Bijgewerkt op 6 november 2022
Een tijdje terug las ik in een managementboek voor freelancers dat internet schromelijk wordt overschat om werk mee binnen te halen. Dat een eigen site eigenlijk alleen zin heeft als je rechtstreeks voor consumenten werkt. Dat je er hooguit één of twee leads per jaar uithaalt.
Je vermoedt het misschien al: ik ben het daar niet mee eens. Het is helemaal niet zo moeilijk om die op sterven na dode website in een killer leadmachine te veranderen.
Er zit op zich natuurlijk wel wat in die opmerking uit dat managementboek. Want deze uitspraak geldt waarschijnlijk voor 80% van de websites.
In mijn eigen praktijk kom ik nog steeds zzp’ers en andere ondernemers (ook grotere) tegen die zeggen nauwelijks leads uit hun website te halen.
De 20/80-regel
Maar het is tegelijkertijd een bekend gegeven dat zo’n 20 procent van de freelancers 80 procent van de te vergeven opdrachten binnenhaalt. Sinds vorig jaar mei zit ik duidelijk bij deze 20 procent, want ik heb het drukker dan ooit tevoren.
En ik ben ervan overtuigd dat dat weer voor 80 procent aan mijn website is te danken. De website waarop je je nu bevindt.
Het is volgens mij heel simpel. Die 20 procent die het gros van de opdrachten aanneemt, heeft z’n zelfmarketing op orde. Niets meer dan dat.
Ik vertelde je al eens dat er één grote fout is die de meeste freelance copywriters maken. Die fout geldt trouwens niet alleen voor copywriters, maar ook voor veel andere freelancers. Ja, zelfs voor veel mkb-bedrijven en grotere organisaties.
Dat je goed bent in je vak, dat zal best. Dat zijn meer freelancers. En het is wat mij betreft een randvoorwaarde om zaken te kunnen doen. Het gaat erom dat je de kunst beheerst om je werk te verkopen via het juiste kanaal. Het kanaal waar je potentiële klanten zich bevinden.
Het komt erop neer dat je moet beseffen hoe de markt er anno nu uitziet.
Laat ik dat nog eens even kort uitleggen.
Googelen
Als je iets of iemand nodig hebt en je kent niet direct iemand die het zou kunnen leveren? Wat doe je dan? Juist, dan ga je googelen.
Voor freelance werk is het al niet anders. In meer dan 80% van de potentiële opdrachten wordt er gewoon heel banaal gegoogeld.
Ik vraag het ook steeds aan mijn klanten, hoewel ik het antwoord steeds al weet. Hoe heb je me gevonden?
Ze zochten:
- Een blogger
- Een copywriter
- Een seo-tekstschrijver
- Een communicatiespecialist
- Een contentspecialist
- Een online marketeer…
Allemaal termen waardoor ze op mijn website zijn uitgekomen. Sinds korte tijd, tenminste.
De ‘dunne’ website
Tot voor een jaar of 2,5 geleden diende mijn website zoals zo veel websites als een digitale folder of een visitekaartje. Mijn contactgegevens stonden erop, een ‘over mij’-pagina, een portfolio-pagina en – vooruit – ook een paar verloren blogartikelen. Het was een zogeheten ‘dunne’ website.
Ik had natuurlijk wel een paar pagina’s geoptimaliseerd om leads binnen te halen. De onontkoombare ‘SEO-pagina’s’ die je op elke website aantreft. Je kent ze wel: freelance copywriter arnhem, seo-copywriter gezocht, conceptontwikkeling, enzovoorts.
Het stelde allemaal niet veel voor en de bezoekersaantallen en conversie bleven – logischerwijs – achter.
De ‘dikke’ website
Totdat ik besloot om de adviezen die ik voor mijn klanten had gratis te gaan weggeven in de vorm van blogartikelen. Elke week een kwalitatief artikel over copywriting, concepting, marketing, communicatie.
Ik bood al die googelaars online wat ze zochten. Binnen een halfjaar veranderde ik mijn website van een onvindbare digitale bedrijfsfolder in een effectieve leadmachine.
Afijn, ik heb er de afgelopen tijd al uitgebreid over bericht hoe ik de bezoekersaantallen op mijn website binnen korte tijd met 400% wist te laten stijgen. En de groei is er nog steeds niet uit.

Het effect is sterker dan ik had durven dromen. De klanten stromen inmiddels naar mij toe. Vandaag nog belden er twee potentiële klanten die hun vragen aan Google hadden gesteld. En die vervolgens bij mij uitkwamen.
Ik help ze graag verder. Ze moeten natuurlijk wel even geduld hebben, want je begrijpt ook dat mijn planning inmiddels aardig vol zit.
Je moet je bedenken dat op internet alles draait om personal branding en dat internet dé manier is om leads te genereren. Toegegeven, daarna moet je nog wel wat doen. Je prijsopgave moet er goed uitzien en je werk moet uiteraard ook goed zijn.
Je moet ook een zogenoemde lead magnet hebben om potentiële klanten na hun bezoek aan je website te kunnen benaderen.
Maar dat belangrijke eerste contact, dat kan je website voor je regelen. Het bijkomende voordeel is dat die koude potentiële klanten als eerste met jouw contact opnemen en dan al in hot prospects zijn veranderd!
Is het dan zo makkelijk?
Uiteraard moet je bereid zijn om er tijd en energie in te steken. Juist op die momenten dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt.
En het is handig als je wat kennis van zoekmachineoptimalisatie hebt, zodat je online kansen om kunt zetten naar blogartikelen die de juiste klanten binnenhalen. Maar afgezien daarvan ben jij een specialist op jouw vakgebied en kun je er als het goed is veel over vertellen.
Valt het schrijven van blogartikelen je toch wat tegen of kom je simpelweg tijd of mankracht tekort? Dan kun je dit deel van jouw business natuurlijk ook uitbesteden aan een ervaren copywriter 😉
Als het maar duidelijk is dat er ook voor jouw branche vele kansen liggen om die matig bezochte website om te turnen in een leadmachine die dat altijd lastige koude acquisitietraject voor een belangrijk deel van jou overneemt.
Foto: Pixabay.