Web Analytics

Ctrl+F! Halsstarrige website-clichés die je vandaag nog moet vervangen

Over clichés kunnen we het nooit genoeg hebben. Zelfs bij tekstschrijvers op hun websites struikel je soms over de clichés. En ja, ik geef het onmiddellijk toe: ook ik heb zo m’n stokpaardjes.

Cliché, holladiejee!

Een cliché maakt het vaak wel zo makkelijk om een tekst snel te schrijven. En een cliché kan handig zijn om iets snel duidelijk te maken. Het cliché als stijlmiddel, op zich niets mis mee.

Maar het is ook makkelijk om clichés gebruiken. Vaak té makkelijk, ze rollen als vanzelf uit je toetsenbord. En alleen daarom niet goed. Clichés horen in de gereedschapskist van de luie schrijver. Die wil je niet zijn.

Als je de aandacht wilt van je potentiële klanten (en dat wil je!), dan moeten je teksten iets bij hen oproepen. Een verbeelding, een glimlach, een traan, een verlangen…

Dat die je met woorden en zinnen de triggeren. Ze mogen zelfs boos worden of zich ergeren aan jouw woorden, als ze er maar iets van vinden. Alles beter dan dat hun ogen langs jouw clichés glijden en ze helemaal niets voelen of denken…

Om je te helpen de ergste clichés te herkennen, schets ik er hier 10 die ik nog elke dag tegenkom op websites.

Ram op die Ctrl+F op je website om direct te checken of je ook zondigt, pas de tekst meteen even aan en je bent al een heel stuk verder op weg naar originelere teksten die beklijven!

1. Welkom op de website van…

Dit is misschien een open deur, maar ik moet hem juist daarom toch noemen. Bezoekers welkom heten op je website lijkt natuurlijk aardig bedoeld (en dat is het misschien ook wel), maar als je aan het surfen bent en je ziet er voor de honderdste keer achter elkaar, dan doet het niets meer.

Je bezoeker wéét wel dat-ie welkom is. In plaats daarvan is-ie ergens naar op zoek. En dat kun je in die kostbare ruimte van de H1-kop beter snel duidelijk maken.

Oké, er is een uitzondering voor basisscholen. Maar die mogen ook Comic Sans als lettertype gebruiken. Dus, eh, zie maar wat je ermee doet.

2. Uw partner in…

Ik heb ze een tijdje verzameld, de slogans die beginnen met ‘uw partner in’. Ik noemde het mijn ‘partnerproject’:

  • Uw partner in professionele zorg.
  • Uw partner in Gooi & omstreken.
  • Uw partner in beton.
  • Uw partner in toegangsoplossingen.
  • Uw partner in techniek.
  • Uw partner voor een schoon toilet.
  • Uw partner in ontplooiing.

Allemaal voorbeelden uit het echte leven, ik verzin ze niet. Je begrijpt: ik ben gestopt met het verzamelen van deze slogans. Het enige wat ik nu nog kan zeggen: kom alsjeblieft niet met een slogan die begint met ‘uw partner in’. Doe het niet.

3. Hier bent u aan het juiste adres

Elke keer dat je deze constructie op je website gebruikt, sterft er ergens een zeehondje. Een gruwelijke dood. Dit is zo’n gemeenplaats dat ik het er niet eens meer over wil hebben.

4. Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan

Ik snap het wel. Want het is zo’n makkelijk zinnetje om te komen tot een conversie. Te makkelijk! En hoezo ‘geheel vrijblijvend’? Kun je dat niet anders formuleren?

5. Neem contact op voor meer informatie

Het lelijke stiefzusje van ‘vraag een vrijblijvende offerte aan’. Je potentiële klant is juist op je website om die informatie te vinden! En als het de bedoeling is om je klant nu contact op te laten nemen, zodat-ie kan converteren, dan moet je met wat aantrekkelijkers komen!

6. Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief

Hoera, een nieuwsbrief! En nog gratis ook! Nu ga ik echt ‘mijn beste’ e-mailadres achterlaten. Ik kan niet wachten! Zie ook: maillijst opbouwen, zo moet het (niet).

7. Onze oplossingen op maat

Echt waar? Je doet iets specifieks voor een klant? En je komt ook nog met een oplossing? ‘Oplossingen op maat’ is zó generiek dat ik nooit met jou ‘in zee’ zou gaan. Sorry!

8. De zomer/herfst/winter/lente/het weekend/Sinterklaas wat dan ook staat voor de deur…

Ja, het is een makkelijke manier om je blogpost over je lenteaanbiedingen te starten. Of om je aanbod van rond de feestdagen kenbaar te maken. Maar het is ook de meest cliché opening die je (niet) kunt verzinnen. Schrap deze opening gewoon en kijk dan of er iets beters staat.

9. We hebben kwaliteit hoog in het vaandel

Nog zo eentje die ik niet meer kan zien! En ik niet alleen. Meerdere vakbroeders en –zusters hebben hier hun beklag al over gedaan. Het is dan ook een loze kreet. In plaats van te zeggen dat je kwaliteit biedt, moet je het laten zien.

Hetzelfde geldt voor ‘de klant staat centraal’ en ‘een jong en dynamisch bedrijf’… Brrr!

10. Wij doen het anders

Oké, we zijn allemaal verschillende mensen, dus dat is logisch. Je kunt hier punten scoren door te zeggen wat je precies anders doet.

  • Ben je de goedkoopste? Zeg dat dan.
  • Heb je de beste resultaten? Laat dat zien.
  • Zijn jouw klanten het meest tevreden? Laat ze horen.

Bonus-cliché: stockfoto’s

Overduidelijke foto’s uit een beeldbank, van vrouwen in mantelpakjes met een mobiele telefoon en mannen met ordners en laptops. Je kent het wel, van die té perfecte Amerikaanse plaatjes. Clichés in beeld zien we ook nog te vaak.

💡Pro-tip: investeer een klein bedrag in eigen fotografie of kies in ieder geval wat originelere beelden. Lees ook dit artikel.

Een paar tips om clichés om te buigen

Goed: minder clichés = betere webteksten. Dat is bijzonder belangrijk als je iets wilt verkopen. Commerciële communicatie is een voortdurende strijd om woorden op te laten vallen, niet om eroverheen te lezen.

Maar hoe pak je dat dan aan? Hier zijn 3 simpele stappen die je toe zou moeten passen om af te rekenen met tekstuele gemeenplaatsen:

  1. Wees je bewust van het gebruik van clichés. Controleer je eigen teksten voortdurend op bekende uitdrukkingen en buig ze om of verander ze.
  2. Schrijf de eerste versie van je copy snel en bedenk in de herschrijfronde betere voorbeelden. Maak het origineler en treffender.
  3. Hang een lijstje op je werkplek met de clichés die je te vaak gebruikt. Na een tijdje durf je ze vanzelf niet meer in je teksten te verwerken.

Zo schrijf je clichélozer

Minder clichés gebruiken betekent in de eerste plaats meer tijd nemen om een goede tekst te schrijven. Maar er zijn nog wat tips die je tijdens het schrijven toe kunt passen.

  • Voeg wat vaker omdat/zodat aan het einde van een zin toe, zodat je automatisch meer gericht op de lezer schrijft.
  • Geef voorbeelden en details. Ja, de tekst wordt dan langer, maar ook een stuk beter.
  • Spreekwoorden en gezegden leiden al snel tot clichés. Bedenk bij voorkeur zelf iets.
  • Vertel niet zelf hoe geweldig je bent, maar laat anderen dat doen.
  • Lardeer informatieve tekst met een anekdote of een uitspraak van een deskundige.
  • Af en toe een grapje mag best.

Wat zijn jouw clichés die je niet meer kunt zien?

Dit zijn maar een paar van de ergste voorbeelden. Als ik er nog wat meer tijd in zou steken, zou ik met een veel langere lijst kunnen komen. Maar ik wil ook graag weten wat voor jou de clichés zijn die je niet meer kunt lezen. Laat hieronder een voorbeeld achter waar jij jeuk van krijgt.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties