Huh? Copywriting gaat toch over schrijven en Netflix… dat zijn toch bewegende beelden, ook wel bekend als series en films? Precies. En toch hebben ze meer met elkaar gemeen dan je zou denken.
De onvolprezen Amerikaanse copywriter Eugene Schwartz moedigde zijn leerlingen al aan om films te gaan kijken.
‘Als een film $ 100 miljoen opbrengt – vooral als een film $ 200 of $ 300 miljoen oplevert – zou ik hem 2 of 3 keer bekijken.’
Waarom? Omdat…
‘DAAR is je publiek! DAAR zijn je mensen! DAAR zijn je koppen!’ aldus Schwartz.
Waar heeft hij het over? Wat hebben blockbusters te maken met copywriting?
Duidelijkheid en eenvoud.
Kaskrakers zijn gemaakt om een groot, divers publiek aan te spreken met duidelijke, eenvoudige (beeld)taal.
Zo doen we dat nu:
- Druk op de Netflix-knop op je afstandsbediening
- Scrol naar de Top 10 en voeg de nummer één-film toe aan je persoonlijke kijklijst.
- Bekijk hem. Zelfs als je hem haat. Beschouw het als een oefening in copywriting en let op het schrijven, de beeldkeuze, de woordkeuze.
Let op hoe helder, simpel en vol zeggingskracht het is. Dat is de taal van copywriting.
Maar er is meer wat je van Netflix kunt leren…
De open lus
Netflix is er goed in. Een open lus creëren. Een open loop in het Engels. In de marketing betekent dit niets meer of minder dan dat je je publiek geïnteresseerd houdt in wat je hebt te zeggen en te bieden. Sterker nog, open deze open lussen is het hele Netflix-imperium gebouwd. ‘Ik wil weten hoe het afloopt.’ Je kent het wel.
Het gemak
Als je de tekst nog aan het lezen bent, begint de film of serie al. Standaard speelt de volgende aflevering nog voor het einde van de ondertiteling af. En dan heb je ook nog het algoritme dat je voorkeuren leert kennen en je content voorschotelt die je zeker leuk zult vinden. Je hoeft zelfs die afstandsbediening nog amper te gebruiken. Netflix maakt het graag gemakkelijk.
Oké, maar hoe zit het met tekst, vraag je je misschien af. Ook tekst ‘doen’ ze goed. Kijk maar eens naar de beschrijvingen van films en series.
1. Veel zeggen in weinig woorden
Een terminaal zieke scheikundeleraar probeert samen met een oud-leerling de toekomst van zijn gezin veilig te stellen door de productie en verkoop van crystal meth.
Juist, dat is de ‘verkooptekst’ van Breaking Bad en de synopsis van de hele serie in één beknopte zin.
2. Social proof
Nummer 1 van vandaag, de meeste likes, top 10 van Nederland. Netflix weet ‘sociale bewijslast’ goed in te zetten om z’n waar te verkopen.
3. Op de doelgroep gesneden
Netflix weet precies voor welke doelgroep hun films en series zijn bestemd en waar ze op aanslaan. Juist door de grote hoeveelheid data waarover ze kunnen beschikken. Kijk maar eens naar de beschrijvende teksten voor romantische comedy’s, horrorfilms en actiethrillers.

4. Spreektaal
De beschrijvende teksten bij series en films op Netflix bevatten niet alleen geen woord te veel, maar zijn ook altijd in vlotte spreektaal geschreven. In korte zinnen van soms maar enkele woorden.
Kortom, heb je zin om meer te leren over copywriting? Slinger dan vooral je Netflix-account even aan.
Geïnspireerd door een blogartikel op VeryGoodCopy, foto boven: Juraj Gabriel/Unsplash.