lezer persoonlijk aan met ‘jij’ of ‘u’ (geen ‘men’!). Magische woorden, weet je wel? Daarmee maak je jouw webteksten veel krachtiger.

7. Gebruik humor 😀

Humor mág! Behalve als je begrafenisondernemer bent. Dan kun je waarschijnlijk beter wat voorzichtiger zijn. Maar over het algemeen hoeft het echt niet zo serieus. Het is 2021 en je gebruikt het internet!

Smileys en emoji in webteksten zijn geen probleem, net als een grapje op z’n tijd. Het geeft je verhaal extra emotie mee. En je weet het: alles wat je wilt verkopen, verkoop je met emotie.

8. Maak korte zinnen en varieer

Korte zinnen lezen makkelijker dan lange zinnen. Zet dus wat vaker een punt in plaats van een komma. Maar blijf wel variëren: alleen maar korte zinnen maken je webtekst heel staccato.

9. Maak gebruik van witruimte

Om dezelfde reden als waarom je korte zinnen gebruikt, varieert in zinslengte en tussenkoppen toevoegt, gebruik je ook witruimte. Maak alinea’s niet te lang en voeg regelmatig een witregel toe. Precies zoals ik in dit stuk doe.

Zorg ook voor witruimte rondom koppen en afbeeldingen. En voor voldoende regelafstand. Mensen die je webteksten moet lezen, lezen van een scherm en hebben meer rustpunten nodig dan ‘papierlezers’.

10. Voeg tussenkoppen toe

Met regelmatige tussenkoppen creëer je niet alleen de noodzakelijke rust op de pagina, maar laat je ook duidelijk zien waar de verschillende alinea’s over gaan. Zo kan iemand direct naar datgene wat hem interesseert gaan, zonder dat hij afhaakt door het grote blok tekst dat daaraan voorafgaat.

11. Maak gebruik van opsommingen

  • Opsommingen brengen orde aan.
  • En daar houden mensen van.
  • Niet voor niets zijn lijstjes zoals deze zo populair.
  • Ook valt een opsomming op in een blok ‘gewone’ tekst.
  • Kun je een aantal voordelen van jouw product of dienst in een opsomming weergeven?
  • Maak daar dan slim gebruik van.

12. Trek meteen de aandacht

Je krijgt maar één kans om je bezoeker jouw webtekst te laten lezen. Grijp ‘m bij de lurven. Zorg dat je direct triggert met een pijnpunt, een nieuwtje, een anekdote of met je opvallende conclusie.

In webteksten kun je de ‘clou’ eigenlijk niet te vroeg weggeven. De opbouw is die van de omgekeerde piramide.

13. Eindig met een conclusie

Wat is nou eigenlijk het punt dat je wilde maken? Vermeld het nog eens expliciet in een conclusie of de les onder aan je artikel. Herhaling is niet erg. Je wilt tenslotte dat de boodschap overkomt.

En zie natuurlijk ook punt 20 uit deze lijst.

Wanneer je het hebt over eerdere artikelen die je geschreven hebt of wanneer je verwijst naar externe bronnen, zou je een link aan moeten maken.

Een link naar een andere pagina op je eigen website of naar een externe website helpt lezers die meer willen weten. Vermijd ‘klik hier’. Maak in plaats daarvan een link onder de woorden die iets zeggen over wat je op de gelinkte pagina kunt vinden.

15. Geef voorbeelden en gebruik details

Je webteksten verbeteren doordat je voorbeelden geeft en details gebruikt. Ze maken je teksten geloofwaardiger (en als bijkomend voordeel: langer). Wees niet vaag als je je lezers probeert te verleiden.

Wees specifiek:

  • ‘Al 172 bedrijven naar tevredenheid geholpen met betere webteksten.’
  • ‘Val 7,2 kilo af in 14 weken.’
  • ‘Een kwaliteitsproduct van 22 cm dikte met 7 comfortzones aan thermisch geharde pocketveren.’

16. Besteed veel aandacht aan de titels

Deze webteksttip gaf ik je onlangs ook al in mijn artikel met de belangrijkste SEO-tips voor 2021. De titel van je webtekst (de meta title) is een kunst op zich.

De meta title van je website is vaak het eerste dat opvalt in de zoekresultaten (bron: Google)

Omdat:

  • De titel direct zichtbaar is als je jouw pagina of artikel deelt op sociale media.
  • Je titel als eerste wordt getoond in de resultaten van de zoekmachine.
  • Een bezoeker op basis van je titel beoordeelt of hij je pagina gaat bezoeken of niet.

Oefen op aantrekkelijke titels met een belofte, en kom die belofte na in je webtekst.

17. Let op de typografie en opmaak

Behalve verstand van webcopywriting, moet je ook de basics van opmaak en vormgeving kennen. Een prettig lettertype (typografie is in feite de kleding van je tekst) en een fijne grootte (alsjeblieft niet te klein!). Grote koppen lezen lekker weg.

En ook de bodytekst moet groot genoeg zijn om makkelijk te kunnen lezen. Let op voldoende witruimte tussen de regels. En niet te veel afleiding rondom de tekst. Over het algemeen geldt: eenvoudiger is beter. Dat leest makkelijk en laat je beeldmateriaal er goed uitspringen.

18. Vermijd clichés

De grote copywriter Jaap Toorenaar zei het al: ‘Reclame is een strijd tegen de clichés.’ En voor het gemak rekenen we webteksten dan ook maar even tot de reclame. Je wilt in de meeste gevallen wat verkopen, nietwaar? Als je op wilt vallen, moet je clichés zien te voorkomen. Want over clichés lezen mensen heen.

Ze zijn zó vaak gebruikt, dat ze geen haakje in het brein meer slaan. Probeer ze om te buigen tot iets geks. Of bedenk nieuwe dingen. Ik weet het: dat is niet altijd makkelijk, zelfs tekstschrijvers ontkomen niet aan clichés.

19. Zet framing in

Door de juiste frames te kiezen laat je jouw doelgroep weten hoe ze jouw teksten moeten interpreteren. Eén goed gekozen frame is beter dan een hele pagina tekst. Tips voor succesvolle framing vind je in dit artikel.

20. Vergeet de call-to-action niet

TenslotteDe oproep tot actie. Want waarom schreef je die webtekst eigenlijk? Wat moeten mensen doen nadat ze jouw geweldige tekst hebben gelezen? Iets bestellen? Iets downloaden? Contact opnemen? Ga er niet vanuit dat het logisch is. Vraag je lezer om actie te ondernemen en wees daar niet dubbelzinnig in.

Niet te missen - de call-to-action van Netflix
Niet te missen – de call-to-action van Netflix (bron: netflix.com)

Conclusie: het is zo makkelijk nog niet

Je ziet het. Dat is nogal wat om rekening mee te houden. Betere webteksten schrijven kun je beslist leren, maar ik zal niet beweren dat het makkelijk is. Het vergt oefening, zoals alles waar je goed in wilt worden. Als je je er snel en makkelijk vanaf probeert te maken, loop je een groot risico op slechte webteksten. En daarmee loop je gegarandeerd resultaat mis.

💡Pro-tip: betere webteksten schrijven begint bij kennis over copywriting. Doe jezelf een lol en koop daarom nu (tijdelijk extreem voordelig!) die Cursus Copywriting in 30 Dagen. Dan schrijf je na een maandje ook geweldige webteksten!

Heb je geen tijd? Heb je geen zin om zelf te schrijven? Wil je snel resultaat met je webteksten? Laat je webteksten dan door mij schrijven.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties