Web Analytics

Ik schreef dit artikel in 10 minuten en kreeg er 300.000 bezoekers en 1.500 dollar aan inkomsten mee

Ik schrijf al meer dan 14 jaar blogartikelen voor mijn grootste website: Dit is Italië. Maar nog nooit plaatste ik een artikel dat in enkele dagen meer dan 300.000 sessies naar mijn website wist te halen en alleen al zo’n 1.500 dollar aan advertentie-inkomsten wist binnen te harken.

Hoe kreeg ik dit voor elkaar? Het begint er natuurlijk mee dat potentiële onderwerpen voor je blog altijd in je hoofd moeten zitten, wat je ook doet. De beste ideeën krijg je tenslotte als je niet aan het werk bent.

Het mysterie van de flessen water

Zo waren we in de meivakantie aan het Noord-Italiaanse Comomeer, toen mijn vrouw aan mij vroeg: ‘Wat doen al die flessen met water eigenlijk voor de deur?’

Ik keek naar een portiek van een huis waar een stuk of 3 flessen water stonden. Even verderop stonden flessen water op de vensterbank voor een raam en nog een stukje verder in de straat zag ik flessen water op de hoek van de gevel van een ander huis staan. Maar waarom?

Iets met mieren? Iets om schoon te maken? Ik wist het niet precies, maar ik ging doen wat iedereen doet in zo’n situatie die maar in je hoofd blijft zitten: googelen.

Zo leerde ik al snel dat de Italianen die flessen water bij deuren, ramen en gevels zetten om te voorkomen dat honden en katten daar gaan plassen. Het idee is dat de schittering van het water in de zon de dieren afschrikt en ze hun behoefte elders doen. Weer een mysterie opgelost!

Zo ziet het eruit als je artikel viraal gaat (bron: StatCounter)

Een simpel artikeltje

Ik schreef het geleerde op in een mini-artikeltje van 292 woorden en zocht er een paar foto’s bij (die ik ter plekke had genomen). Ik plaatste het artikeltje op donderdag 11 mei. Dezelfde dag ging mijn automatische nieuwsbrief eruit, naar 5.000 abonnees. Dat zorgde al voor de eerste bezoekers. De volgende dag had ik de gebruikelijke bezoekersaantallen verdubbeld.

Op zaterdag keek ik op de app van Google Analytics en zag ik tot mijn verbazing dat er op dat moment 900 bezoekers live op de website waren. Het aantal bezoekers explodeerde die dag naar meer dan 100.000. De volgende dagen ijlde het virale effect flink na.

In één weekend had ik net zoveel sessies als normaal gesproken in een maand. Plus mijn eerste dag met meer dan $ 500 aan inkomsten via Mediavine (de advertenties). Uiteindelijk leverde dit simpele artikeltje, dat ik naar aanleiding van een vraag van mijn vrouw in 10 minuutjes schreef, bijna 1.500 dollar aan inkomsten op!

In het dashboard van de ‘advertentieboer’ is goed te zien dat zowel de sessies als de inkomsten piekten (bron: Mediavine)

Hoe ging dit artikel nu precies viraal?

Dan nu de hamvraag: wat deed ik zodat het artikel viraal ging?

Ja, er kwamen bezoekers via e-mail en ik had het stuk ook op Facebook geplaatst. En hoewel die 2 bronnen zeker goed waren voor enkele duizenden bezoekers, kwam de bulk via Google Discover.

Zo zag het viraal gaan er in Google Discover uit: ruim 2 miljoen vertoningen (bron: GSC)

Je kunt dit eenvoudig controleren via Search Console, waarin je een menu-item vindt dat ‘Discover’ heet. Ik meen dat je deze optie alleen kunt zien als je website voor Discover in aanmerking komt. Dat wil zeggen dat je voldoende interessante content hebt die Google graag actief aan andere Google-gebruikers voorschotelt.

Wat is Google Discover eigenlijk?

Google Discover (bron: Google Search Central Blog)

Ik heb al eerder een blogpost geschreven over het optimaliseren voor Google Discover, maar ik zal hier de essentie nog even herhalen.

Google Discover is wat anders dan Google Zoeken. Bij Zoeken voeren gebruikers zelf een zoekterm in, maar Discover toont content die op jouw interesses is toegesneden. Google weet wat jij leuk vindt aan de hand van je zoekgedrag. Deze suggesties toont Google in de Google-app en native op Android-toestellen.

Dit zegt Google er zelf over (vertaald naar het Nederlands):

Als een sterk gepersonaliseerde feed stemt Discover zich actief af op de interesses van een gebruiker en toont inhoud die overeenkomt met die interesses. De inhoud in Discover wordt automatisch vernieuwd wanneer er nieuwe inhoud wordt gepubliceerd, maar Discover is ontworpen om alle soorten nuttige inhoud van over het web te tonen, niet alleen pas gepubliceerde inhoud.

We zijn altijd bezig met het verbeteren van Discover om gepersonaliseerde, nuttige inhoud aan gebruikers te leveren. Vanwege de onverwachte aard van Discover is het verkeer vanuit Discover minder voorspelbaar of betrouwbaar in vergelijking met Zoeken, en wordt het beschouwd als aanvullend op uw Zoekverkeer. Ons voortdurende werk om de gebruikerservaring van Discover te verbeteren, betekent dat websites veranderingen kunnen zien in hun verkeer die niet gerelateerd zijn aan de kwaliteit of publicatiefrequentie van hun inhoud.”

Het artikel werd dus opgepikt en flink gepusht door Google Discover. In totaal werd het meer dan 2 miljoen keer vertoond, waar door gebruikers lustig op werd geklikt. Dagenlang stuurden ze veel verkeer naar mijn website.

Kan ik dit herhalen met andere artikelen?

Het zou bij een eenmalig succes kunnen blijven. Je hebt immers geen directe invloed op Google Discover. De kunstmatige intelligentie van Google bepaalt zelf of het iets wil pushen of niet. Daarvoor zou je volgens Google dezelfde tips moeten gebruiken als bij het creëren van content om organische gevonden te worden: maak nuttige, betrouwbare inhoud die gericht is op mensen.

Maar er zijn denk ik nog wel wat elementen die je toe kunt passen om de kans op een viraal artikel te verhogen.

  • Kies voor een titel die de nieuwsgierigheid opwekt, zonder dat je ‘clickbaiterig‘ word. In dit geval schreef ik als titel: Flessen water voor de deur en het raam, maar waarom? Dat laatst voedt natuurlijk het mysterie dat iedereen beantwoord wil zien.
  • Kies een afbeelding van goede kwaliteit die bij het artikel past. Voor mijn artikel had ik zelf foto’s gemaakt, die dus uniek waren en waar bovendien de flessen water uit de titel op de zien waren. Google geeft aan dat afbeeldingen minstens 1.200 pixels breed moeten zijn.
  • Als je weet waar je publiek op aanslaat, kun je vaker content maken die daarbij past. Wat voor mij goed werkt (ook enkele andere artikelen deden het goed op Google Discover) is om voorop te blijven lopen met het spotten van trends, een ander perspectief te geven en in het algemeen een goed en helder verhaal te vertellen.

Aan het bovenstaande voorbeeld zie je dat je helemaal geen uitgebreide of lange content nodig hebt om te scoren in Google Discover. ‘Optimaliseren voor Google’ heb ik in het geheel niet gedaan. Een simpele vraag plus antwoord blijkt al genoeg zijn om het algoritme te triggeren.

Benieuwd naar het artikel dat ruim 300.000 bezoekers en bijna 1.500 dollar aan inkomsten opleverde? Bekijk het hier.

Welke ervaringen heb jij met het viraal gaan van je content! Deel je verhaal hieronder.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties