Bijgewerkt op 13 mei 2019
Hoelang doen copywriters over hun copy? Altijd langer dan je verwacht. In mijn werk als copywriter probeer ik steeds een realistische schatting van de benodigde hoeveelheid werk te maken. De meeste klanten willen vooraf weten waar ze aan toe zijn, zeker als we nog niet eerder hebben samengewerkt. Een te ruime schatting en ik krijg de klus niet, een te krappe schatting en ik steek er uiteindelijk (veel) onbetaalde uren in. Omdat ik natuurlijk wél altijd kwaliteit af wil leveren.
Waarom doen copywriters zo lang over hun werk?
Met zo’n 15 jaar ervaring als copywriter (waarvan 7 jaar als freelancer) weet je wel zo ongeveer hoelang je met een verkoopbrief, een blogartikel of een advertentie bezig bent. Maar zodra iets afwijkt van wat je al vaak hebt gedaan, blijft het lastig. De Australische copywriter Glenn Murray verwoordt het als volgt: ‘Schrijven is een levend beest. Soms springt het meteen op de pagina, andere keren moet het met een stok worden getemd.’
Op voorhand is het moeilijk te voorspellen welke kant het op gaat. Maar je weet toch zeker wel hoelang je met bijvoorbeeld één pagina A4 bezig bent? Soms wel, maar vaker niet. En wel hierom:
1. Copywriting is niet hetzelfde als typen
Copywriting is niet woorden typen, zinnen construeren en daar paragrafen van maken. Het gaat erom dat je begrijpt wat je schrijft, dat je de klant begrijpt, dat je de lezer begrijpt, en dat je met een aanpak en een structuur komt die alle drie tevredenstelt. Je moet vragen stellen, je moet schrijven, je moet redigeren, je moet opnieuw structuur aanbrengen, je moet proeflezen en je moet de wijzigingen van de klant doorvoeren (met nieuwe vragen, meer schrijfwerk, meer redactie en meer proeflezen tot gevolg).
2. Copywriters kunnen niet sneller schrijven dan jij dat kunt
Ze doen het alleen beter. Wat niet wil zeggen dat jij het niet zou kunnen leren, maar dat is iets om in een ander blogartikel op terug te komen.
3. Copywriters zijn geen experts in jouw branche
Copywriters zijn over het algemeen geen accountants, bouwers, it-specialisten, elektronica-experts enzovoorts. Uitzonderingen daargelaten van mensen die in copywriting een nieuwe roeping hebben gevonden.
Veel copywriters zijn al een hele tijd copywriter en genieten van de afwisseling die het vak biedt. Als je wilt dat de tekst leest alsof hij geschreven is door een expert in jouw vakgebied, dan zul je de copywriter genoeg informatie moeten geven om een expert in dat vakgebied te worden. Op z’n minst in het deel van het vakgebied waarover hij of zij moet schrijven. Je moet ze de tijd gunnen om zich in te kunnen lezen en je moet je beseffen dat je deze klus samen doet. Jij – de klant – als vakinhoudelijk deskundige – en de copywriter als communicatie- en marketingdeskundige.
Betalen per woord?
Ik heb het al eens eerder gehad over het betalen van een copywriter per woord. En waarom dat vaak geen goed idee is. Met wat ik hierboven heb geschetst begrijp je waarschijnlijk wel waarom. Ja, er zijn uitzondering waarbij betalen per woord helder en transparant kan zijn. Bij sommige SEO-klussen doe ik het soms wel. Maar in het algemeen kun je zeggen dat ‘woorden leveren’ niet het doel is van jouw opdracht. Sterker nog, korter is vaak beter en betalen per woord geeft alleen al daarom een verkeerde prikkel af. Je bent met een kortere tekst langer aan het werk, maar je krijgt minder betaald!
De toegevoegde waarde van een goede copywriter
Een goede copywriter brengt een nieuw perspectief, maakt een heldere analyse van jouw product of dienst en weet feilloos door te dringen tot de kern. Hij (of zij) zorgt ervoor dat jouw verhaal communicatief wordt. Zo kort en helder mogelijk, zo lang als nodig is. En hij zorgt ervoor dat jouw verhaal ook nog eens opgepikt wordt door zoekmachines. Mits je hem of haar genoeg input geeft, natuurlijk. En wat geduld om te komen tot een resultaat waar zowel de klant als de copywriter trots op kan zijn.
Nu begrijp je hopelijk wat beter waarom goede copywriting vaak veel tijd kost.
Geïnspireerd door een artikel op divinewrite.com.au, foto: Wikimedia.